Απίστευτο συμβάν κατά τη διάρκεια διδασκαλίας σε ψηφιακή τάξη, μέσω webex, της Γ’ Γυμνασίου στη Λαμία. Κατατέθηκε ήδη η μήνυση.
Ένα, ακόμα, συμβάν εφόδου εξωσχολικών στην τηλεκπαίδευση, περιγράφει σε σημερινό της ρεπορτάζ η ιστοσελίδα lamiareport. Αναδημοσιεύουμε:
Απρόβλεπτη εξέλιξη πήρε το διαδικτυακό μάθημα τάξης της Γ’ Γυμνασίου Σχολείου της Λαμίας, όταν άγνωστος ή άγνωστοι εισήλθαν με ψεύτικο όνομα στην ψηφιακή τάξη και άρχισαν να βρίζουν με ακατανόμαστες φράσεις τον καθηγητή!
Συγκεκριμένα ο δράστης ή οι δράστες της αξιόποινης αυτής πράξης, εισήλθαν αντιγράφοντας το όνομα μαθητή στα «greeklish», στοιχείο που δεν παρατήρησε αρχικά ο εκπαιδευτικός αποδεχόμενος το αίτημα εισόδου.
Η είσοδος έχει καταγραφεί στις 12:46’ και η έξοδος στις 12:54’, όταν την αρχική σαστιμάρα τόσο του υπεύθυνου εκπαιδευτικού όσο και των υπολοίπων μαθητών, αντικατέστησε η οργή και η διαπίστωση ότι η φωνή δεν προερχόταν από τον πραγματικό λογαριασμό του μαθητή! Μία μαθήτρια μάλιστα παρατήρησε ότι δεν έμοιαζε η φωνή που έβριζε με αυτή του συμμαθητή της, ο οποίος ξαφνικά προσπαθούσε να εξηγήσει ότι δε μιλούσε εκείνος και ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν.
Το περιστατικό όμως δεν έληξε εκεί. Όταν δόθηκαν οι πρώτες εξηγήσεις και η οικογένεια του μαθητή σε συνεννόηση με τον καθηγητή ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και θα ζητήσει άρση του ηλεκτρονικού απορρήτου, άγνωστοι κάλεσαν από απόκρυψη στο κινητό του παιδιού τους και το απειλούσαν.
Η μήνυση κατά αγνώστου βέβαια κατατέθηκε κανονικά το πρωί της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου από τη δικηγόρο της οικογένειας Σοφία Σταυράκη, που μεταξύ άλλων ζητεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.
«Η συγκεκριμένη πράξη έχει ιδιαίτερη ηθική απαξία, αφού ο υπαίτιος εισέρχεται παράνομα σε ένα διαδικτυακό μαθητικό περιβάλλον, διαταράσσει αυτό, δημιουργεί εντυπώσεις προσποιούμενος μαθητή της τάξης και ενοχοποιεί τον εν λόγω μαθητή, ο οποίος υφίσταται σοκ και τρόμο. Είναι μια μορφή εκφοβισμού», δηλώνει στο LamiaReport η κα Σταυράκη που προσθέτει ότι τόσο ο καθηγητής όσο και ο διευθυντής του σχολείου έδειξαν αμέριστο ενδιαφέρον στην επίλυση της σοβαρής αυτής υπόθεσης. «Σήμερα είναι αυτό το παιδί, αύριο θα είναι θύμα κάποιο άλλο. Συνιστώ μεγάλη προσοχή στους γονείς», συμβουλεύει η γνωστή δικηγόρος που περιμένει σύντομα την ταυτοποίηση των δραστών.
Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο συμβάν μπορεί κάποιοι να το θεωρήσουν σαν μια απλή σχολική φάρσα, έχει παραβιάσει όμως όλους τους κανόνες προσωπικών δεδομένων φθάνοντας μέχρι την απειλή. Προφανώς ο ή οι εμπνευστές αυτής της ιδέας δε γνώριζαν ότι πέρα από τα υποχρεωτικά στοιχεία που δήλωσαν για να κάνουν τον ψεύτικο λογαριασμό η πλατφόρμα συλλέγει μεταδεδομένα μεταξύ των οποίων είναι:
α) η διεύθυνση IP, β) το αναγνωριστικό “User Agent”, γ) ο τύπος υλικού, δ) ο τύπος και η έκδοση λειτουργικού συστήματος, ε) η έκδοση διακομιστή-πελάτη, στ) η διεύθυνση Mac (κατά περίπτωση), ζ) η έκδοση εφαρμογής, η) οι υλοποιηθείσες ενέργειες (είσοδος, έξοδος, κοκ), θ) οι πληροφορίες σύσκεψης: i) τίτλος, ii) ημερομηνία και ώρα, iii) συχνότητα, iv) μέση και πραγματική συχνότητα, v) ποιότητα, vi) ποσότητα, vii) δραστηριότητα δικτύου και viii) συνδεσιμότητα, όλα δηλαδή τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να οδηγήσουν τις αρχές με ακρίβεια στο σπίτι του!