Θα ήθελα να μοιραστώ την εμπειρία μου και κάποιες συμβουλές περί μετανάστευσης όσο αφορά τη Γερμανία.
Σας παραθέτω 6 πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να ξέρετε/κάνετε προτού γίνει αυτό το μεγάλο βήμα στη ζωή σας, ειδικά για τη Γερμανία:
1) Γλώσσα
Η πρώτη ενότητα δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά όλες τις χώρες οι οποίες είναι πιθανοί προορισμοί για εσάς. ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε τη γλώσσα, διότι χωρίς τη γλώσσα θα σας λείψουν βασικά πράγματα – κρατικά/ενοικίασης σπιτιού – μόνο και μόνο από την επικοινωνία που δεν θα υπάρχει. Οπότε, καλό είναι να γνωρίζετε τουλάχιστον τα βασικά.
2) Έρευνα
Καλό θα είναι να υπάρχει μια έρευνα προτού γίνει αυτή η μεγάλη αλλαγή, όπως για παράδειγμα: εύρεση σπιτιού, εργασίας και πολύ σημαντικό εύρεση της ασφαλούς περιοχής! Καλό θα είναι, σχετικά με την εύρεση σπιτιού ΕΑΝ έχετε κάποιο κατοικίδιο, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, πριν προχωρήσετε στην ενοικίαση.
Ειδικά εδώ στη Γερμανία δεν υπάρχει κάποιος νόμος ο οποίος επιτρέπει τα κατοικίδια μέσα στο σπίτι και αυτό είναι θέμα επιλογής ΜΟΝΟ του ιδιοκτήτη. Ακριβώς το ίδιο ισχύει εάν έχετε παιδάκι στην οικογένεια!
Η εύρεση σπιτιού είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη Γερμανία . Το σλόγκαν των ξένων σε αυτή τη χώρα είναι:
Πιο εύκολο είναι να βρεις δουλειά από ότι σπίτι.
Επίσης για τα σπίτια προς ενοικίαση θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι τα ενοίκια είναι υπέρογκα εδώ. Για παράδειγμα ένα σπίτι μπορεί να κοστίζει 450 ευρώ (kalt) που σημαίνει ότι αυτή η τιμή περιλαμβάνει μόνο το κόστος του σπιτιού ως χώρο, χωρίς τίποτε άλλο μέσα στην τιμή. Ωστόσο η τιμή αλλάζει προς τα πάνω γιατί προσθέτουμε το νερό και τη θέρμανση. Οπότε, για παράδειγμα το σπίτι μπορεί να φθάσει από τα 450 ευρώ (kalt) στα 600 ευρώ (warm). Συνιστώ τρομερή προσοχή σε αυτόν τον τομέα!
3) Εργασία
Εδώ μπορείτε να ανατρέξετε στην πρώτη ενότητα. Αυτήν την χρονική περίοδο στη Γερμανία είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί μια αξιοπρεπής δουλειά χωρίς κάποιος να γνωρίζει τη γλώσσα, έστω τα βασικά. Καλό είναι προτού κάνετε την κίνηση ( ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ) να ξέρετε τα στοιχειώδη! Καλό θα είναι να έχετε κάποιον γνωστό για να σας βοηθήσει σε αυτόν το τομέα, ώστε να κάνετε μια αρχή. Τώρα για να μπορέσετε να βρείτε δουλειά στη Γερμανία θα πρέπει να έχετε καθαρό ποινικό μητρώο στη νέα χώρα διαμονής σας, το οποίο κοστίζει 30-40 ευρώ, ανάλογα την περιοχή που βρίσκεστε και μπορείτε να το ζητήσετε από το δημαρχείο της περιοχής που θα μείνετε.
4) Ασφάλιση
Λοιπόν η ασφάλιση έρχεται με την εργασία σας, η ασφάλιση είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας περί μετανάστευσης γιατί όταν επισκέπτεσαι μια χώρα μπορείς να κάτσεις σαν τουρίστας μέχρι 6 μήνες με την κάρτα ασφάλισης. Από εκεί και πέρα θέλει προσοχή γιατί το κόστος διαμονής σε νοσοκομείο μπορεί να ανέρθει στα 700 ευρώ..!
5) Να είστε προετοιμασμένοι για τα πάντα
Και για εμένα το πιο σημαντικό, το ΑΛΦΑ και το ΩΜΕΓΑ.. Να είστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Για παράδειγμα οι πρώτοι 3 μήνες είναι οι πιο δύσκολοι μήνες για την αρχή σας, αυτό το χρονικό περιθώριο θα καθορίσει την παραμονή σας στη Γερμανία. Σαν χώρα δεν θα σας προσφέρει με μια λέξη την ελληνική ζωή που έχετε μάθει και αυτό είναι πολύ δύσκολο κομμάτι το οποίο θέλει πολλά ”κότσια”, υπομονή και επιμονή για να τα καταφέρετε, γιατί πιστέψτε με το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, αλλά σε οδηγεί σε αυτή και ειδικά στη Γερμανία με πολύ δύσκολο τρόπο.
Οπότε θα χρειαστείτε ψυχολογική υποστήριξη από όλους τους κοντινούς ανθρώπους και να είστε έτοιμοι να τα αφήσετε όλα μα όλα πίσω!
6) Αυτά που αφήνετε πίσω
Σκεφτείτε τι θα αφήσετε πίσω, για παράδειγμα την οικογένεια σας, τους κοντινούς σας ανθρώπους ακόμα και τα στέκια σας…
Στο τέλος θα σας αφήσω κάποιους συνδέσμους ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ , που θα βοηθήσουν αρκετά σε αυτή την αλλαγή της ζωής σας.
Σύνδεσμοι, χρήσιμοι στη Γερμανία:
- Ομοσπονδιακός οργανισμός απασχόλησης: www.arbeitsagentur.de
- Κεντρική υπηρεσία διαμεσολάβησης για την εργασία στο εξωτερικό του ομοσπονδιακού οργανισμού απασχόλησης: www.zav.de/www.ba-auslandsvermittlung.de
- Ιστότοπος καλωσορίσματος για τους αναζητούντες εργασίας: www.make-it-in-germany.com
- Διαμεσολάβηση στην εκπαίδευση και απασχόληση από την Ευρώπη στη Γερμανία: www.thejobofmylife.de
- Διαφάνεια επαγγελματικών προσόντων στην Ευρώπη: www.europass.cedefop.europa.eu
- Δίγλωσσες πληροφορίες για τα επιδόματα ανεργίας και τα κοινωνικά επιδόματα: www.eui-dwb.de
- Πληροφορίες για τα κοινωνικά επιδόματα: www.diakonie.de
Υ.Γ. Μην κάνετε κάποια κίνηση χωρίς να μην έχετε ένα πλάνο, γιατί χωρίς πλάνο θα υπάρχει αποτυχία.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να πετύχετε σε ό,τι κάνετε και να μην ξεχνάτε το εξωτερικό ΔΕΝ είναι παράδεισος.
Αλέξανδρος
1 Σχόλια
Πολύ καλό και χρησιμότατο άρθρο για όποιον σκέφτεται να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα. Μπράβο που το έγραψες !