Όπως είναι ήδη γνωστό ο φιλοζωικός νόμος για τη θανάτωση και τον βασανισμό των ζώων έχει τροποποιηθεί και αποτελεί πλέον κακούργημα. Ο Παναγιώτης Μήλας μίλησε για τη δύναμη που έχει πλέον ο πολίτης με αυτή την τροποποίηση του φιλοζωικού νόμου, αναφερόμενος σε πρόσφατα περιστατικά θανάτωσης ζώων.
Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Μήλας ανέφεε το περιστατικό θανάτωσης ζώου με βαλλίστρα που συνέβη πριν λίγο καιρό στον Βόλο και στη δολοφονία αδέσποτου ζώου στην Κρήτη. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι δράστες συνελήφθησαν και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης από 5 – 10 χρόνια, χωρίς αναστολή.
Θανάτωση ζώου με βέλος στον Βόλο
Στο περιστατικό που συνέβη στον Βόλο υπάρχει υλικό από κάμερα, στο οποίο φαίνεται κάποιος που φοράει στολή Covid να ρίχνει με τη βαλλίστρα το βέλος. Δεν φαίνεται το πρόσωπό του.
Αν ίσχυε ακόμα ο παλιός νόμος, οι κηδεμόνες του ζώου θα πήγαιναν με το υλικό της κάμερας και θα έλεγαν ποιος υποπτεύονται πως το έκανε, εφόσον υπήρχε ιστορικό με απειλή. Η αστυνομία θα δεχόταν τη μήνυση, αλλά όταν θα ερχόταν η ώρα του δικαστηρίου θα ήταν ο λόγος τους και ο λόγος του. Δεν θα έβγαινε άκρη, αφού δεν φαίνεται το πρόσωπό του στο βίντεο. Δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο.
Με την τροποποίηση του φιλοζωικού νόμου το αδίκημα είναι πλέον κακούργημα. Έτσι το βίντεο που παρουσίασαν ως στοιχείο μαζί με την κατάθεσή τους πως υποπτεύονται πως είναι αυτός, ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα στο σπίτι του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αστυνομία, είτε είναι μέσα στο σπίτι του ο φερόμενος ως δράστης είτε όχι, παραβιάζουν την πόρτα και μπαίνουν στο σπίτι για έρευνα. Αν ο δράστης φέρει αντίσταση, τον συλλαμβάνουν. Η Αστυνομία ψάχνει το σπίτι, το μαγαζί, το αμάξι, τα κοινωνικά δίκτυα, τα πάντα. Στην περίπτωση του δράστη με τη βαλλίστρα η αστυνομία βρήκε και τη στολή και τη βαλλίστρα. Αυτό σημαίνει 100% σίγουρη καταδίκη. Φυλάκιση 5 με 10 χρόνια – μη εξαγοράσιμα και χωρίς αναστολή.
Με την τροπολογία του νόμου ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει έρευνα και η αστυνομία να μπει μέσα στο σπίτι κάθε φερόμενου ως δράστη και να ψάξει.
Σκότωσε αδέσποτο στην Κρήτη
Κάποιος σταμάτησε με το αυτοκίνητο του και σκότωσε ένα αδέσποτο σκυλί που ήταν δίπλα σε κάδο σκουπιδιών. Μία γυναίκα είδε την πινακίδα του αυτοκινήτου και απλά πήγε και την κατέθεσε στην αστυνομία. Δεν έκανε καν μήνυση. Ένα ζευγάρι μάτια είδαν τον δράστη.
Με τον παλιό νόμο, όταν ήταν πλημμέλημα, η γυναίκα θα πήγαινε στην αστυνομία και δεν αρκούσε η μαρτυρία της. Θα έπρεπε να κάνει μήνυση, στην οποία θα έπρεπε κάπως να αποδείξει τα λεγόμενά της. Θα ήταν ο λόγος της και ο λόγος του. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο. Ο δράστης θα μπορούσε να φέρει μάρτυρες οι οποίοι να πουν πως ήταν μαζί εκείνη την ώρα και έτσι να την γλίτωνε.
Με την τροποποίηση του νόμου σε κακούργημα, με την κατάθεση απλά της γυναίκας, έδωσε απλά στοιχεία στον εισαγγελέα και αυτός αμέσως διέταξε έρευνα. Η Αστυνομία τον εντόπισε και έκανε έρευνα παντού – στο αμάξι του, στο μαγαζί του, παντού. Βρήκαν την καραμπίνα, το όπλο με το οποίο σκότωσε το σκυλί.
Η τροποποίηση του νόμου είναι σημαντικότατη. Ο βασανισμός και η θανάτωση των ζώων συντροφιάς είναι πλέον κακούργημα. Αυτό σημαίνει πως ναι η ποινή είναι φυλάκιση, μη εξαγοράσιμη και χωρίς αναστολή, από 5 έως 10 χρόνια, αλλά είναι και σημαντικότατος ο ρόλος που έχει πλέον ο εισαγγελέας. Μπορεί να διατάξει έρευνα αμέσως και έτσι η αστυνομία να συλλέξει στοιχεία, τα οποία πολλές φορές είναι αδιάψευστα, όπως στις προηγούμενες δύο περιπτώσεις.
Δείτε το βίντεο:
Ο πολίτης έχει πλέον πάρα πολύ δύναμη. Η κατάθεση ενός πολίτη υποστηρίζεται πλέον από τον εισαγγελέα, από αστυνομία και οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται όπως οι ανθρωποκτονίες. Θανάτωση και βασανισμός ζώων συντροφιάς είναι πλέον κακούργημα. Δεν μπορεί πλέον η Αστυνομία να μην ενεργήσει αμεσότατα. Ενεργεί όπως σε κάθε κακούργημα.