Στη Γαλλία όταν οι γονείς αναγράφουν το όνομα του παιδιού τους στο πιστοποιητικό γέννησης μπορεί να βρεθεί στο δικαστήριο. Αν οι υπεύθυνοι από το γραφείο που εκδίδονται τα πιστοποιητικά γέννησης κρίνει πως το όνομα του παιδιού μπορεί να βλάψει τη ζωή του, τότε το δικαστήριο αποφασίζει αν θα το δεχτεί ή όχι. Για παράδειγμα απαγορευμένα ονόματα είναι: Prince William, Nutella, Mini Cooper.
Στη Γερμανία έχουν φροντίσει να διασφαλιστεί η ευημερία του παιδιού και να αποτρέψει πιθανή ταπείνωση στη ζωή του λόγω της επιλογής ονόματος από τους γονείς. Έτσι, δεν υπάρχουν ονόματα που είναι ουδέτερα ή προϊόντα. Μερικά από τα ονόματα που απαγορεύονται είναι: Osama bin Laden, Adolf Hitler, Ashley, Jordan, Morgan και Taylor.
Η Δανία έχει επίσης έναν κατάλογο με 7.000 περίπου εγκεκριμένα ονόματα. Αν οι γονείς θέλουν να δώσουν κάποιο άλλο όνομα στο παιδί τους, εκτός λίστας, τότε απευθύνονται στο Τμήμα Διερεύνησης Ονομάτων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Ενδεικτικά απαγορεύονται τα: Ashley, Arius, Jordan, Morgan και Taylor.

Στην Ελβετία συμβαίνει ότι και στη Γερμανία με τη διαφορά πως εδώ το κράτος ελέγχει τα ονόματα των παιδιών που γεννιούνται στη χώρα και οι γονείς παίρνουν έγκριση ή απόρριψη σε αυτή τους την αίτηση. Επίσης απαγορεύονται να χρησιμοποιηθούν ως ονόματα τα ήδη υπάρχοντα επίθετα.
Στην Ισλανδία υπάρχει ένας κατάλογος εγκεκριμένων ονομάτων. Αν ο γονιός επιλέξει ένα όνομα για το παιδί του που δεν υπάρχει σε αυτή τη λίστα, τότε περνάει από την Ισλανδική Επιτροπή Ονομάτων. Το αξιόλογο εδώ είναι πως σχεδόν τα μισά ονόματα που φτάνουν στην επιτροπή απορρίπτονται καθώς έχουν αυστηρές απαιτήσεις, αλλά και ένα “πρόβλημα” αφού οι Ισλανδοί δεν έχουν στο αλφάβητό τους τα γράμματα C, Q και W και έτσι απορρίπτονται και τα ονόματα που περιέχουν κάποιο από αυτά τα γράμματα.
Στη Μαλαισία απαγορεύονται τα ονόματα που είναι από τη φύση, όπως Snake και Bear.
Στο Μεξικό υπάρχει μία λίστα 61 ονομάτων που θεωρούνται ακατάλληλα γιατί είναι υποτιμητικά και προσπαθούν να προφυλάξουν τα παιδιά από την κοροϊδία για το όνομά τους. Ανάμεσά τους υπάρχουν τα ονόματα Robocop, Rambo, Batman, Scrotum, Facebook.

Στη Νέα Ζηλανδία απαγορεύονται και τα ονόματα που μπορεί να αδικούν το παιδί, αλλά και αυτά που έχουν παραπάνω από 100 χαρακτήρες ή μοιάζουν με επίσημο τίτλο ή βαθμό.
Στην Πορτογαλία το ονόματα των παιδιών πρέπει να είναι παραδοσιακά πορτογαλικά. Επίσης απαγορεύονται τα ονόματα: Viking, Jimmy, Rihanna και Sayonara.
Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύονται τα ονόματα Alice, Maya, Abdul Nasser, Angel.
Στη Σουηδία εάν οι γονείς δεν υποβάλλουν το όνομα που θέλουν για το παιδί τους εντός τριών μηνών από τη γέννησή του έχουν μεγάλο πρόστιμο. Τα ονόματα που αποκλείονται εδώ είναι αυτά που είναι ακατάλληλα ή μπορεί να φέρνουν σε δύσκολη ή άδικη θέση το παιδί ή τους άλλους γύρω του. Για παράδειγμα ακατάλληλα θεωρούνται τα: Elvis, Metallica, Ikea.
Αλήθεια, στην Ελλάδα υπάρχουν απαγορευμένα ονόματα; Γνωρίζετε κάποια περίπτωση;
Φανή Συντάκη
MY INFO:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/