Το Κικμπόξινγκ (Kickboxing) είναι μαχητικό άθλημα όρθιας μάχης που συνδυάζει πυγμές και λακτίσματα (πυξ + λαξ), περιλαμβάνει τεχνικές της πυγμαχίας σε συνδυασμό με λακτίσματα από το καράτε-ντο (Karate-do) και το ταεκβοντό (Τaekwondo).
Το Kickboxing έχει λίγες διαφορές αλλά αρκετά κοινά με την ταϊλανδέζικη πυγμαχία δηλαδή το Μούαι Τάι (Muai Thai) ή αλλιώς Τάι Μποξ (Thai Box). Μια από τις διαφορές είναι ότι στο Μούαι Τάι επιτρέπονται κάποιες ρίψεις του αντιπάλου, για παράδειγμα οι αθλητές μπορούν να κρατήσουν το πόδι του αντιπάλου τους όταν αυτός τους κλωτσήσει και να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να τον ρίξουν κάτω, δεν μπορούν όμως να χρησιμοποιήσουν τον γοφό τους, την γνωστή κίνηση του τζούντο (Judo) δηλαδή για να κάνουν την ρίψη.
Το 1976 ιδρύθηκε η παγκόσμια ένωση των εθνικών ομοσπονδιών (WAKO), η οποία είναι πλέον αναγνωρισμένη και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ το ίδιο έτος ιδρύθηκε με απόσπαση από την παγκόσμια ομοσπονδία καράτε μια άλλη ομοσπονδία του αθλήματος, η World Kickboxing Association (WKA).
Στην Ελλάδα το άθλημα πρωτοήρθε κατόπιν κινήσεων του γνωστού αθλητή πολεμικών τεχνών Καβαλιώτη Σίμου Ζαχόπουλου, ενώ ο ίδιος συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην ίδρυση της WAKO από τις επτά ιδρυτικές χώρες-μέλη. ο Σίμος Ζαχόπουλος αποτέλεσε νωρίτερα και τον αναβιωτή διεθνώς του Παγκρατίου αθλήματος ένα αρχαιοελληνικό άθλημα το οποίο είχε πάλη και χτυπήματα με χέρια και πόδια, στην πραγματικότητα είχε μόνο τρεις κανόνες οι αγωνιζόμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να βγάλουν ο ένας τα μάτια του άλλου, να δαγκώσουν ο ένας τον άλλον ή να τον χτυπήσουν στην περιοχή των όρχεων.
Μία από τις πρώτες επίσημες ελληνικές ομοσπονδίες για το Kickboxing ήταν και η Ελληνική Ομοσπονδία Muay Thai Kick Boxing, με ιδρυτή τον Ευάγγελο Ξανθάκη το 1998.
Σήμερα το άθλημα βρίσκεται υπό την αιγίδα του επίσημου φορέα του αθλήματος, της αναγνωρισμένης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kickboxing (ΠΟΚ), η οποία το 2019 αριθμεί 296 σωματεία. Πρόεδρος της ΠΟΚ είναι ο Μιχάλης Τριανταφύλλου.
Το αγωνιστικό Kickboxing χωρίζεται στο ερασιτεχνικό Kickboxing, στο οποίο οι αθλητές φοράνε προστατευτικά, και στο επαγγελματικό όπου δεν επιτρέπεται η χρήση προστατευτικών.
Παρακάτω αναφέρονται κάποια από τα αγωνιστικά στυλ του Kickboxing της WAKO που πραγματοποιούνται σε Ρινγκ και Τατάμι (αφρώδες ελαστικό δάπεδο) αντίστοιχα.
Αγωνιστικά στυλ για Ρινγκ:
- Full Contact (υψηλής έντασης με χτυπήματα πάνω από την μέση)
- Low Kick (υψηλής έντασης με χτυπήματα και κάτω από την μέση)
- K1 (υψηλής έντασης με χτυπήματα όπως στο Low Kick καθώς και χτυπήματα με το γόνατο στο σώμα και τα πόδια)
Αγωνιστικά στυλ για Τατάμι:
- Point Fighting (χαμηλής έντασης με σταμάτημα μετά από κάθε χτύπημα)
- Light Contact (χαμηλής έντασης με χτυπήματα πάνω από την μέση)
- Kick Light (χαμηλής έντασης με λακτίσματα κάτω από την μέση και πάνω από το γόνατο)
Musical Forms (παρουσίαση χορογραφίας)
Οι επαγγελματικοί αγώνες πραγματοποιούνται συνήθως με όρους Low Kick και K1, ενώ το Muai Thai με χτυπήματα όπως στο Κ1 έχει επιπλέον χτυπήματα με αγκώνες.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε νοκ άουτ με αγκώνες σε σκληρούς αγώνες Muai Thai, μην σας αποθαρρύνει αυτό από το να ξεκινήσετε κάποιο μαχητικό άθλημα γιατί τα οφέλη αυτού του είδους άσκησης είναι πάρα πολλά και μπορεί να γίνει αρκετά ασφαλές για αγώνες σε λιγότερο σκληρά στυλ όπως για παράδειγμα το Kick Light και Light Contact στα οποία αγωνίζομαι και εγώ ως αθλητής στην κατηγορία βετεράνων της WAKO
Σε επόμενα άρθρα θα εξηγήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες τις διαφορές των παραπάνω στυλ του Kickboxing.
Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο στυλ στο Kickboxing;
MY INFO:
Facebook: https://www.facebook.com/veteranfighters
Instagram: https://www.instagram.com/veteranfighters_in
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC3VayeBe6qmLzS0deOfYcqQ