Ο Άγγλος γνωμικογραφός Joseph Addison, είχε πει κάποτε πως «Το διάβασμα είναι για το μυαλό ότι η γυμναστική για το σώμα».
Εν μέρει βέβαια συμφωνούμε. Και λέμε «εν μέρει», γιατί αυτό που παραβλέπει το ρητό είναι πως ακόμη και ο ίδιος ο εγκέφαλός μας είναι μέρος του σώματος. Συνεπώς, ακόμη και αυτός, πρέπει να τρέφεται σωστά με τις ανάλογες τροφές ώστε να αποδίδει όσο γίνεται καλύτερα – ακριβώς όπως ένας αθλητής έχει ειδική δίαιτα.
Είστε λοιπόν του διαβάσματος ή επιθυμείτε, λόγω κάποιας άλλης δραστηριότητάς σας να έχετε μυαλό ξυράφι; Αν ναι ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας και δεν θα χάσετε.
Σύμφωνα λοιπόν με ειδικούς, ο εγκέφαλος αποδίδει πολύ καλύτερα αν τρέφεται με τις εξής τροφές:
Σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά
Τα κατάλληλα λαχανικά, ιδιαίτερα τα σταυρανθή, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και όσα έχουν σκούρα πράσινα φύλλα, μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης.
Καρότα
Κάνουν καλό όχι μόνο στην όραση αλλά και στον εγκέφαλο. Έχουν υψηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται λουτεολίνη, η οποία μπορεί να μειώσει το έλλειμμα μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία όπως και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Το ελαιόλαδο, οι πιπεριές και το σέλινο είναι επίσης πλούσιες πηγές λουτεολίνης.
Αυγά
Μην ξεχνάτε τα αυγά! Έχουν χολίνη που ενισχύει τη μνήμη, πρωτεΐνη για τους μύες και λουτεΐνη για την όραση, σημαντικό αν περνάτε χρόνο μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή.
Σολομός
Τα υγιή λιπαρά που περιέχονται στον σολομό έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη λειτουργία και μειώνουν τη φλεγμονή.
Μούρα
Αφήστε τα πατατάκια στην άκρη και προτιμήστε τα μούρα την περίοδο των εξετάσεων ή όποτε απαιτείται αυξημένη συγκέντρωση. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα βατόμουρα, τα σμέουρα, οι φράουλες και τα κεράσια σχετίζονται με τη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Πλιγούρι βρώμης
Η βρώμη και γενικά οι τροφές ολικής είναι γεμάτες με διαλυτές ίνες που βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού αλλά και στην εστίαση κάθε πνευματικού στόχου.
Κουρκουμάς
Ένα σούπερ καρύκευμα γεμάτο με ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου αλλά και να βοηθήσουν ακόμη και στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Καρύδια
Οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε. Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό προστατεύει τα κύτταρα από το στρες και τις βλάβες της γήρανσης.
Φασόλια
Ο σίδηρος διατηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια υγιή και διασφαλίζει ότι το οξυγόνο μπορεί να φθάσει στα εγκεφαλικά κύτταρα Αποφύγετε την ανεπάρκεια σιδήρου τρώγοντας άπαχα κρέατα και πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα φασόλια και οι φακές.
Αβοκάντο
Επιλέξτε ένα αβοκάντο για μια δόση υγιούς μονοακόρεστου λίπους. Αυτός ο τύπος λιπαρού οξέος προάγει την υγιή κυκλοφορία και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Φυστικοβούτυρο
Το βούτυρο αραχίδας θα σας προσφέρει βιταμίνη Ε. Δώστε στον εγκέφαλο σας μια διπλή ώθηση επιλέγοντας μια μάρκα που είναι εμπλουτισμένη με ωμέγα-3 λίπη.
Κακάο
Η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη για την τόνωση του εγκεφάλου καθώς βελτιώνει τις γνωστικές επιδόσεις, τη χωρική μνήμη και τον χρόνο αντίδρασης. Οι φλαβανόλες του κακάου μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Προτιμήστε σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο .
Καφές
Μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της εγρήγορσης και της διάθεσης και να προσφέρει κάποια προστασία έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ, χάρη στην καφεΐνη και τα αντιοξειδωτικά της.
Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι περιέχει μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ονομάζονται κατεχίνες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της γνωσιακής δυσλειτουργίας. Περιέχει επίσης μια ένωση που μοιάζει με αμινοξύ, η οποία ονομάζεται θεανίνη, η οποία έχει βρεθεί ότι βοηθά στη μείωση του άγχους και στην προώθηση της χαλαρής εγρήγορσης με την τόνωση της δραστηριότητας του άλφα εγκεφαλικού κύματος.
Σπόροι κολοκύθας
Πιο πλούσιοι σε ψευδάργυρο από πολλούς άλλους σπόρους, οι κολοκυθόσποροι παρέχουν αυτό το πολύτιμο μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης. Αυτοί οι μικροί σπόροι είναι επίσης γεμάτοι από μαγνήσιο που καταπολεμά το άγχος, βιταμίνες Β και τρυπτοφάνη, τον πρόδρομο της σεροτονίνης που εξασφαλίζει καλή διάθεση.
Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο ένα διατροφικό πλάνο που ενισχύει τον εγκέφαλο, στοχεύστε επίσης σε επαρκή νυχτερινό ύπνο και σε τακτικές φυσικές και κοινωνικές δραστηριότητες που τονώνουν τον εγκέφαλο. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής για τον εγκέφαλο είναι ιδιαίτερα σημαντικός κυρίως στη μέση ηλικία, επειδή τότε αρχίζει συνήθως να παρατηρείται η γνωσιακή παρακμή.
Κόκκινο κρασί
Με βασικά φλαβονοειδή τις τανίνες και τη ρεσβερατρόλη προστατεύουν τη λειτουργία του ΚΝΣ και κατ’ επέκταση του εγκεφάλου.
Ρόδι
Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών, τις τανίνες, τις ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ και υπερτερεί σε αντιοξειδωτική ικανότητα ακόμα και του κόκκινου κρασιού. Προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση.
Ελαιόλαδο
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε αυξάνει τη μαθησιακή ικανότητα και εξασφαλίζει την σωστή αιμάτωση του εγκεφάλου. Βοηθά στη δημιουργία και συντήρηση της μυελίνης, ουσίας που επικαλύπτει και προφυλάσσει τα νεύρα.
Νερό
Συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος, και πόσο μάλλον του εγκεφάλου. Ενυδατώνει και παρέχει ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο και κάλιο, απαραίτητα για τη μεταφορά του νευρικού σήματος από και προς τον εγκέφαλο.
Σχετικά με το νερό, έχουμε να πούμε και κάποιες επιπλέον συμβουλές.
Πίνοντας ένα με δυο ποτήρια νερό πριν το πρωινό σας ενισχύετε τον καθαρισμό των τοξινών που έχουν παραμείνει στο πεπτικό σύστημα, ενώ ενεργοποιείτε ομαλά όλα τα όργανα έτσι ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν. Κάντε το αυτό 20 λεπτά πριν το πρωινό σας. Είναι πολύ πιο υγιεινό από το να ξεκινήσετε την ημέρα σας πίνοντας καφέ.Κάθε φορά που σας προτείνουμε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της ημέρας, εννοούμε μικρές γουλιές κάθε φορά και όχι μεγάλες. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό όταν έχει πολύ ζέστη, όταν ασκείστε, κτλ.
Είναι χρέος μας να φροντίζουμε τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας. Και τα δυο είναι μέρη του ναού της ψυχής μας. Κλείνουμε εδώ με ένα σοφό απόφθεγμα του Αυστριακού φιλόσοφου Λούντβιχ Βίντεγκεσταϊν :
«Το ανθρώπινο σώμα είναι η καλύτερη εικόνα της ανθρώπινης Ψυχής.»
Συντάκτης: Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A