Για το άνοιγμα των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη Δευτέρα 11 του μήνα, προετοιμάζεται το υπουργείο Παιδείας παρά τα αντιθέτως λεγόμενα τόσο από κυβερνητικά στελέχη όσο και από μερίδα επιστημόνων. Από την πλευρά, του υπουργείου Παιδείας, τονίζεται ότι η απόφαση, που έχει ληφθεί για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, πάρθηκε κατόπιν εισήγησης των ειδικών και προβλέπει επίσης τη συνέχιση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα Γυμνάσια και τα λύκεια.
Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας υπογραμμίζει ότι γι’ αυτό το λόγο έχει ήδη σταλθεί εγκύκλιος ανάληψης υπηρεσίας από αύριο Παρασκευή 8 του μήνα για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγούς, δασκάλους). Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε η γ.γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αναστασία Γκίκα, το εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. καλείται να προσέλθει αύριο Παρασκευή στα σχολεία που υπηρετεί, ώστε να αναδιοργανωθεί α) το ωρολόγιο πρόγραμμα, όπου χρειάζεται, β) να εξεταστεί η δυνατότητα διαφοροποιημένης προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών/τριών, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο και εφικτό, γ) και να ενημερωθούν οι γονείς/κηδεμόνες αντιστοίχως.
Σημειώνεται επίσης ότι στα σχολεία αυτά δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση την Παρασκευή, εν αντιθέσει με τις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, τα οποία θα υλοποιήσουν κανονικά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αύριο οι εκπαιδευτικοί που θα πάνε στα σχολεία τους θα αποφασίσουν εάν υπάρχει λόγος αλλά και η δυνατότητα διαφοροποιημένης ώρας προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών και ταυτόχρονα να ενημερώσουν σχετικά τους γονείς ώστε να μην καταφθάσουν όλοι μαζί στις σχολικές μονάδες την ίδια ώρα και προκληθεί συνωστισμός.
Πάντως η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε αναφερόμενη και στα σχολεία ότι «δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της.
Αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία τότε δεν θα ανοίξουν. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα». Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των κενών, το υπουργείο συστήνει στους Διευθυντές Εκπαίδευσης να αξιολογούν και ιεραρχούν εκ των προτέρων την αναγκαιότητα πλήρωσης τους, σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης του συνόλου των λειτουργικών κενών στα σχολεία από τους προσληφθέντες (ανά φάση πρόσληψης) αναπληρωτές. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των κενών αφενός σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. και αφετέρου στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Συνεπώς, δίδεται προτεραιότητα στην κάλυψη των τυχόν κενών θέσεων στη Γ’ τάξη Λυκείου, και ειδικότερα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, για την αρτιότερη προετοιμασία των μαθητών. Σε περίπτωση που έχει ενδεχομένως καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο η διάθεση εκπαιδευτικών σε Λύκεια, απαιτείται η άμεση τοποθέτησή τους.
Δωρεάν τεστ
Στο μεταξύ τέθηκε σε λειτουργία τέθηκε και η ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν τεστ κορωνοϊού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επισκεφθούν την ιστοσελίδα edu.testing.gov.gr και να ακολουθήσουν τα βήματα συμπλήρωσης της πλατφόρμας.
Πηγή: ethnos.gr