ΑΓΕΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ – Είναι επικίνδυνες;
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει για επιθέσεις σε ανθρώπους από αγέλες σκύλων. Έφτασε μέχρι και στις ειδήσεις, αλλά όπως πάντα με μισή πληροφορία και πλήρης άγνοια πάνω στο θέμα, με αποτέλεσμα να φοβίσουν και να μπερδέψουν τον κόσμο πάνω στο θέμα της αγέλης.
Ο Παναγιώτης Μήλας ετοίμασε ένα βίντεο πάνω στο θέμα. Θα δούμε τι μπορεί να γίνει σε μια περιοχή, η οποία έχει αγέλες, από πλευράς δήμου για να προστατέψει τον πολίτη, αλλά και ατομικά ο κάθε πολίτης τι μπορεί να κάνει στην περίπτωση που βρεθεί μπροστά σε αγέλη.
Ο Παναγιώτης Μήλας λέει χαρακτηριστικά:
Να θυμάστε, δεν είναι επικίνδυνες οι αγέλες. Η άγνοια και η ανευθυνότητα του ανθρώπου είναι αυτά που βάζουν σε κίνδυνο τον κόσμο.
Στην αρχή του βίντεο διευκρινίζεται πως για τα αδέσποτα – για τις πράξεις τους και για την ύπαρξή τους – ευθύνεται 100% ο άνθρωπος, καθώς αποτελεί 100% ανθρώπινο σφάλμα. Τα αδέσποτα δεν φύτρωσαν μόνα τους, κάποιος τα έκανε αδέσποτα αφού είναι σκυλάκια που οι άνθρωποι τα εγκαταλείπουν. Στη συνέχεια, δεν έχει μεριμνήσει ο εκάστοτε δήμος, ώστε να γίνουν στειρώσεις και να μην πολλαπλασιάζονται τα αδέσποτα.
Οι Δήμοι βάσει νόμου του Συντάγματος είναι υπεύθυνοι για τη σίτιση και την περίθαλψη των αδέσποτων.
Για να μπορέσει να επιβιώσει μία αγέλη, αναγκαστικά θα μετακινηθεί και θα πρέπει να βρει φαγητό. Έτσι αν είναι ανεξέλεγκτη και συνεχώς μεγαλώνει σε αριθμό και αν κάποιος δεν έχει φροντίσει για τη σίτισή της, εκτός του ότι θα γίνει πολυάριθμη, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επιθέσεις σε ζώα, κοτέτσια κτλ.
Δεν φταίει η αγέλη, φταίει ο άνθρωπος. Ο Δήμος είναι υπεύθυνος να φροντίσει για τις στειρώσεις τους, να ελέγξει τον πληθυσμό τους και να τα έχει ταϊσμένα ώστε να μην προχωρούν σε πράξεις για να επιβιώσει.
Πολύ συχνά ο κόσμος ρωτάει τον Παναγιώτη Μήλα: “Τι κάνουμε αν βρεθούμε μπροστά σε αγέλη;”
Σε αυτό το σημείο ο Παναγιώτης Μήλας ξεκαθαρίζει για άλλη μία φορά πως η ευθύνη ανήκει στον Δήμο. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι που έχουν προβλήματα με αγέλες είναι να οργανώσουν σεμινάρια για τον πολίτη από ειδικούς εκπαιδευτές, οι οποίοι θα αξιολογήσουν τα αδέσποτα της περιοχής και τις αγέλες – κατά πόσο είναι επιθετική ή επικίνδυνα, τι πρέπει να κάνει ένας πολίτης για να τα πλησιάσει ή να τα διασχίσει – και με αυτή την αξιολόγηση να γίνει σεμινάριο στους δημότες του συγκεκριμένου δήμου, ώστε να αποκτήσουν γνώση.
Με γνώση δεν σε πειράζει κανένας σκύλος και καμία αγέλη.
Η αγέλη επιτίθεται για κάποιους συγκεκριμένους λόγους:
- Αν απειλήσεις την περιοχή τους
- αν απειλήσεις το φαγητό τους
- αν απειλήσεις τα ίδια
- αν προσπαθούν να επιβιώσουν και πρέπει να φάνε
Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτές κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οφείλουν να δείξουν και με πράξεις, επί τόπου, το πώς πλησιάζουμε και διασχίζουμε μία αγέλη.
Ο Παναγιώτης Μήλας διευκρινίζει πως δεν είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και ό,τι ακολουθεί στη συνέχεια του βίντεο είναι η γνώμη του και η γνώση του πάνω στο θέμα “Σκύλος”, εμπειρικά και από όσα έχει διαβάσει. Προτρέπει όποιον θέλει να ακούσει επαγγελματία εκπαιδευτή να προσπεράσει από εδώ και πέρα τα λόγια του.
Αν βρεθείτε μπροστά σε αγέλη και δεν έχετε γνώση για το τι πρέπει να κάνετε και δεν γνωρίζετε την αγέλη, φεύγετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πλησιάσετε χωρίς γνώση μία αγέλη. Φεύγετε, πηγαίνετε στον προορισμό σας από μία άλλη διαδρομή. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, χωρίς γνώση και χωρίς να γνωρίζει κάποιος μία αγέλη, μία κίνησή του η αγέλη να εκλάβει ως επιθετική ή απειλητική.
Συνεχίζοντας αναφέρει κάποιους γενικούς κανόνες:
Δεν πλησιάζουμε καμία αγέλη, όταν μας γαβγίζουν σημαίνει alert. Έχουν αντιληφθεί πως κάποιος πλησιάζει. Έτσι σταματάμε.
Ο τρόπος που μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την αγέλη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε, ακόμα και να διασχίσουμε είναι με το φαγητό. Με το φαγητό κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του σκύλου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πάμε κοντά και “μπουκώνουμε” τα σκυλιά με φαγητό.
Έχουμε μαζί μας μπόλικο φαγάκι, πλησιάζουμε μέχρι εκεί που μας επιτρέπουν με το γάβγισμά τους. Εκεί σταματάμε, αφήνουμε φαγητό και κάνουμε πίσω. Τα σκυλιά θα έρθουν σιγά σιγά θα μυρίσουν και θα φάνε. Μετά αφήνουμε πιο κοντά μας φαγητό, έρχονται πάλι, μυρίζουν, τρώνε. Σιγά σιγά θα φτάσουν να φάνε από τα χέρια μας και να μας μυρίσουν, να πάρουν τη μυρωδιά μας. Πρέπει βέβαια να είμαστε ήρεμοι, χωρίς απότομες κινήσεις, χωρίς άγχος. Έτσι θα μας μυρίσουν και θα μας συνδυάσουν με κάτι θετικό, με φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους. Η εμπιστοσύνη του ζώου δεν κερδίζετε την ίδια μέρα. Σιγά σιγά, βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα, μπορούμε να πηγαίνουμε όλο και πιο κοντά, τα ταΐζουμε και βλέπουμε τη γλώσσα σώματος. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε σιγουριά, πριν το δοκιμάσετε. Καλό θα είναι να συμβουλευτείτε επαγγελματία εκπαιδευτή, όπως και να απευθυνθείτε στους δημάρχους των περιοχών σας και να απαιτήσετε σεμινάρια από εκπαιδευτές. Κινδυνεύετε και εσείς και τα παιδιά σας από την αγέλη.
Δεν είναι επικίνδυνη η αγέλη, η άγνοια του πολίτη είναι επικίνδυνη. Έτσι οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να ενημερώσουν τον πολίτη.
Ο Παναγιώτης Μήλας αναφέρθηκε σε μία περίπτωση μόνο, στην πιο συνηθισμένη. Δεν μπορεί να γνωρίζει την αγέλη της κάθε περιοχής. Όπως ανέφερε χρειάζεται αξιολόγηση της κάθε αγέλης της κάθε περιοχής, ώστε να μπορεί να πει κάποιος περισσότερες συμβουλές.
Δείτε το βίντεο, ενημερωθείτε αναλυτικά και απολαύστε τις υπέροχες εικόνες από τη δική του αγέλη:
Σε ενδιαφέρουν τα βίντεο του Παναγιώτη Μήλα; Τα βρίσκεις χρήσιμα; Για να ενημερωθείς για το επόμενο βίντεο, κάνε εγγραφή και πάτα το καμπανάκι στο κανάλι του.
https://www.youtube.com/user/takismilas