«Άνθρωπος αγράμματος, ξύλο απελέκητο» λέει μια παροιμία, εννοώντας πως πως εκπαίδευση είναι σημαντική. Αλλά φαίνεται πως κάποιοι συνάνθρωποί μας «έσπασαν» αυτό τον κανόνα. Αυτό δε σημαίνει φυσικά πως πρέπει και το παιδί σας να το αφήσετε αμόρφωτο. Όχι. Απλά οι παρακάτω άνθρωποι που θα αναφέρουμε ήταν απλά οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Τόμας Έντισον
Στην Ελλάδα τον μάθαμε και Θωμά Έντισον. Ο άνθρωπος που εφευήρε την ηλεκτρική λάμπα, μισούσε το σχολείο! Πήγε στο σχολείο οκτώ χρονών και ήταν ο τελευταίος στη τάξη. Ο δάσκαλος τον αντιπαθούσε. Έμεινε στο σχολείο μόνο τρεις μήνες και μετά…έφυγε. Το μέλλον του φαινόταν ζοφερό. Ο μικρός Θωμάς έβγαλε όμως όλους ψεύτες.
Έμεινε να διαβάζει στο σπίτι, έχοντας για δασκάλα τη μητέρα του. Εκείνη μπόρεσε να του μάθει μόνο τα βασικά – όπως ήταν αναμενόμενο.. Σε ηλικία δεκαεννιά χρονών ο Έντισον έγραφε τις επιστολές χωρίς να χρησιμοποιεί καθόλου σημεία στίξης.
Παρά το ότι δε του άρεσε το σχολείο, παραδόξως του άρεσε πολύ το διάβασμα. Διάβαζε όλη μέρα διάφορα βιβλία. Διάβαζε Σαίξπηρ και Ντίκενς αλλά και ό,τι άλλο έπεφτε στα χέρια του. Μια μέρα η μητέρα του έφερε ένα βιβλίο. Αυτό είχε τον τίτλο «Σχολή της φυσικής», και τότε ουσιαστικά γεννήθηκε ο εφευρέτης Έντισον. Έστησε ένα μικρό εργαστήριο στο υπόγειο του σπιτιού και όλη μέρα έκανε πειράματα.
Σε ηλικία δώδεκα χρονών, ενώ είχε συναρμολογήσει μόνος του έναν τηλέγραφο και είχε φτιάξει μια ηλεκτρική παγίδα για ποντίκια.
Το μέλλον του πλέον φαινόταν ξεκάθαρο: o «αμόρφωτος» Θωμάς γινόταν ο εφευρέτης που θα «φώτιζε» με τις εφευρέσεις του όλη την ανθρωπότητα.
Αβραάμ Λίνκολν
Ο Πρόεδρος που άλλαξε το πρόσωπο της Αμερικής και που επιθυμούσε ένα κράτος χωρίς σκλάβους ήταν…αμόρφωτος! Ήταν γιος ξυλοκόπου και δεν πήγε ούτε ένα χρόνο δημοτικό σχολείο. Και όποιος ζούσε τότε, θα έλεγε πως αυτός ο άνθρωπος δε θα άλλαζε τίποτα απολύτως στο κόσμο. Τι θα μπορούσε άλλωστε να αλλάξει ο γιος ενός ξυλοκόπου. Ο Αβραάμ, όπως και ο Έντισον, διέψευσε τους πάντες! Σε ηλικία είκοσι έξι χρονών ξεκίνησε να μελετάει μόνος νομικά συγγράμματα και δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να του δοθεί η άδεια για την άσκηση δικηγορίας.
Σήμερα η Αμερικάνοι, τιμούν αυτόν τον «αμόρφωτο». Στην Ουάσιγκτον υπάρχει το Μνημείο Λίνκλον που είναι χτισμένο με βάσει τη αρχιτεκτονική του Παρθενώνα. Σε τόσο μεγάλη υπόληψη τον έχουν.
Μαρκ Τουαίην
Το αληθινό του όνομα ήταν Σάμουελ Λάνχορν Κλέμενς. Σαν παιδί ήταν τρομερά υπερκινητικός και δε μπορούσε να σταθεί ακούνητος ούτε ένα δευτερόλεπτο. Πως θα μπορούσε να μάθει γράμματα ένα τέτοιο παιδί; Ο άνθρωπος αυτός (που μελλοντικά θα γινόταν ένα από τα ιερά τέρατα της λογοτεχνίας) Είχε κάτσει και είχε κάνει στο σχολείο λίγα μαθήματα μόνο. Δώδεκα χρόνων είχε μάθει μόλις να διαβάζει. Τα δημοφιλή βιβλία «Οι περιπέτειες του Χαλκάμπερι Φιν» και το «Ένας Γιάνκης του Κονεκτικάτ στην αυλή του Βασιλιά Αρθούρου» είναι δικά του. Ποιος θα το περιμένε τότε πως θια γινόταν λογοτέχνης; Μάλλον κανείς.
Κάρολος Ντίκενς
Άλλο ένα «ιερό τέρας» της λογοτεχνίας που ήταν αμόρφωτο. Αυτός, βασικά, πήγε μέχρι τα έντεκά του στο σχολείο και μετά σταμάτησε. Τι ήταν αυτό που τον έκανε να σταματήσει; Ο ξυλοδαρμός το συμμαθητών του που γινόταν από το δάσκαλό του. Ό ίδιος είπε για τον Κύριο Κρικ (το δάσκαλό του) τα εξής:
«Αλήθεια, σκέφτομαι σήμερα όταν κοιτάζω πίσω μου, τι φοβερό ξεκίνημα για τη ζωή, να εξευτελίζεσαι και να σέρνεσαι από έναν τόσο ανίκανο και θρασύ άνθρωπο.»
O ίδιος όμως φαίνεται πως όχι μόνο ήταν φιλομαθής αλλά και πως ήθελε να γράψει κάτι ο ίδιος. Διάβαζε τον «Ροβινσόνα Κρούσο» και «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ».
Τελικά έγραψε βιβλια που τον έκαναν διάσημο και που ο κόσμος τα διαβάζει ακόμη και σήμερα. Κάποια από αυτά είναι «Οι περιπέτειες του Όλιβερ Τουίστ», «Μια χριστουγεννιάτικη Ιστορία», «Ιστορία δυο πόλεων».κ.α.
Τσάρλι Τσάπλιν
Ο Τσάρλι Τσάπλιν είναι γνωστός στη χώρα μας και ως «Σαρλώ». Ο γίγαντας αυτός του βουβού κινηματογράφου, ήταν αμόρφωτος. Δεν σπούδασε πουθενά, δε πήγε σχολείο ποτέ. Ο ίδιος ήταν παιδί μιας φτωχιάς οικογένειας. Γύρω στα 21 του χρόνια ανησύχησε ιδιαιτέρως για την έλλειψη γνώσεων που είχε. Νιώθοντας(προφανώς)μειονεκτικά, έγραψε κάποια στιγμή τα εξής:
«Ήθελα να ξέρω τόσα όσα και οι άλλοι, για να μπορώ να αμύνομαι ενάντια στην περιφρόνηση που δείχνει ο κόσμος στους αμόρφωτους και αδαείς.»
Και πράγματι έκανε κάτι γι’ αυτό: Αγόρασε αρχικά ένα Αγγλολατινικό λεξικό που όμως ήταν μια λάθος επιλογή. Δε το διάβασε ποτέ! Το επόμενο βιβλίο που αγόρασε όμως το διάβαζε σε όλη του τη ζωή. Ήταν το «Ο κόσμος σαν Βούληση» του Σοπενχάουερ». Αυτή ήταν όλη κι’ όλη η μόρφωση που πήρε ο άνθρωπος που άλλαξε τον κινηματόγραφο.
Ο άνθρωπος αυτός , που έβγαλε τον πιο φιλειρηνικό λόγο στη ταινία «Ο μέγας δικτάτωρ» είχε διαβάσει μόνο ένα βιβλίο σε όλη του τη ζωή. Πραγματικά απίστευτο.
Αυτός ο αμόρφωτος άνθρωπος στη ζωή του είπε πως
«Όταν άρχισα να αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου»
Αυτός ο άνθρωπος δίδαξε σε εκατομμύρια ανθρώπους το γέλιο.
Ερίκος Σλήμαν
Ναι, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Ομηρική Τροία ήταν αμόρφωτος. Ήταν γιος Παπά και είχε γεννηθεί στην πόλη Νοϊμπούκωφ του Μακλεβουργού Σβέριν, στη Γερμανία. Παραδόξως, αυτός ο άνθρωπος έμαθε 16 γλώσσες (κατ’ άλλους 22). Έμαθε ελάχιστα γράμματα από τον πατέρα του αλλά φαίνεται πως ήταν ταλέντο στις γλώσσες. Σε ένα ταξίδι του στην Αμερική(που διαρκούσε έξι εβδομάδες), μέσα στο πλοίο είχε καταπιαστεί να μάθει Σουηδικά και Πολωνικά. Ώσπου να φτάσει, τα είχε μάθει. Μεταξύ των γλωσσών που έμαθε στη ζωή του ήταν τα αρχαία Ελληνικά. Αλλά το μεγάλο του όνειρο πάντα ήταν η ανακάλυψη της Τροίας πράγμα κατάφερε. Εκτός από αυτό ανακάλυψε την πόλη των Μυκηνών και το ανάκτορο της Τίρυνθας. Ο Ερασιτέχνης αρχαιολόγος με ελλιπή μόρφωση είχε βάλει τα γυαλιά σε όλους. Πέθανε στην Νάπολη της Ιταλίας στις 26 Δεκεμβρίου του 1890.
Συμπέρασμα:
Μερικοί σπάνιοι άνθρωποι δε χρειάζονται τα βιβλία ή τα σχολεία για να μεγαλουργήσουν, το καταφέρνουν μόνοι τους. Σίγουρα όμως η εκπαίδευση που παίρνει κανείς στα σχολεία έχει μεγάλη σημασία αφού βοηθάει στην εξέλιξη της ζωής μας. Μπορεί τα σχολεία της χώρας μας να μην είναι τέλεια αλλά και πάλι χρειάζονται. Επίσης προτρέπουμε να διαβάζετε βιβλία, μιας και τα βιβλία ανοίγουν το μυαλό. Δείτε πως μόνο ένα βιβλίο επηρέασε τον Τσάρλι Τσάπλιν. Συνεπώς, να δίνετε σημασία στην εκπαίδευσή σας . Είναι αυτή που θα σας πάει μπροστά. Δεν είμαστε όλοι τόσο μεγάλοι όπως οι άνθρωποι που αναφέραμε πιο πάνω.
Κλείνουμε με ένα ρητό του Κικέρωνα:
«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται»
Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A
1 Σχόλια
Αγράμματοι ήταν, όχι αμόρφωτοι..