Πριν αρχίσουμε να λέμε για τον Ηρακλή να αναφέρουμε πως οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι δεν είναι άγριες φαντασίες αλλά στηριζόντουσαν σε πραγματικά γεγονότα. Αυτό αποδείχτηκε και με την ανακάλυψη της Τροίας η οποία πράγματι βρισκόταν δίπλα στον ποταμό Σκάμανδρο. Επίσης, πολλοί μύθοι είναι συνάμα και σύμβολα που μιλάνε για το πώς να φτάσει κάνεις στην αυτογνωσία. Όμως στο συγκεκριμένο άρθρο δε θα καταπιαστούμε με τόσο βαθιά θέματα. Αλλά ας ξεκινήσουμε.
Ποιος ήταν λοιπόν ο Ηρακλής;
Ο Ηρακλής ήταν γιός της Αλκμήνης και του Αμφιτρύωνα. Ο Θεός Δίας, ερωτεύτηκε την Αλκμήνη και μετά από εννιά μήνες γεννήθηκε ο Ηρακλής. Όταν ήταν νήπιο ο Ηρακλής, επειδή η Ήρα (η επίσημη σύζυγος του Δίας, που συχνά ο Δίας την απατούσε) θέλησε να εκδικηθεί στέλνοντας στο κρεβατάκι του μικρού Ηρακλή δύο φίδια. Τόσο χολή έσταζε η Ήρα. Ναι, τα φίδια είχαν σταλεί να σκοτώσουν το νήπιο Ηρακλή. Μα ο Ηρακλής επέδειξε της δύναμη του από τότε με τα γυμνά του χέρια έπνιξε τα φίδια. Όταν μεγάλωσε ο Ηρακλής είχε φτιάξει ένα εντυπωσιακό σώμα όλο μούσκουλα. Ήταν τρομερά δυνατός. Κάποια στιγμή, η Θέα Ήρα, (που ήταν το…χεϊτεράκι του και δεν τον άφηνε στιγμή ήσυχο) τον έριξε σε τρέλλα και μέσα σε αυτή την κατάσταση(την τρέλλα)ο Ηρακλής σκότωσε την αγαπημένη του γυναίκα, και τα τρία του παιδιά. Το μαντείο τότε του έδωσε χρησμό για να εξαγνισθεί να υπηρετήσει για δώδεκα χρόνια τον Βασιλιά Ευρυσθέα, βασιλιά των Μυκηνών. Αυτά που είπε ο Βασιλιάς Ευρυσθέας να κάνει ο Ηρακλής είναι οι γνωστοί σε όλους μας δώδεκα άθλοι, οι οποίοι δε θα γινόντουσαν αν ο Ηρακλής δεν ήταν….body –builder.
Οι άθλοι ήταν οι εξής:
- Ο Ηρακλής σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας,
- Σκότωσε τη Λερναία Ύδρα. (Ένα τέρας με πολλά κεφάλια)
- Ἐπιασε το γοργό ελάφι της Κερύνειας.(Στο κυνήγι διέσχισε την Θράκη και έφτασε μέχρι την Υπερβορεία. Η Υπερβορεία πιθανολογείται πως ήταν η Σκανδιναβία)
- Σκότωσε τον Ερυμάνθιο Κάπρο(ο κάπρος αυτός ήταν ένας αγριόχοιρος, που κατέστρεφε τα σπαρτά και φόβιζε τους χωρικούς στη Πελοπόννησο).
- Καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία.
- Σκότωσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες(Οι οποίες ήταν ανθρωποφάγα πουλιά με χάλκινα ράμφη).
- Ἐπιασε τον άγριο ταύρο της Κρήτης.
- Έκλεψε τα άγρια άλογα του Διομήδη.
- Πήρε τη ζώνη της Ιππολύτης και.(Η ζώνη αυτή ήταν σύμβολο εξουσίας των Αμαζόνων και τους είχε δοθεί από τον ίδιο το Θεό Άρη, τον Θεό του πολέμου). Ο Απολλόδωρος έγραψε λέει γι’ αυτό τον άθλο: «τὴν μὲν Ἱππολύτην κτείνας τὸν ζωστῆρα ἀφαιρεῖται», Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου, B 5,9
- Έφερε τα βόδια του Γηρυόνη στον Ευρυσθέα.
- Άρπαξε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων. (αυτός ήταν ένας από τους πιο δύσκολους άθλους αφού έπρεπε να αντιμετωπίσει το δράκο Λάδωνα που φυλούσε τα χρυσά μήλα).
- Και τέλος πήγε τον Κέρβερο από τον Άδη μπρος στο Βασιλιά Ευρυσθέα.
Σχετικά με τον Κέρβερο πρέπει να πούμε πως ήταν ένας άγριος σκύλος με τρία κεφάλια και ουρά δράκου, φύλακας πιστός στην είσοδο του Άδη. Όταν τον πήγε μπρος στο Βασιλιά ο Ηρακλής, ο Ευρυσθέας τρόμαξε τόσο πού πήδηξε από το θρόνο του μέσα σε ένα πιθάρι και κρύφτηκε εκεί. Δειλός ο Ευρυσθέας και γεμάτος κουράγιο και δύναμη ο Ηρακλής. Άλλοι άθλοι του σχετικά άγνωστοι είναι οι εξής:
- Νίκησε τον γίγαντα Ανταίο σε πάλη, ο οποίος έπαιρνε δύναμη από τη μητέρα του Γη. Έτσι ο Ηρακλής τον σήκωσε στον αέρα και τον νικήσε.
- Πάλεψε με τον Χάρο και τον Νίκησε
- Ο Ηρακλής σκότωσε στην Γιγαντομαχία (ο Πόλεμος μεταξύ Θεών και Γιγάντων)έναν από τους πιο τρομερούς γίγαντες, τον Αλκυονέα.
Για τον Αλκυονέα λέει ο Απολλόδωρος πως ήταν ο πιο μεγάλος και ο πιο δυνατός από όλους τους γίγαντες. Παραθέτουμε το πρωτότυπο κείμενο:
«πρεσβύτερον Γιγάντων» και «μεγέθει μεν σώματος ανυπέρβλητον, δυνάμει δε ακαταγώνιστον»
Μετάφραση:
O μεγαλύτερος των γιγάντων, και «σε μέγεθος σώματος ήταν ανυπέρβλητος, στη δύναμη δε, ήταν ασυναγώνιστος». (Βιβλ. Απολλ., Α΄ 6, 1)
Ο Ηρακλής είναι ο μόνος ήρωας που αναλήφθηκε εν μέσω νεφέλης, στον Όλυμπο. Εκεί έγινε Θεός και παντρεύτηκε την Θεά Ήβη, την Θέας της Νεότητας. Η Ήρα, που μια ζωή του έβγαζε χολή επειδή σταμάτησε τις κακίες εναντίον του και συμφιλιώθηκαν. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που απ’ όλους τους ήρωες, οι αρχαίοι Έλληνες, αγαπούσαν πιο πολύ τον Ηρακλή.
Να πούμε και το εξής:
O Ήρωας Θησέας, όταν ήταν μικρό παιδί, ξέρουμε πως είχε συναντήσει τον Ηρακλή.
Κάποτε, ο Ηρακλής πήγε την Τροιζήνα (την πόλη που ζούσε ο Θησέας).Εκεί φιλοξενήθηκε στο παλάτι του βασιλιά Πιτθέα. Όταν κάθισαν να γευματίσουν, ο Ηρακλής έβγαλε την λεοντή και την άφησε κάτω. Μια παρέα παιδιών, βλέποντας τη λεοντή, τρόμαξαν και το έβαλαν στα πόδια. Ένα όμως επτάχρονο παιδί, ο Θησέας, νομίζοντας πως έβλεπε αληθινό λιοντάρι άρπαξε ένα τσεκούρι κι όρμησε να το σκοτώσει.
Συμπέρασμα:
Ο Ηρακλής ήταν πρότυπο για πολλούς στον αρχαίο κόσμο και πολλοί ιστορικοί αθλητές θέλησαν πράγματι να του μοιάσουν. Στη σημερινή εποχή ο Ηρακλής «έγινε» σούπερμαν. Όπως και να έχει όμως, Ηρακλής ή σούπερμαν, η νεολαία μας πρέπει να έχει τέτοια πρότυπα, ηθικά πρότυπα, πρότυπα που θυσιάζουν την… προσωπική βόλεψή τους για το γενικό καλό. Πρέπει να γινόμαστε ο καθένας όλοι μας σα τον Ηρακλή και όχι μόνο αυτό αλλά να διδάσκουμε και τα παιδιά μας να γίνουν όμοια με αυτόν όχι μόνο στην όψη αλλά και στην ακεραιότητα του χαρακτήρα.
Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A