Οι ψυχολόγοι εξηγούν γιατί οι άνθρωποι κάνουν doomscrolling και πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό!
Τι είναι το doomscrolling;
Το doomscrolling είναι η τάση να συνεχίσετε να σερφάρετε ή να παρακολουθείτε κάτι δυσάρεστο στο YouTube, στο Facebook, σε ιστοσελίδες και στις ειδήσεις, παρόλο που αυτές οι ειδήσεις μπορεί να θεωρηθούν ως θλιβερές, απογοητευτικές ή να σας χαλάσουν τα κέφια ή ακόμη και τον ύπνο.
Ίσως έχετε νιώσει πως μόλις διαβάσετε μια κακή είδηση, δεν μπορείτε να σταματήσετε, θέλετε να διαβάσετε όλες τις πληροφορίες. Ψάχνετε να διαβάσετε κι άλλα πάνω σε αυτό το θέμα. Κι ενώ η είδηση είναι θλιβερή και σας χαλάει την ψυχολογία, εσείς δεν σταματάτε. Αυτό ακριβώς είναι το doomscrolling.
“Ως doomscrolling περιγράφεται η διαρκής αναζήτηση μέσα σε ενημερωτικά sites και σελίδες social media για επικαιρότητα με αρνητικό χαρακτήρα”, εξηγεί η καθηγήτρια ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Dalhousie, Dr, Patricia Celan. Κάνουμε doomscroll γιατί νιώθουμε διαρκώς την ανάγκη να έχουμε πλήρη επίγνωση του κινδύνου.
Αυτή η επίγνωση μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου, πως μπορούμε να προετοιμαστούμε για τα χειρότερα που θα ακολουθήσουν. Το doomscroll καταλήγει να μοιάζει με εθισμό. “Είναι δύσκολο το να σταματήσεις να κάνεις κάτι που υποσυνείδητα πιστεύεις πως θα σε προετοιμάσει καλύτερα για να διαχειριστείς τον κίνδυνο, ακόμα και αν ρεαλιστικά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, παρά μόνο το άγχος σου“, σύμφωνα με την Patricia Celan.
Ο Ken Yeager, PhD, ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής που διευθύνει το Πρόγραμμα “Στρες, Τραύμα και Ανθεκτικότητα” στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, βρίσκει λογική αυτή τη συμπεριφορά και αναφέρει πως το doomscrolling είναι σε έξαρση το 2020. Όπως λέει ο ίδιος:
«Φέτος αυτό που ζήσαμε ήταν άνευ προηγουμένου… Η πανδημία, τα προβλήματα, οι θάνατοι, η οικονομία, οι διαμαρτυρίες, οι φυσικές καταστροφές έχουν συμβάλει στο φαινόμενο που είναι γνωστό ως doomscrolling. Σκεφτείτε το λέει, απλά. Θα παίρνατε το βλέμμα σας από ένα τρένο με χαλασμένα φρένα που θα τράκαρε σε ένα άλλο μερικά δευτερόλεπτα αργότερα;”
Ο Jeff Gardere, ψυχολόγος στο Touro College of Osteopathic Medicine της Νέας Υόρκης αναφέρει:
“To κινητό μας τηλέφωνο ή το laptop είναι η σύνδεσή μας με τον έξω κόσμο. Πλημμυρίζουμε με κακές ή αρνητικές ειδήσεις και αυτό δεν σταματά ποτέ – συμβαίνει κάθε λίγα λεπτά. Η αίσθηση του επείγοντος, του πανικού και του κινδύνου μπορεί να γίνει πολύ εθιστική”.