Ο Δαίδαλος ήταν άριστος τεχνίτης και ο Βασιλιάς Μίνωας της Κρήτης, γιος του Θεού Δία και της Ευρώπης (η οποία είχε αδελφό τον Θάσο, τον Κύλικα και τον Κάδμο) του ανέθεσε την κατασκευή του Λαβύρινθου, όπως και έγινε. Όμως ο Μίνωας φυλάκισε τον Δαίδαλο μαζί με το γιό του στον Λαβύρινθο, μιας και ο Δαίδαλος έπεσε σε δυσμένεια. Όμως ο Δαίδαλος , σαν αρχαίος macgyver, πήρε κερί και έφτιαξε φτερά και για τους δύο τους. Με τα φτερά απέδρασαν αλλά πριν ξεφύγουν ο Δαίδαλος είχε πει στο γιό του μη πλησιάσει πολύ τον ήλιο γιατί η θερμότητα θα έλιωνε το κερί.
Ο Ίκαρος γοητεύτηκε από την θέα και ήθελε να πάει πιο ψηλά. Έτσι είναι: Τα νεανικά μυαλά γοητεύονται εύκολα από κάθε τι όμορφο και ξεχνάνε τις συμβουλές που τους δίνουν οι μεγαλύτεροι. Ίσως ακούγεται αυτό μια «γεροντική κοινοτυπία», ωστόσο αλλά δε θα ήθελα να το πάρετε έτσι. Όμως ας συνεχίσουμε με το μύθο. Το λοιπόν, ο Ίκαρος σαγηνεύτηκε σφοδρά απ’ ότι είδε, από τη θέαση του κόσμου. Έτσι λησμόνησε τι ακριβώς τον συμβούλεψε ο πατέρας του. Πέταξε ψηλά, πολύ ψηλά και ως συνέπεια το κερί έλιωσε. Έτσι ο νέος Ίκαρος έπεσε στο πέλαγος που από το τότε πήρε το όνομά του όπως και το νησί που υπήρχε εκεί κοντά. Ναι, το Ικάριο πέλαγος και η νήσος Ικαρία, όσοι δε το είχατε αναρωτηθεί, από κει πήραν το όνομά τους.
Έτσι, αν υποθέσουμε πως ο μύθος αυτός αναφέρει όντως μια πραγματική πτητική προσπάθεια του ανθρώπου, μια πετυχημένη (Δαίδαλος)και μια τραγικά αποτυχημένη(Ίκαρος)ίσως δε θα έπρεπε να θεωρούμε πως οι αδελφοί Ράϊτ πέταξαν πρώτοι. Ίσως απλά αυτό που βρήκαν να ήταν μια επανα-ανακάλυψη.
ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ
Ένας μικρός αποσυμβολισμός του μύθου που ίσως σας ενδιαφέρει είναι πως ο πνευματικός άνθρωπος που πετάει(Ίκαρος) μακριά από την φυλακή της ύλης(Λαβύρινθoς) δεν πρέπει να πάρουν τα μυαλά του αέρα και να απομακρυνθεί εντελώς από τον κόσμο, από τους ανθρώπους γιατί, η απότομη και πρόωρη επαφή με την ψυχή (ήλιος) θα του επιφέρει ένα καταστροφικό τέλος. Ίσως έχετε μια άλλη ερμηνεία βέβαια, αλλά όπως και να έχει, οι μύθοι έχουν πολλά επίπεδα ερμηνείας.
Σχετικά άγνωστες πληροφορίες που σχετίζονται με τον μύθο.
1.Ο Δαίδαλος είχε έναν ανιψιό που λεγόταν Πέρδικας και ύστερα από μια περιπέτειά του η Θεά Αθηνά τον μεταμόρφωσε σε Πέρδικα.
2. Ο Μίνωας είχε απατηθεί από την σύζυγό του η οποία ερωτεύτηκε έναν ταύρο. Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ο Μινώταυρος ο οποίος και κατοίκησε στον Λαβύρινθο.
Θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε τη γνώμη σας για το άρθρο καθώς και αν έχετε κατά νου κάποιο άλλο νοηματικό αποσυμβολισμό του.
Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A