Άνοια ονομάζουμε τα διάφορα εκφυλιστικά σύνδρομα του εγκεφάλου μας, τα οποία και επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη, τη συμπεριφορά και το συναίσθημα του κάθε ανθρώπου.
Η νόσος “Alzheimer“‘ όπως και η “αγγειακή άνοια” είναι οι πιο κοινοί τύποι άνοιας και συνάμα υπεύθυνοι για το 90% των περιπτώσεων της.
Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να δώσουν στον παθόντα:
- απώλεια μνήμης,
- δυσκολία στην εύρεση κατάλληλων λέξεων ή στην κατανόηση του τι λένε οι άλλοι
- δυσκολία στην εκτέλεση συνηθισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων
- αλλαγές προσωπικότητας και διάθεσης.
Η άνοια δεν έχει κοινωνικά, οικονομικά ή γεωγραφικά σύνορα. Παρόλο που το κάθε άτομο βιώνει την άνοια με τον δικό του τρόπο, οι άνθρωποι που θα προσβληθούν στο τέλος δεν είναι ικανοί να φροντίσουν τον εαυτό τους και γι’ αυτό τον λόγο χρειάζονται βοήθεια σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής.
Το αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τους περισσότερους τύπους άνοιας, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες αγωγές, υπάρχει συμβουλευτική και υποστήριξη. Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος συνάνθρωπος μας στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Ένα αρνητικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, φτάνοντας τους 160 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το έτος 2050.
Η άνοια είναι πλέον ευρέως αναγνωρισμένη σαν μια από τις πιο σημαντικές κρίσεις υγείας του 21ου αιώνα. Η απουσία δημόσιας στρατηγικής για την άνοια βρίσκει τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα απροετοίμαστες για την επιδημία της άνοιας. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις στον κόσμο να δράσουν τώρα για να μειώσουν την επίδραση της άνοιας, με το να αυξήσουν την ενημέρωση, να προωθήσουν τη μείωση των παραγόντων κινδύνου και να υποστηρίξουν την έγκαιρη διάγνωση, την αύξηση των παροχών φροντίδας και την ενίσχυση της έρευνας.
Σύμφωνα με έρευνες, ένας υγιεινός τρόπος ζωής βοηθά στη μείωση της μετέπειτα πιθανότητας ανάπτυξης άνοιας. Ο γενικός κανόνας είναι: ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για το μυαλό, έτσι και τα δύο πρέπει να φροντίζονται καλά με μια ισορροπημένη δίαιτα και συχνή σωματική και νοητική άσκηση. Αυτό που χρειάζεται στον παθόντα άνθρωπο, είναι απλές δραστηριότητες που μπορούν να συμπεριληφθούν στην καθημερινότητα του.
Δεν είναι ποτέ αργά να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες και είναι:
- να προσέχουμε την καρδιά μας
- να είμαστε σωματικά δραστήριοι
- να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή
- να ασκούμε το μυαλό μας
- να είμαστε κοινωνικά δραστήριοι.
Η σημερινή μέρα είναι μια ακόμα εκστρατεία κατά του ”Alzheimer” σε όλο τον κόσμο. Είναι μια διεθνή εκστρατεία που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στην άνοια και το στίγμα που μπορεί να την συνοδεύει. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί μια ευκαιρία για δράση. Είναι μια παγκόσμια κίνηση που την ενώνει η ανάγκη για αλλαγή, αλλά είναι επίσης και μια ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς τον αντίκτυπο της άνοιας, μιας ασθένειας από την οποία θα νοσήσουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι δυστυχώς τα επόμενα χρόνια.
Ο απώτερος σκοπός της σημερινής και ξεχωριστής Παγκόσμιας ημέρας είναι να διαδοθεί σε όσο περισσότερες χώρες είναι δυνατόν, αναδεικνύοντας έτσι τον αντίκτυπο της άνοιας παγκοσμίως και να προωθήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην άνοια και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε τα άτομα που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι θα ζήσω καλύτερα για περισσότερο. Το σύνθημα μου σαν Ηλίας για την σημερινή και ξεχωριστή ημέρα κατά του ”Alzheimer” είναι το «Μη με ξεχνάς». Έτσι ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να κατανοήσουν ότι είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζουν την άνοια ως ασθένεια και να καταπολεμήσουν το στίγμα που συνοδεύει αυτή την ασθένεια.
Με το να επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της άνοιας, ενθαρρύνουμε όλους τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα πρώιμα σημάδια της, να αναζητήσουν υποστήριξη όταν χρειαστεί και να ευαισθητοποιηθούν στην αναζήτηση για επιπλέον περίθαλψη των πασχόντων από άνοια, αλλά και των συνοδών τους. Επίσης όλα τα σωματεία ”Alzheimer” σε όλο τον κόσμο μπορούν και αυτά με το ίδιο σκεπτικό να επικεντρώσουν την εκστρατεία τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού με οργανωμένες δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν την παροχή πληροφοριών, περιπάτους μνήμης, φιλανθρωπικούς εράνους και παρουσιάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Κλείνοντας θα ήθελα όλοι μας φίλοι μου να ευαισθητοποιηθούμε πάνω στο μέγα πρόβλημα της νόσου του ”Alzheimer” και να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν πρέπει ποτέ αυτά τα άτομα να νιώσουν μόνα τους. Πρέπει να νιώθουν ότι έχουν εμάς συνοδοιπόρους στον αγώνα αυτό που δίνουν κατά της ”άνοιας”. Όλοι μαζί ενωμένοι με σκοπό να βγούμε νικητές στην ζωή.
ΗΛΙΑΣ