Στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” βρέθηκε ο υποργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο γνωστός φιλόζωος και ακτιβιστής Παναγιώτης Μηλας και μίλησαν για τη μετατροπή του νόμου για τον βασανισμό των ζώων σε κακούργημα.
Το θέμα της συζήτησης άρχισε με εικόνα από το Σχιστό Περάματος, στο ΔΙΚΕΠΑΖ, όπου φιλοξενείται ο Έκτορας.
Αναρρώνει ο Έκτορας
Ο κ. Θοδωρής Καμπούρης, ένας εκ των κτηνιάτρων που χειρούργησαν το άτυχο ζώο που μαχαίρωσαν ανελέητα ανέφερε στην εκπομπή πως το ζώο είναι πολύ καλύτερα και αναρρώνει. Βρίσκεται στην τέταρτη ημέρα νοσηλείας του. Όπως είπε ο ίδιος δεν μπορούν ακόμα να πουν πως το άτυχο ζώο διέφυγε τον κίνδυνο, καθώς σημαντικό ρόλο παίζουν και οι λοιμώξεις που προκλήθηκαν. Οι γιατροί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Πάντως ο τραυματισμός ήταν βαρύτατος και είναι θαύμα που επέζησε.
Ο Παναγιώτης Μήλας
Ο Παναγιώτης Μήλας αρχικά συνεχάρη το ιατρικό team το οποίο φροντίζει και περιθάλπει τον Έκτορα. Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη δήλωση του κυρίου Βορίδη είπε πως χθες ήταν μεγάλη ημέρα για τη φιλοζωία, καθώς είναι κάτι που θέλαμε χρόνια στον χώρο της φιλοζωίας.
Μιλώντας για τις κακοποιήσεις ζώων εστίασε στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι Νο1 χώρα στις κακοποιήσεις ζώων. Εξηγώντας τη σημασία της μετατροπής της ποινής της κακοποίησης ζώων σε κακούργημα, απευθύνθηκε στους ανθρώπους που δεν είναι τόσο ευαισθητοποιημένοι με τα ζώα και είπε πως αυτό αφορά και τον άνθρωπο. Έδωσε ως παράδειγμα τον άνθρωπο που διέπραξε το έγκλημα στον Έκτορα και εξήγησε πως αυτός ο άνθρωπος προχωράει με ένα μαχαίρι στο τσαντάκι του. Οι γείτονες δεν μπορεί να αισθάνονται ασφαλείς με αυτόν τον άνθρωπο εκεί. Το έγκλημα κατά του ζώου αφορά και τον άνθρωπο. Ο μόνος λόγος που δεν διαπράττουν έγκλημα σε άνθρωπο είναι ο φόβος για τον νόμο.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Ιορδάνη Χασαπόπουλου, για τη χθεσινή συνάντηση του Παναγιώτη Μήλα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη ο κύριος Μήλας ανέφερε πως έγινε μία πολύ εποικοδομητική κουβέντα.
Ο κύριος Βορίδης τον δέχτηκε γιατί έχει μεγάλη εμπειρία στον χώρο της κακοποίησης των ζώων και η συνάντηση αυτή κατέληξε στην απόφαση του υπουργού για τη μετατροπή του νόμου σε κακούργημα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Στην εκπομπή συμμετείχε και ο υπουργός εξήγησε πως ειδικά μετά τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες είναι σαφές πως πρέπει να βαρύνει το νομικό πλαίσιο, καθώς οι πλημμεληματικές ποινές δεν είναι αρκετές ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Για αυτό ο υπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση να εισηγηθεί στο κοινοβούλιο μία νομοθετική ρύθμιση, την οποία θέλει να ελπίζει πως το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει, με την οποία ο βασανισμός ζώων θα είναι πλέον κακούργημα.
Το υπουργείο Αγροτκής Ανάπτυξη και Τροφίμων θα κάνει αυτή τη μετατροπή νόμου ή το υπουργείο Δικαιοσύνης;
Μετά από την ερώτηση του δημοσιογράφου, Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ο κύριος Βορίδης εξήγησε πως τα ζητήματα αυτά, δηλαδή της κακοποίησης, της επιτήρησης των θυμάτων της κακοποίησης και των κανονιστικών ρυθμίσεων για τα θέματα ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει το υπουργείο του και προφανώς έπειτα θα έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Με ποιον νόμο θα δικαστούν οι δύο τελευταίοι αυτοί άνθρωποι – στην Κρήτη και στο Πέραμα – αν ο νέος νόμος εφαρμοστεί άμεσα;
Ο κύριος Βορίδης εξήγησε πως στα ποινικά αδικήματα ο νόμος που καταλαμβάνει πάντοτε, όταν από τη χρονική στιγμή της τελέσεως του αδικήματος μεσολαβούν περισσότεροι νόμοι είναι ο επιεικέστερος. Αποτελεί άλλη μία ρύθμιση που είναι πάντα ευνοϊκή για τους κατηγορούμενους.
Πότε θα δούμε αυτόν τον νόμο να έρχεται και να μπαίνει σε εφαρμογή;
Ο υπουργός εξήγησε πως θα κάνει αντικατάσταση της διατάξεως. Έχει ξεκινήσει ήδη να το μελετά και μέσα στο 2020 θα έρθει στη Βουλή.
Μπορείτε να δείτε το συγκεκριμένο θέμα της εκπομπής πατώντας εδώ.