Οι Men of Style είναι πλέον γνωστοί ως πρωτοπόροι στον χώρο της ανδρικής αυτοβελτίωσης. Η ομάδα των αγαπημένων μας MOS είναι μεγάλη, με τον κατάλληλο άνθρωπο στο κατάλληλο πόστο. Ένας από τους κόουτς είναι και ο Θέμης. Ανήκει στην ομάδα των MOS, αλλά πόσοι από εσάς γνωρίζεται πως ο Θέμης ξεκίνησε ως μαθητής των Men of Style. Είχα τη χαρά να συνομιλήσω μαζί του, να τον γνωρίσω παραπάνω, αλλά και να μιλήσουμε για το φλερτ και την αυτοπεποίθηση που έχουν σήμερα οι άντρες. Απολαύστε τη συζήτησή μας και γνωρίστε κι εσείς λίγο παραπάνω τον Θέμη.
Γεια σου Θέμη! Θα αρχίσω με την ερώτηση… ποιος είναι ο Θέμης;
Είναι πάρα πολύ μικρό το διάστημα της συνομιλίας μας για να σας πω ποιος είναι ο Θέμης. Αυτό που ξέρει ο κόσμος είναι ότι είμαι ένας κόουτς ανθρώπινων δεξιοτήτων. Είμαι όμως και φίλος, είμαι και αδερφός, είμαι και σύντροφος. Έχω πολλούς ρόλους σε διαφορετικά στάδια. Αυτό που κυρίως γνωρίζει ο κόσμος είναι το επαγγελματικό μου κομμάτι.
Και ας μπούμε αμέσως στο… ζουμί! “Άνδρας Αξίας”. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός άνδρα αξίας;
Τα χαρακτηριστικά ενός άνδρα αξίας δεν είναι η εμφάνιση, δεν είναι τα λεφτά, δεν είναι όλα αυτά που νομίζει ο κόσμος. Είναι κυρίως ο τρόπος σκέψης, γιατί μπορεί να μην είσαι εμφανισιακά σαν μοντέλο, αλλά χρειάζεται να προσέχεις τον εαυτό σου. Είναι απαραίτητο να έχεις την καλύτερη υγιεινή για εσένα και να έχεις μία εμφάνιση, ένα στυλ το οποίο σε αναδεικνύει και δεν σε υπονομεύει.
Σίγουρα ο άντρας αξίας έχει τα δικά του στάνταρ, τα δικά του όρια, τη δική του ζωή, έχει τους φίλους του, τον κύκλο του, τον σκοπό στη ζωή του και δημιουργεί μόνος τις επιλογές του.
Είπες πως δεν είναι τα λεφτά, δεν είναι η εμφάνιση… Χθες συγκεκριμένα άκουσα άντρες να λένε πως οι γυναίκες δεν κοιτούν την εμφάνιση, αλλά τα λεφτά. Τους εξήγησα πως εγώ δεν είμαι έτσι. Με έβαλαν σε μία θέση όμως να απολογηθώ για το γυναικείο φύλο. Σε όλους αυτούς τους άντρες τι θα ήθελες να τους πεις;
Θα τους έλεγα να βγάλουν τον σκασμό. Είναι τόσο απλό. Να βουλώσουν με στόκο το στόμα τους και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για εκείνους. Απλά, όλο αυτό, είναι άλλη μια δικαιολογία που λένε στον εαυτό τους. Σίγουρα υπάρχουν γυναίκες φιλοχρήματες, αλλά γιατί; Δεν υπάρχουν άντρες φιλοχρήματοι; Εμένα δεν μου αρέσουν τα χρήματα; Σε ποιον δεν αρέσουν; Μας κάνουν τη ζωή εύκολη, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι αυτό εκμηδενίζει όλη την υπόλοιπη επικοινωνία και τα συναισθήματα που μπορεί να έχω με μία γυναίκα.
Φυσικά και είναι ωραίο το χρήμα, αλλά δεν είναι το πρώτο πράγμα σε μία σχέση. Να το αξιολογήσεις. Υπάρχουν και γυναίκες που είναι μαζί με κάποιον για τα χρήματα, αλλά είναι ελάχιστες σε σύγκριση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος. Επίσης υπάρχουν και τέτοιοι άντρες, όχι μόνο γυναίκες. Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που πηγαίνουν όπου πηγαίνει το χρήμα. Τι να κάνουμε υπάρχουν και αυτοί!
Είναι μία άποψη που την ακούω κι εγώ πάρα πολύ συχνά. Δεν το πιστεύουν βαθιά, ουσιαστικά, απλά έχουν βιώσει κάποια στιγμή πόνο από αυτό. Πιστεύουν ότι κάπως έτσι δημιουργεί ο άλλος τις επιλογές που θέλει στη ζωή του, γιατί από κάπου το ακούσανε, κάποιος τους το είπε. Έτσι δημιουργήθηκε μια πεποίθηση. Δεν γεννήθηκε κάποιος να το ξέρει, αλλά υπάρχει διαφορετική και λάθος πληροφόρηση.
Δεν μας έμαθε ποτέ κανείς πώς να μιλάμε, πώς να φλερτάρουμε, πώς να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας, πώς να παίρνουμε περισσότερα ρίσκα, πώς να αναζητούμε περισσότερα πράγματα για τον εαυτό μας, πώς να αντιμετωπίζουμε τα λάθη που κάναμε, πώς να μαθαίνουμε από τα λάθη. Αυτά δεν μας τα έμαθε κανείς. Οπότε από την άλλη είναι λίγο πιο απρόσωπο, λίγο φυσιολογικό και τους καταλαβαίνω. Είναι πολλά πράγματα στις μέρες μας που ο σύγχρονος άντρας τα βρίσκει φυσιολογικά και είναι παράλογα.
Θέμη ποια είναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούς από τους μαθητές σας στην αρχή, σχετικά με τις γυναίκες;
“Τι να πω;”, “Δεν ξέρω τι να πω” αυτό είναι το πιο συχνό. Και η απάντηση πολλούς τους απογοητεύει κιόλας, γιατί νομίζουν πες 1, 2, 3 και θα γίνει. Δεν γίνεται, δεν υπάρχει η μαγική ατάκα.
Το θέμα είναι αυτή την ίδια ατάκα και την προσαρμόσεις, να βάλεις μέσα τη δική σου ταυτότητα, αυτό αλλάζει την επικοινωνία. Αυτό θέλουμε. Δεν με ενοχλεί αν κάποιος χρησιμοποιήσει τη δική μου ατάκα, αλλά δεν έχει μέσα τη δική του ταυτότητα. Όλοι φοράμε ρούχα, αλλά πρέπει να δείχνουμε τη δική μας προσωπικότητα. Οπότε, αυτό που λέω σε όσους έρχονται σε εμάς είναι πως δεν με πειράζει να χρησιμοποιήσουν τη δική μου ατάκα, αλλά να την πάρουν και να την χρησιμοποιήσουν σαν πατερίτσα. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να νιώθουν άνετα, θα αρχίσουν να βλέπουν ότι υπάρχει άλλη αλληλεπίδραση από αυτή που νομίζουν. Κάποιοι νομίζουν πως θα πάνε να μιλήσουν σε μία γυναίκα και θα τους κλοτσήσει ή θα τους ρίξει νερό. Θα καταλαβαίνουν πως δεν έχει και τόσο πόνο, δεν έγινε και τίποτα, απλά μπορεί να σε απορρίψει και κάποια, δεν μπορεί να αρέσουμε σε όλους. Πρέπει να το δεχτείς αυτό.
Για να το κάνουμε και λίγο πιο σαφές σε αυτούς που δεν έχουν καταλάβει τι ακριβώς κάνουν οι Men of Style, θα ήθελα να μου περιγράψεις τον Θέμη πριν από τους Men of Style και τον Θέμη σήμερα.
Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν κάποιες αρχές και κάποιες αξίες που δεν έχουν αλλάξει. Για αυτό λοιπόν δεν ξέρω πώς να σου απαντήσω.
Εν συντομία θα σου πω ότι έκανα ένα ξεσκαρτάρισμα στον εαυτό μου και είδα ποιες ποιότητες, ποια προνόμια και ποιες αρετές κατέχω και θέλω να διατηρήσω και ποια είναι αυτά τα πράγματα τα οποία θέλω να εισάγω και να προσθέσω στον χαρακτήρα μου.
Σίγουρα, το εργασιακό μου ήθος παρέμεινε το ίδιο και ενισχύθηκε κάθε μέρα όλο και περισσότερο, γιατί αυτό έχει να κάνει με τη δική μου προσωπικότητα. Όπως και η ηθική μου, να κάνω το σωστό, να έχω τη συνείδησή μου καθαρή, να θέλω να παράγω ένα έργο, να θέλω να εξυπηρετήσω και να βοηθήσω τον κόσμο και να διατηρείται πάντα η αξιοπρέπεια του ατόμου. Όλα αυτά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα στον χαρακτήρα μου.
Τώρα αν με ρωτάς ποια πράγματα βελτίωσα, σίγουρα σε αυτά είναι τα κομμάτια της διαχείρισης του φόβου, του θυμού, των συναισθημάτων και της έκφρασης των συναισθημάτων. Αυτά έλεγχαν εμένα, ενώ τώρα έχω αρχίσει να δημιουργώ περισσότερο αυτοέλεγχο. Επίσης, σίγουρα παίρνω περισσότερα ρίσκα και όλο αυτό έχει διαφορετικό αντίκτυπο.
Πιστεύω ότι έχουμε γεννηθεί λευκό χαρτί, μαθαίνουμε συνέχεια και όσο ζούμε θα μαθαίνουμε, οπότε είχα μάθει κάποια πράγματα λάθος και απλά τα αντάλλαξα με αυτά που ήθελα να έχω σε εμένα.
Το φλερτ είναι ο αγώνας, δηλαδή είναι το αποτέλεσμα. Δεν μπορείς να βγεις να φλερτάρεις αν δεν έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου.
Σήμερα εσύ τι κάνεις στους Men of Style;
Αυτό που κάνω στους Men of Style είναι να διδάσκω κόσμο σε θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι πώς να διεκδικούν γυναίκες και γενικά πράγματα από τη ζωή τους.
Πώς έφτασε ο Θέμης στους Men of Style;
Τυχαία. Σε έναν βαθμό δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο. Είμαι από τη Λάρισα. Αρχικά ξεκίνησα ως μαθητής. Ήθελα κι εγώ να βελτιωθώ στον τομέα του φλερτ και αυτό έγινε. Το φλερτ είναι ένας τομέας που για να γίνεις καλός σε αυτό, το τίμημα είναι να γίνεις καλός σε όλη σου τη ζωή. Οπότε ξεκίνησα να αναζητώ κι άλλα πράγματα στην προσωπική μου ζωή.
Αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τον φόβο και όταν αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τον φόβο παίρνεις περισσότερα ρίσκα και όταν παίρνεις περισσότερα ρίσκα ανακαλύπτεις περισσότερα πράγματα. Κάθε θαρραλέα κίνηση έχει μία πολύ σημαντική ανακάλυψη.
Γνώριζα ήδη, πριν από τους Men of Style, ότι δεν μου αρέσουν κι άλλα κομμάτια της προσωπικής μου ζωής. Αυτά που μου προσέφερε ως πόλη, χωρίς να φταίει η Λάρισα αλλά οι επιλογές που είχε, σίγουρα δεν γέμιζαν εμένα. Οπότε αναλαμβάνοντας την ευθύνη πήρα την απόφαση να φύγω από τη Λάρισα. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε κάποιο σχέδιο, δεν ήξερα πού πάω, δεν ήξερα τι κάνω. Το μοναδικό που ήξερα είναι ότι δεν μου αρέσει εκεί που είμαι. Απλά βγαίνω από τη ζώνη της άνεσής μου και αναζητώ κάτι καινούργιο.
Έτσι λοιπόν ήρθα στην Αθήνα και κατευθείαν έκανα ένα ακόμη πρόγραμμα των Men of Style. Έκανα ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα, γιατί μου άρεσε πάρα πολύ όλη αυτή η ιδέα και όλο αυτό το concept συν ότι έβλεπα πολύ τη βελτίωση σε εμένα. Πιστεύω πως τα παιδιά διέκριναν σε εμένα τη θέληση που είχα συν κάποια χαρακτηριστικά που έχουμε κοινά, γιατί ξέρεις…
Έλκουμε αυτό που είμαστε, δεν έλκουμε αυτό που θέλουμε.
Οπότε πολύ σύντομα μου πρότειναν μία συνεργασία και τη δέχτηκα με μεγάλη χαρά.
Εσύ τι εντόπισες στον χαρακτήρα σου τότε και απευθύνθηκες στους Men of Style;
Θα σου πω, η αλήθεια είναι πως βαρέθηκα τον χαρακτήρα μου, γιατί υπήρχε ένα συνονθύλευμα πολλών στοιχείων τα οποία κάποια στιγμή έκατσα και τα σκέφτηκα όλα μαζί και ήταν σαν να έφαγα χαστούκι. Ένα από αυτά ήταν πως λόγω της φύσης της εργασίας που έκανα, δούλευα σε μαγαζιά νύχτα οπότε ισχύει διαφορετική αλληλεπίδραση με τον κόσμο, είχα κάποιες προσεγγίσεις από τις γυναίκες προς εμένα. Αυτό που με προβλημάτισε ήταν ότι δεν έκανα κάτι. Όταν το σκεφτόμουν προσπαθούσα να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημά μου. Βλέπεις μία γυναίκα, είναι εμφανίσιμη συν ότι στη Λάρισα λίγο πολύ τον γνωρίζεις τον άλλον. Έβλεπα πως μου αρέσει και η εμφάνιση και ο χαρακτήρας της και προσπαθούσα να καταλάβω γιατί δεν κάνω την κίνηση. Εκεί κατέληξα στο ότι δεν διεκδικούσα αυτό που ήθελα.
Φοβόμουν να διεκδικήσω αυτό που θέλω συν το ότι δεν ήξερα τον τρόπο. Οπότε, από ένα σημείο και μετά, βαρέθηκα να είμαι σκλάβος των social media και του κοινωνικού κύκλου. Είχα μία δυνατή εικόνα, έναν δυνατό κοινωνικό κύκλο στη Λάρισα. Βαρέθηκα όμως αυτή την κατάσταση, το σιχάθηκα και συνειδητοποίησα ότι είχα κάποια ελκυστικά χαρακτηριστικά και ότι δεν ξέρω να διεκδικώ. Άρα αν μάθω να διεκδικώ με αυτά τα ελκυστικά που έχω τι αξίζω; Αυτή ήταν η απορία μου.
Ναι, αλλά εσύ είχες αυτογνωσία. Εντόπισες αυτά που δεν σου άρεσαν στον χαρακτήρα σου. Οι μαθητές που έρχονται σε εσάς έχουν αυτογνωσία, καταλαβαίνουν για ποιους λόγους έρχονται εκεί ή τους βοηθάτε εσείς σε όλο αυτό;
Αρκετοί γνωρίζουν, όμως ακόμα και να γνωρίζουν μερικά πράγματα συνειδητά, το υποσυνείδητο δεν αλλάζει τόσο γρήγορα. Οπότε υπάρχουν μαθητές που γνωρίζουν συνειδητά ότι χρειάζονται βελτίωση σε κάποιον τομέα, για αυτό και έρχονται εδώ και είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν θέλεις να μάθεις κιθάρα πρέπει να πας κάπου να σου μάθουν, δεν βλέπω κάτι παράλογο σε αυτό. Επειδή όμως κάποιοι μπορεί να το έχουν σαν ταμπού στο μυαλό τους, στη συνέχεια πολλές φορές υποσυνείδητα εμφανίζεται μία αντίσταση.
Εννοείται πως τους βοηθάμε και στην αυτογνωσία, δηλαδή να γνωρίζουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους. Ο κόσμος βλέπει το φλερτ, το οποίο εννοείται πως είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, αλλά για να φτάσεις να φλερτάρεις, πρέπει να αντιμετωπίσεις πράγματα με τον εαυτό σου, πρέπει να δουλέψεις με τον εαυτό σου. Δεν λειτουργεί και δεν λειτουργούσε ποτέ και ούτε θα λειτουργήσει ποτέ το να πεις κάτι χωρίς να υπάρχει το συναίσθημα, χωρίς να το νοιώθεις. Για αυτό λέμε πάρα πολλές φορές, δεν έχει σημασία το τι θα πεις, έχει σημασία το πώς θα το πεις. Έαν όντως αυτό που θα πεις συμβαδίζει με την πεποίθηση που έχεις, τότε είναι τελείως διαφορετική όλη η προβολή και η παρουσίασή σου. Το θέμα δεν είναι να αλλάξει η παρουσίαση, το θέμα είναι να αλλάξει το συναίσθημα, το πώς νιώθεις. Αν εγώ συνέχεια φοβάμαι όταν λέω κάτι, αυτό πάντα έχει να κάνει με πόνο. Αν αρχίσω και το απολαμβάνω έχει να κάνει με διασκέδαση κι εκεί αλλάζει.
Σήμερα παρατηρούμε ζευγάρια να χωρίζουν πιο εύκολα από ότι παλαιότερα. Ποιος φταίει κατά τη γνώμη σου για αυτό;
Εντάξει δεν γίνεται να φταίει μόνο ο ένας. Ευθύνονται και οι δυο. Ένας γάμος, μία σχέση, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που καθημερινά απαιτεί προσπάθεια και από τους δύο. Είναι αμφίδρομες οι σχέσεις, είναι μία συνεχόμενη ανταλλαγή. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για οικογένεια!
Κατά τη δική μου γνώμη αν παντρευτείς δεν αλλάζει και κάτι. Ο σκοπός του γάμου είναι να κάνεις οικογένεια, δηλαδή έναν απόγονο, να μεγαλώσεις, να επεκταθείς σαν νοικοκυριό και να κάνεις ουσιαστικά το δικό σου σπίτι, με τη δική σου γυναίκα, τα δικά σου παιδιά και να υπάρξει εξέλιξη. Όλα τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με επιθυμίες, προτιμήσεις και επιλογές, είτε δικές μας είτε των άλλων.
Είναι προσωπική μου άποψη αυτή. Εννοείται πως τον γάμο μπορεί ο καθένας να τον υπερασπιστεί όπως θέλει. Κάποιος μπορεί να θέλει να παντρευτεί στα 18 του. Είμαστε οι επιλογές μας. Τώρα αν καταλήξει ένας γάμος, μία σχέση, σε μία προβληματική επικοινωνία είναι κάτι το οποίο συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσουν δύο άνθρωποι να έχουν μία σχέση και να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που διαχωρίζει τις επιτυχημένες σχέσεις από εκείνες οι οποίες μένουν στη μετριότητα είναι το πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα και φυσικά αυτό απαιτεί και τους δύο ανθρώπους, αλλά και την επικοινωνία ανάμεσά τους.
Σύμφωνα με τους μαθητές που έχετε, έχεις παρατηρήσει να κάνουν υποχωρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να έχουν μία σχέση;
Φυσικά!
Εκεί τι συμβουλεύουν οι Men of Style;
Ανάλογα τον άνθρωπο. Όταν λέω κάνουν πάρα πολλές υποχωρήσεις, κάνουν υποχωρήσεις τόσο πολύ που τελικά η σχέση δεν είναι βιώσιμη για εκείνους. Άρα δεν πρέπει να κάνεις υποχώρηση. Για κάποιο λόγο είναι μέσα στο δικό τους σκεπτικό ότι αυτού του είδους ο δρόμος πρέπει να ακολουθηθεί, δηλαδή να έχει αυτές τις αντίστοιχες υποχωρήσεις. Χρειάζεται να σταματήσει κάποιος άνθρωπος να είναι τόσο δεκτικός, τόσο υποχωρητικός.
Θα πρέπει όλοι, ειδικά στην αρχή, να βάλουν τα όριά τους.
Άρα οι Men of Style λένε να βάζουν τα όριά τους, τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες. Το να είσαι σε μία μη υγιής σχέση δεν έχει κανένα όφελος. Γενικά είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό των αντρών που έχει δεχτεί την αποχή του συντρόφου ή τη σεξουαλική αποχή. Οπότε είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες και να είναι περισσότερο συγκρατημένοι για να έχουν μία υγιής σχέση.
Τελικά γιατί έχουν τόσο δύσκολες οι γνωριμίες, οι σχέσεις; Τι πιστεύεις;
Γενικότερα δεν είμαι άνθρωπος που βρίσκει δικαιολογίες και γκρινιάζει, οπότε η πρώτη απάντηση είναι ότι φταίμε εμείς. Φταίει ο άντρας, γιατί πιστεύω ότι ο άντρας είναι εκείνος που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να προσεγγίσει τη γυναίκα που του αρέσει. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους των γυναικών.
Νο1 είναι ότι τα έχουμε κάνει σκατά να στο πω χοντρά χοντρά γενικά σαν άντρες. Νο2, από την άλλη δεν τους αδικώ γιατί ευθύνεται και η εποχή μας. Υπάρχει τόσο πολύ μεγάλη επέκταση της τεχνολογίας η οποία δεν είναι κακή, έχει δημιουργηθεί για να επικοινωνεί ο κόσμος. Απλά το διαχειριζόμαστε έτσι που τελικά αποξενώνεται ο κόσμος. Τέτοιες διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν δημιουργηθεί για να επικοινωνεί ο κόσμος, αλλά τελικά απομακρύνουν τον κόσμο. Αυτό έχει πολύ μεγάλο ρόλο. Και φυσικά το ένα βοηθάει το άλλο, γιατί το να μιλήσει κάποιος μέσω social media βολεύει, είναι λίγο πιο απρόσωπο, από την πράξη, δηλαδή να πάει να της μιλήσει από κοντά. Οπότε είναι και τα δύο αυτό που λέμε “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”.
Όπως και στα μαγαζιά, στα οποία μπορεί ο κόσμος να επικοινωνεί. Αλλά όταν πας σε ένα μαγαζί και έχει πάρα πολύ έντονη μουσική, δεν έχει φώτα, δεν μπορείς να μιλήσεις με τον άλλον, δεν μπορείς να τον δεις, ε πώς θα επικοινωνήσεις; Άρα ευθύνεται και λίγο η εποχή μας, το πώς χρησιμοποιούμε την εξέλιξη, αλλά δεν πάω να το βγάλω από πάνω μας. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη. Αυτό πιστεύω γενικά.
Έχω παρατηρήσει ότι τον τελευταίο καιρό ακούω όλο και περισσότερο για κακοποιήσεις, χειριστικούς ανθρώπους, χειριστικές σχέσεις. Έχετε εντοπίσει πως και άντρες που απευθύνονται σε εσάς έχουν βγει από τέτοιες σχέσεις ή ζουν μία τέτοια σχέση;
Φυσικά. Οι χειριστικοί άνθρωποι δεν έχουν να κάνουν με φύλο, έχουν να κάνουν με προσωπικότητα και υπάρχει και στους άντρες και στις γυναίκες. Πολλές φορές και άντρες που έχουν έρθει εδώ βγήκαν από σχέσεις που τους καταπίεζαν επειδή ήταν πολύ χειριστικές οι σύντροφοί τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το κάνουν και οι άντρες. Επίσης έχουν έρθει εδώ πέρα άντρες οι οποίοι είχαν την τάση να είναι οι ίδιοι χειριστικοί.
Αν είσαι χειριστικός στη σχέση σου, δεν σημαίνει ότι είσαι μόνο στη σχέση σου. Μπορεί να είσαι και σε άλλους τομείς. Οπότε εγώ παρακαλάω για τέτοια, παρακαλάω με την έννοια θέλω να εμφανίζονται εννοείται τα ζητήματα των ανθρώπων, έτσι ώστε να τα λύσουμε όλα εδώ.
Έτσι όπως τα λες τώρα, πες μας ένα παράδειγμα ενός μαθητή για τον οποίο είσαι περήφανος, πώς μπήκε και πώς τελείωσαν τα μαθήματα για αυτόν. Η μεγαλύτερη αλλαγή που έχεις δει.
Σκέφτομαι έναν μαθητή που δεν είχε τόσο μεγάλη αλλαγή. Και είναι μεγάλη κουβέντα αυτό που λέω. Όλοι όσοι τελειώνουν το πρακτικό κομμάτι έχουν δει άλλη ζωή. Δεν το πιστεύουν. Οπότε βλέπω τη λάμψη στα μάτια και αυτό είναι η ικανοποίηση μου εκείνη την ώρα, η ανταμοιβή μου.
Μου έκανε εντύπωση στις αρχές, όταν έβλεπα τους πρώτους μαθητές μέσα στο βάθος χρόνου, γιατί η αλλαγή δεν είναι κάτι άμεσο, δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται μέσα σε ένα βράδυ. Είναι συνεχής δουλειά. Το θέμα στο να είσαι κορυφαίος δεν είναι να φτάσεις εκεί, αλλά να είσαι συνεπής, να μείνεις εκεί και αυτό θα σου φέρει την αλλαγή. Οπότε άνθρωποι, μετά από 2 μήνες, 3 μήνες, 6 μήνες πραγματικά είναι τελείως διαφορετικοί. Στην αρχή αυτό που μου έκανε πάρα πολύ μεγάλο κλικ, αλλά πλέον είναι το φυσιολογικό μου. Προχθές για παράδειγμα είχα ένα μάθημα με ανθρώπους που είχαμε κάνει μαθήματα πιο παλιά και πραγματικά μιλούσαμε άλλη γλώσσα. Αυτό είναι το έργο μας, βλέπεις αυτό και παίρνει ό,τι κούραση έχεις.
Ανέφερες τη φράση “πρακτικό κομμάτι”. Πολλοί ίσως δεν το καταλαβαίνουν, θέλεις να μας το εξηγήσεις;
Το πρακτικό κομμάτι είναι ότι βγαίνουμε έξω, κόουτς μαζί με μαθητές, και φλερτάρουμε στην πραγματική ζωή, σε πραγματικό χρόνο με πραγματικές γυναίκες και ουσιαστικά βάζουμε σε πράξη όλη τη θεωρία που έχουμε μάθει. Δηλαδή πηγαίνουμε και μιλάμε σε γυναίκες.
Θέμη, μίλησες πριν για απόρριψη. Το κομμάτι της απόρριψης θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για έναν άντρα. Τι τους συμβουλεύετε τους μαθητές σας σχετικά με την απόρριψη;
Το κομμάτι της απόρριψης είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους. Αυτό που συμβουλεύουμε για την απόρριψη είναι ότι:
Η αποτυχία δεν είναι το αντίθετο της επιτυχίας. Η αποτυχία είναι κομμάτι της επιτυχίας. Το αντίθετο της αποτυχίας είναι η απραξία. Οπότε όποιος αποφεύγει την αποτυχία αποφεύγει εξίσου και την επιτυχία.
Δεν γίνεται να θέλεις να κάνεις κάτι τέλεια. Βγάζεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου για ιδανικό, γιατί σχεδόν ποτέ δεν ισχύει. Δεν μπορεί να θέλεις να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο και από την πρώτη μέρα που θα μπεις μέσα να τα κάνεις όλα τέλεια. Είσαι παράλογος με τις απαιτήσεις που έχεις από τον εαυτό σου. Πρέπει να αποδεχτείς ότι θα βάλεις λάθος ταχύτητα, θα σου σβήσει, μπορεί να ξεχάσεις το φλας ή να ανάψεις το φλας αντί για τους υαλοκαθαριστήρες. Θα κάνεις λάθη και θα αποτύχεις ξανά και ξανά. Η επαναλαμβανόμενη προσπάθεια είναι αυτή που θα σε φέρει στην επιτυχία. Για αυτό λοιπόν δεν χρειάζεται να αποφύγεις την αποτυχία. Ο Τσόρτσιλ είχε πει ότι η επιτυχία είναι το να πηγαίνεις από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάσεις τον ενθουσιασμό. Και αυτό ακριβώς είναι.
Αλήθεια υπάρχουν άντρες που απευθύνθηκαν σε εσάς και έχουν αναπτύξει φοβίες από κάποια σχέση τους ή από την ίδια τους τη μητέρα για παράδειγμα;
Γενικότερα ό,τι φοβίες και προβλήματα έχουμε στο μυαλό μας και είμαστε 25-30 χρονών έρχονται από την παιδική μας ηλικία.
Η μητέρα είναι ένα πρότυπο και ένας σημαντικός ρόλος για οποιοδήποτε παιδί, οπότε φυσικά μπορεί να επηρεάσει έναν άντρα. Είχα ακούσει, όταν μιλούσα με φίλους εκτός MOS, μία ιστορία η οποία πραγματικά με σόκαρε. Κάτι είχε κάνει το παιδί και η μάνα του για να τον τιμωρήσει του έβαλε κατσαρίδα μέσα στο βρακί. Για πλάκα όμως, τιμωρία για να κάνει πλάκα. Το παιδί έχει κόκο μπλόκο με τη σεξουαλικότητα του έπειτα από αυτό. Εννοείται πως εμφανίζονται τέτοιες καταστάσεις, αλλά δεν είμαι κακοπροαίρετος άνθρωπος. Πιστεύω πως ό,τι και να κάνει ένας γονιός το κάνει για καλό. Απλά και εκείνοι δεν τα ξέρουν, δεν τα διδάχθηκαν, δεν τους τα είπε κανένας, νομίζουν ότι είναι το σωστό αυτό. Ας το διορθώσουμε τώρα.
Δεν με νοιάζει αν είσαι 18, 20, 25 χρονών. Θα μάθεις να φτιάχνεις ο ίδιος τη ζωή σου, γιατί αυτή είναι η φύση του άντρα και δεν είναι αποδεκτό κάτι άλλο. Μην έρθεις 30 χρονών και μου πεις ότι μένεις με τη μάνα σου ρε φίλε. Δεν το δέχομαι. Αυτή είναι η δική μου αποτυχία. Αν έρθει κάποιος 22 χρονών και μετά που κάνει μαθήματα φτάσει 30 και ζει με τη μάνα του. Εκεί εγώ έχω αποτύχει.
Εννοείται πως διδάσκετε και άλλα πράγματα, οπότε εννοείς πως το επαγγελματικό θα έχει αποκατασταθεί;
Το επαγγελματικό είναι κομμάτι το οποίο μπορεί να μην αποκατασταθεί ποτέ. Πετυχαίνοντας έναν στόχο δεν μπορείς και δεν χρειάζεται να επαναπαυθείς στις δάφνες σου, γιατί ότι μένει στάσιμο εξασθενεί. Ο Ηράκλειτος είχε πει ότι “τα πάντα ρεί”, τα πάντα αλλάζουν. Οπότε αυτό που πρέπει να κάνεις μιλώντας για επαγγελματική καριέρα είναι να βάζεις στόχους που σε προκαλούν, που είναι πιο υψηλοί από εσένα, να τους πετυχαίνεις με οποιοδήποτε κόστος – γιατί όλα έχουν ένα τίμημα – και από τη στιγμή που θα τους πετύχεις, να βάζεις τους επόμενους.
Αυτό που πρέπει να κάνεις, μιλώντας για επαγγελματικά είναι να είσαι πάντα σε μία εξέλιξη, σε μία βελτίωση, σε μία βελτιστοποίηση. Αλλά είναι διαφορετικό να έχω εξασφαλίσει την οικονομική μου ασφάλεια, ανεξαρτησία, ελευθερία και να νιώθω οικονομική αυτοπεποίθηση κάνοντας παράλληλα τον επόμενο στόχο μου, από το να είμαι σε μία κατάσταση στην οποία δεν ξέρω ακόμα τι να αποφασίσω και κοντεύω 40.
Τώρα από την άλλη, μπορεί να είσαι 40 και να έχεις ένα σκεπτικό στο οποίο έχεις βρει αυτό που σου αρέσει να κάνεις, αλλά δεν έχει αποδώσει στην αντίστοιχη οικονομική ελευθερία που θέλεις. Και αυτό καλό είναι. Δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα. Με ενδιαφέρει να ξυπνάει κάποιος και να σηκώνεται, να πετάγεται από το κρεβάτι με όρεξη. Να μην βαριέται να πάει για δουλειά. Να μην τον πιάνει κατάθλιψη Κυριακή απόγευμα και να μην τον πιάνουν χαρές και να περιμένει Παρασκευή το μεσημέρι που τελειώνει τη δουλειά.
Αυτό είναι ελκυστικό, να κάνει κάτι που γουστάρει. Άλλο είναι αν ρωτήσεις κάποιον που είναι ντελιβεράς για τη δουλειά του και σου πει “η ζωή είναι σκατά” και άλλο κάποιος που θα πει “είμαι ένας σούπερ ήρωας ντελιβεράς”, γιατί το γουστάρει. Το κάνω εξτρίμ για να το καταλάβουμε. Αυτό έχει να κάνει με ποιότητα ζωής, γιατί ο ένας είναι χαρούμενος και ο άλλος είναι μίζερος.
Η χαρά είναι επιλογή. Πρέπει να το επιλέξεις. Τώρα αν αρχίσεις και γκρινιάζεις επειδή η ζωή είναι έτσι, επειδή έβγαλε ήλιο τότε, επειδή η κρίση είναι αυτό, οι γυναίκες φοράνε μάσκα… Καταλαβαίνεις ότι εστιάζεις σε πράγματα που δεν ωφελούν και δεν σε βοηθούν. Το πιο απλό πράγμα είναι ότι εκεί που εστιάζεις την προσοχή σου, καθορίζεται και όλη η ενέργειά σου. Για αυτό σου λέω να εστιάζεις στα θετικά και όταν λέω στα θετικά και το λάθος είναι θετικό. Γιατί το λάθος είναι το πιο εντατικό εργαλείο για να μάθεις.
Τώρα με τον κορωνοϊό εσείς ως εταιρεία λειτουργείτε κανονικά;
Είμαστε τυχεροί γιατί ό,τι γίνεται τώρα γίνεται από το διαδίκτυο και δεν μας δεσμεύει σε κάτι αυτή η κατάσταση που ζούμε. Απλά γίνεται μέσω ZOOM. Δεν έρχεται ο άλλος να κάνουμε το θεωρητικό μάθημα στην αίθουσα, όπως πολύ θα θέλαμε κι εμείς, αλλά γίνεται διαδικτυακά.
Εδώ θα ήθελα να πω πως έχω επισκεφθεί τον χώρο σας και είναι σαν ΙΕΚ. Πραγματικά είναι πανέμορφος.
Ναι και πραγματικά μού έχει λείψει αυτό. Μου έχει λείψει πολύ η αλληλεπίδραση με τον κόσμο. Είναι αλλιώς να κάνεις μάθημα και να βλέπεις τον κόσμο στα μάτια, να τους έχεις εκεί και αλλιώς να είναι πίσω από μια οθόνη, αλλά δόξα τω Θεώ διατηρούμε όσο πιο πολύ μπορούμε από αυτό τον κόσμο.
Ως Men of Style έχετε και κανάλι στο YouTube, στο οποίο ανεβάζετε επαγγελματικό υλικό, με πρόγραμμα.
Το YouTube είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, είναι ένα μέσο για εμάς να επικοινωνήσουμε με ακόμα περισσότερο κόσμο και να προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε σε ακόμα περισσότερο κόσμο γνώση που θα κάνει πιο ποιοτική τη ζωή τους.
Ποια είναι η επαγγελματική ομάδα των MOS;
Η επαγγελματική ομάδα των MOS όλο και αυξάνεται. Υπάρχουν πολλά τμήματα. Υπάρχει το τμήμα εκπαιδεύσεων όπου κάνουμε την εκπαίδευση των μαθητών σε θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι. Υπάρχει το τμήμα επικοινωνίας – το να υποστηρίξεις τον κόσμο που έρχεται εδώ και αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι. Υπάρχει το τμήμα του YouTube και του video editing που επίσης και αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δημιουργικό κομμάτι. Εννοείται πως υπάρχει το κομμάτι του marketing, management. Το MOS είναι οικογένεια ουσιαστικά και όσο πάει και μεγαλώνει. Δεν πιστεύω ότι είναι ένα άτομο. Είμαστε μία ομάδα όλοι και νομίζω μας εκφράζει αυτό, ότι είμαστε μια οικογένεια. Δεν θα είναι δίκαιο για τους υπόλοιπους να πω μερικά ονόματα. Η ομάδα είναι μία αλυσίδα και πρέπει να είναι το ίδιο δεμένη.
Δίνετε τη δυνατότητα στον κόσμο που έρχεται και ενδιαφέρεται να εγγραφεί να δοκιμάσει πρώτα κάτι από τις υπηρεσίες σας;
Μπορεί να δοκιμάσει μόνο θεωρητικό κομμάτι. Έχουμε θεωρητικά σεμινάρια τα οποία είναι δωρεάν για να μπει ο κόσμος και να αρχίσει να βελτιώνει τον εαυτό του. Αυτόματα είναι και μία δοκιμή της δουλειά μας. Δεν το κάνουμε για δοκιμή. Το κάνουμε για την προσφορά. Θέλουμε πραγματικά να μεταδώσουμε όσο περισσότερη γνώση γίνεται. Και έχουμε πάρα πολλά σεμινάρια με πάρα πολλή αξία. Είναι πάνω από 10 ώρες υλικό free συν το YouTube. Ε αυτό σίγουρα δίνει μία πολύ καλή γεύση από το τι κάνουμε εδώ πέρα.
Βέβαια έχουμε και το βιβλίο μας. Το “Άνδρας Αξίας” είναι στην 3η έκδοση. Μάλιστα, ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά του και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή μεταφράζεται. Πάει πάρα πολύ καλά, το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Ευχαριστούμε τον κόσμο, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει και το περιεχόμενο. Το βιβλίο είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για να πάρει ένας άνθρωπος γεύση από εμάς.
Εδώ να πω πως το βιβλίο σας κατά τη γνώμη μου απευθύνεται και σε γυναίκες.
Εκτός από τα free σεμινάρια υπάρχει και συνδρομή. Η μηνιαία συνδρομή στην εγγραφή είναι κάτι το οποίο μπορεί να το υποστηρίξει οικονομικά ο μέσος Έλληνας;
Στο digital academy είναι πάρα πολύ προσιτή η μηνιαία τιμή. Και πιστεύω ότι μπορεί να την υποστηρίξει ο καθένας, ο οποίος θέλει να βελτιώσει τον εαυτό του. Μπορεί να ζούμε σε δύσκολες εποχές, αλλά χρειάζεται να επενδύσεις αν θέλεις να θερίσεις. Αν δεν σπείρεις πώς θα θερίσεις! Οπότε ο καλύτερος τρόπος για να επενδύσει κάποιος είναι αυτός. Έτσι, είναι πάρα πολύ λίγα χρήματα αντίστοιχα με την αξία που θα πάρει από τη συνδρομή που θα κάνει.
Για εμένα όμως αξίζει κάποιος να κάνει μία μεγαλύτερη συνδρομή. Δεν θα προλάβει να τα δει σε έναν μήνα. Είναι πάρα πολύ το υλικό. Αν θέλω να μένει ένα πράγμα σε όλους τους ανθρώπους που έρχονται εδώ πέρα ότι πρέπει να είμαστε όλοι δραστήριοι. Το να κάτσω εγώ και να δω 25 ώρες υλικό και να μην εφαρμόσω ούτε το μισό είναι σαν να μην το έκανα ποτέ. Πιστεύω ότι το πιο πολύτιμο αγαθό είναι ο χρόνος. Οπότε τη στιγμή που κάποιος αφιερώνει χρόνο, επενδύει στον εαυτό του, μετά χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο να τα κάνει πράξη. Έτσι θα αφομοιωθούν κι έτσι θα γίνουν δικά του χαρακτηριστικά. Οπότε ένας μήνας είναι πολύ λίγος να μπορέσει να δει όλο το υλικό.
Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να πληρώνουμε λίγο ακριβά όταν μαθαίνουμε κάτι, να αναφέρουμε εδώ ότι 30 ευρώ τον μήνα δεν είναι τίποτα για τον θησαυρό γνώσεων και την αυτοβελτίωσή μας. Είναι πολύ χαμηλή τιμή κατά τη γνώμη μου για αυτό και τη λέω.
Είναι κάτι που μπορεί να το κάνει ο καθένας που αρχικά έχει θέληση να επενδύσει στον εαυτό του.
Θέμη ευχαριστώ πολύ για αυτή την υπέροχη συζήτηση.
Μην χάνετε την ευκαιρία, μπορείτε να γνωρίσετε κι εσείς του Men of Style και να ενταχθείτε στο πλαίσιο των σεμιναρίων τους. Ενημερωθείτε εδώ: https://academy.menofstyle.gr/
Φανή Συντάκη
MY INFO:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/