Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να κατανοήσει ένα άνθρωπος πριν αποφασίσει να βάλει έναν σκύλο στη ζωή του. Είναι το πιο σημαντικό, καθώς η έλλειψη γνώσης και κατανόησης της φύσης του είναι ο βασικότερος λόγος που οδηγεί στην εγκατάλειψη των ζώων και στα αδέσποτα που βλέπουμε στους δρόμους.
Ο Παναγιώτης Μήλας μέσα από το βίντεο του “Ο Σκύλος για πρωτάρηδες. Τι πρέπει να ξέρω πριν πάρω σκύλο.” εξηγεί όλα τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν πάρει την απόφαση να πάρει κάποιο σκυλάκι. Είναι τα απολύτως βασικά πράγματα, κάτι σαν ευαγγέλιο λοιπόν για το τι είναι σκύλος. Από αυτό το βιντεάκι αρχίζουν ΟΛΑ.
Κάτι πολύ σημαντικό με το οποίο μπορούμε να γλιτώσουμε πολλά αδεσποτάκια και πολλές εγκαταλέιψεις η απόφαση για να πάρεις σκύλο έχει την ίδια βαρύτητα με την απόφαση να κάνεις παιδί. Δεν παίρνεις σκύλο για να έχεις κάτι να χαϊδεύεις στη ζωή σου. Όπως εξηγεί Παναγιώτης Μήλας στο βίντεο που ακολουθεί, το κριτήριο για να πάρεις έναν σκύλο είναι εάν μπορείς να του καλύψεις τις ανάγκες του. Μαθαίνεις ποιες είναι οι ανάγκες του και βλέπεις εάν μπορείς να τις καλύψεις όχι μόνο για τώρα, όχι μόνο για φέτος, όχι μόνο μέχρι τον επόμενο χρόνο, αλλά για όλη τη ζωή του. Όσο ζει και αναπνέει το πλασματάκι αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να καλύπτετε τις ανάγκες του.
Για αυτό, για να υιοθετήσει κάποιος σκύλο, πρέπει να είναι υπεύθυνος και κατασταλαγμένος. Δεν είναι ένα δώρο για μικρά παιδάκια. Είναι τραγικό να παίρνει κάποιος σε ένα μικρό παιδί σκύλο ως δώρο. Ένα παιδάκι δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο παιδάκι. Αυτές οι κινήσεις πολλές φορές οδηγούν σε εγκατάλειψη του ζώου.
Η απόφαση της υιοθέτησης ενός σκύλου πρέπει να είναι απόφαση όλης της οικογένειας, ώστε τα μέλη της να κατανοήσουν τι είναι ο σκύλος, ποιες ανάγκες έχει και πώς θα τις καλύψουν όλοι μαζί και σε όλες τις περιπτώσεις – όταν θα δουλεύει ο μπαμπάς, όταν ο γιος ή η κόρη θα είναι στο σχολείο, όταν η μαμά θα έχει δουλειές, όταν θα πάνε οικογενειακές διακοπές.
Ο σκύλος είναι το πιο απαιτητικό πλάσμα στη γη, μετά το παιδί. Ό,τι χρειάζεται ένα παιδάκι, χρειάζεται κι ένας σκύλος.
Οι βασικές ανάγκες του σκύλου
1. Η εκτόνωση
Η εκτόνωση του σκύλου είναι πάρα πολύ σημαντική. Εκτόνωση δεν είναι η βόλτα του σκυλιού με το λουράκι. Εκτόνωση είναι σε έναν χώρο περιφραγμένο, όπου το σκυλάκι δεν μπορεί να βγει έξω ή σκυλοπάρκο, ο σκυλογονιός να λύσει το σκυλάκι του και να το αφήσει να παίξει και να τρέξει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. Η ώρα εκτόνωσής του εξαρτάται και από την ενέργεια που έχει το κάθε σκυλάκι. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να μην υπάρχουν άλλοι άνθρωποι εκεί και φυσικά ο ιδιοκτήτης να αφήνει τον χώρο πιο καθαρό από όσο τον βρήκε. Στην περίπτωση που κάποιος έχει ένα σκυλάκι και δεν φροντίζει για την εκτόνωσή του, είναι σαν να έχει ένα παιδάκι 5 χρονών και να μην το πηγαίνει στην παιδική χαρά. Το παιδί έχει πολλή ενέργεια. Αν δεν την εκτονώσει κάπου αρχίζει η γκρίνια, θέλει να τραβήξει την προσοχή του γονιού, δεν τον ακούει, κάνει ζημιές. Έτσι και ο σκύλος. Η μία ώρα εκτόνωσης την ημέρα είναι απαραίτητη. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης μπορεί να φροντίζει να παίζει και με άλλα σκυλάκια, ώστε να κοινωνικοποιηθεί.
2. Κοινωνικοποίηση
Η κοινωνικοποίηση που χρειάζεται ένας σκύλος πρέπει να γίνεται με άλλα σκυλάκια / ζώα, αλλά και με ανθρώπους. Ο ιδιοκτήτης του θα πρέπει να το κοινωνικοποιήσει και με άλλα σκυλάκια, ώστε να μάθει να παίζει και να συνυπάρχει, αλλά και με ανθρώπους. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί το σκυλάκι να γίνει άγριο είτε με ανθρώπους είτε με ζώα. Συμβαίνει όπως ακριβώς και με ένα παιδάκι. Αν το παιδί δεν έχει έρθει σε επαφή ποτέ με άλλα παιδάκια, όταν θα έρθει αυτή η ώρα η συμπεριφορά του θα είναι απρόβλεπτη, δεν γνωρίζουμε τι θα κάνει. Όταν όμως είναι κάθε μέρα με άλλα παιδάκια, έχει μάθει να συνυπάρχει, να παίζει με άλλα παιδάκια, έχει ενταχθεί στο σύνολο, έχει κοινωνικοποιηθεί.
3. Όρια και Κανόνες
Τα όρια και οι κανόνες στον σκύλο δεν μπαίνουν με την ομιλία, με την κουβέντα. Ο σκύλος δεν κατανοεί τη σημασία των λέξεων. Συνδυάζει ήχο με πράξη. Όταν ο ιδιοκτήτης του του λέει “βόλτα” και πραγματικά το πηγαίνει βόλτα, τότε συνδυάζει αυτόν τον ήχο με τη βόλτα. Αν του λέει “κουνουπίδι” και το βγάζει βόλτα, θα συνδυάσει αυτόν τον ήχο με τη βόλτα. Δεν ξέρει τη σημασία της λέξης. Συνδυάζει ήχο με πράξη. Δεν καταλαβαίνει ούτε ελληνικά ούτε κάποια άλλη γλώσσα.
Θα πρέπει να οπλίσουμε τον εαυτό μας με γνώση, ώστε να καταλάβουμε τι βγάζει νόημα στον σκύλο. Δεν περιμένουμε ο σκύλος να προσαρμόσει τη ζωή του σε εμάς, ο άνθρωπος προσαρμόζει τη ζωή του στον σκύλο, ώστε να του προσφέρει ό,τι πιο κοντινό έχει στη φύση του. Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να γίνει ο αρχηγός της αγέλης. Επιβάλλεται ο άνθρωπος να διαβάσει για το πλάσμα σκύλος.
Ο Παναγιώτης Μήλας προτείνει τον Cesar Milan, ο οποίος έχει γράψει βιβλία τα οποία υπάρχουν και μεταφρασμένα στα ελληνικά. Ένα υπέροχο βιβλίο του είναι το “Με τα μάτια του σκύλου μας” στο οποίο μπορεί κάποιος να μάθει την ψυχολογία του σκύλου και να κατανοήσει πώς λειτουργεί ο σκύλος. Υπάρχουν και βίντεο σε επεισόδια με τον τίτλο “Dog Whisperer”, όπου μπορεί κάποιος να μάθει τι είναι η διόρθωση του σκύλου, τη βασική του ψυχολογία και πολλά ακόμη. Όπως ακριβώς βάζουμε όρια και κανόνες σε ένα παιδάκι, έτσι θα πρέπει και στο σκυλάκι μας, με τρόπο που βγάζει νόημα για το ίδιο.
Ένας μύθος…
Στη συνέχει ο Παναγιώτης Μήλας καταρρίπτει έναν μύθο. Ο κόσμος λέει πως το μόνο που θέλει ο σκύλος είναι αγάπη. Ναι! Ο σκύλος θέλει αγάπη. Το σημαντικό όμως, όπως εξηγεί στη συνέχεια, είναι να διευκρινίσουμε τι σημαίνει αγάπη για τον σκύλο.
Αγάπη για τον σκύλο δεν είναι τα χάδια, αυτά είναι επιβράβευση. Η αγάπη που έχει νόημα στον σκύλο είναι ο χρόνος ο οποίος του αφιερώνει ο ιδιοκτήτης του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα κοιμηθεί λιγότερο, δεν θα δει φίλους του ή θα αφήσει στην άκρη άλλες δικές του ανάγκες. Η κάλυψη των αναγκών του είναι η αγάπη που έχει νόημα για τον σκύλο. Όπως η βόλτα του και η εκτόνωσή του, ακόμα κι αν αυτή γίνεται ενώ δεν έχουμε χρόνο, οφείλουμε να κόψουμε ακόμα και ώρες από τον ύπνο μας για να τον βγάλουμε βόλτα.
Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να αφιερώσει χρόνο για να μάθει για τον σκύλο, ώστε να μπορεί να τον ελέγχει με φυσικό τρόπο για εκείνον και να τον έχει ισορροπημένο.
Επίσης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό, είναι η ηρεμία του σκύλου. Αυτό σημαίνει πως όταν είναι ήρεμο δεν πρέπει να του χαλάμε την ηρεμία με δυνατές φωνές και απότομες κινήσεις οι οποίες θα του δημιουργήσουν ένταση. Η ένταση είναι κάτι τελείως αφύσικο για την αγέλη. Όταν ένα σκυλί είναι σε ένταση, ο αρχηγός ή θα το υποτάξει ή θα το διώξει από την αγέλη. Εάν αυτό αντισταθεί θα το σκοτώσει. Τόσο πολύ σοβαρό θεωρεί ο αρχηγός της αγέλης την ισορροπία και την ηρεμία μέσα στην αγέλη.
Ο φυσικός τρόπος ύπαρξης είναι η ηρεμία. Οτιδήποτε κάνετε το οποίο του φέρνει ένταση του δημιουργεί συμπεριφορές τις οποίες θα τις βρείτε μπροστά σας. Είναι φυσιολογικό.
Σε ενδιαφέρουν τα βίντεο του Παναγιώτη Μήλα; Τα βρίσκεις χρήσιμα; Για να ενημερωθείς για το επόμενο βίντεο, κάνε εγγραφή και πάτα το καμπανάκι στο κανάλι του.
https://www.youtube.com/user/takismilas