Πώς αντιμετωπίζω την κακοποίηση σκύλου; Τι είναι η κακοποίηση σκύλου; Τι μπορώ να κάνω αν το δω μπροστά μου ή αν αντιληφθώ κακοποίηση; Είναι τα ερωτήματα στα οποία απαντάει ο Παναγιώτης Μήλας στο βίντεο που ακολουθεί.
Τι είναι η κακοποίηση σκύλου;
Κακοποίηση σκύλου είναι αυτό που ορίζει ο νόμος. Όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Μήλας πολλές φορές έχει λάβει στην ομάδα του Angels μηνύματα στα οποία αναφέρουν πως σκυλάκια είναι μόνα τους, θλιμμένα. Σε αυτό το σημείο ο ίδιος διευκρινίζει πως για αυτά ο νόμος δεν μεριμνά και δεν καλύπτει.
Όλα όσα αναφέρει ο Παναγιώτης Μήλας στο ακόλουθο βίντεο είναι βάση της νομοθεσίας που έχουμε στην Ελλάδα.
Τι ορίζει ο νόμος ως κακοποίηση σκύλου;
Η κακοποίηση βάση νόμου έχει δύο μορφές:
- Ενεργητική κακοποίηση: Όταν κάποιος χτυπάει ή βασανίζει κάποιο ζώο.
- Παθητική κακοποίηση: Κάποιος έχει μόνιμα δεμένο, μέρα – νύχτα, έναν σκύλο ή κλεισμένο μόνιμα στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, σε ένα μικρό κλουβάκι.
Συνθήκες ευζωίας
Υπάρχουν βέβαια και άλλες περιπτώσεις στις οποίες επεμβαίνει ο νόμος. Αυτές είναι για τις συνθήκες ευζωίας του ζώου, όπου επιβάλλεται όταν ο σκύλος ζει σε αυλή να έχει σπιτάκι για να καλύπτεται από βροχές και ήλιο, καθαρό νερό και τροφή, να βγαίνει βόλτες, αλλά και το περιβάλλον του να είναι καθαρό από ακαθαρσίες και πράγματα επικίνδυνα που μπορεί να τραυματίσουν το ζώο. Ο νόμος επίσης απαγορεύει τη μόνιμη διαμονή στο μπαλκόνι και στην ταράτσα.
Στην περίπτωση που το σκυλί δεν είναι όλες τις ώρες στο μπαλκόνι, τότε ο άνθρωπος είναι σύμφωνος με τον νόμο. Από τη στιγμή που κάποιος είναι σύμφωνος με τον νόμο, είτε μας αρέσει είτε όχι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, πέρα ίσως από μία ευγενική επικοινωνία.
Ενεργητική Κακοποίηση
Αν δείτε κάποιον να χτυπάει το ζώο του το πρώτο, σημαντικότερο και πιο δύσκολο που πρέπει να κάνει κάποιος άνθρωπος σε αυτή την περίπτωση, πριν φωνάξει ή τρέξει προς τα εκεί, είναι να τραβήξει με το κινητό του ένα μικρό βίντεο. Αυτό αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο και είναι αυτό που θα βοηθήσει στην περίπτωση που η υπόθεση πάει δικαστικά. Ακόμα κι αν σώσετε την ψυχούλα, χωρίς στοιχεία ο άνθρωπος αυτός μπορεί να μείνει ατιμώρητος. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, οφείλουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να καταγράψουμε την ενεργητική κακοποίηση – δηλαδή να φαίνεται το πρόσωπο και η ενέργεια, πως χτυπάει το σκυλί του.
Η καταγραφή σε βίντεο στο οποίο φαίνεται το πρόσωπό και η κακοποίηση είναι νόμιμη, γιατί το έγκλημα που καταγράφεται είναι ανώτερο της καταγραφής σε βίντεο χωρίς συναίνεση. Γίνεται δεκτό στο δικαστήριο, χωρίς καμία κύρωση στον άνθρωπο που το κατέγραψε. Προσοχή, όλα αυτά μόνο αν υπάρχει ενεργητική κακοποίηση, όπως ορίζεται από τον νόμο. Αν δεν υπάρχει ενεργητική κακοποίηση ή αν αυτή δεν είναι ορατή από δημόσιο σημείο, τότε μόνο η καταγραφή είναι παράνομη.
Έπειτα, μετά την καταγραφή του βίντεο, μπορείτε να φωνάξετε, όπως και να καλέσετε την αστυνομία. Τότε, η μαρτυρία σας μαζί με το βίντεο είναι στοιχεία. Η διαδικασία που ακολουθεί δεν είναι αυτεπάγγελτη γιατί για να πάει κάτι αυτεπάγγελτα, χωρίς τη δική σας μήνυση, αλλά μόνο με τις κινήσεις της αστυνομίας θα πρέπει η πράξη να βεβαιωθεί από αστυνομικούς. Δηλαδή να δουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί να χτυπάει το σκυλί και να γίνουν οι ίδιοι μάρτυρες, οπότε θα υπάρχει διαδικασία αυτοφώρου.
Σε διαφορετική περίπτωση, πρέπει να κάνετε επώνυμη μήνυση με κατάθεση στοιχείου το βίντεο ή και πολλούς μάρτυρες. Στην περίπτωση μαρτύρων το ιδανικό είναι να κάνετε ξεχωριστές μηνύσεις, ο καθένας τη δική του. Η εμπειρία του Παναγιώτη Μήλα σε αυτά τα δικαστήρια, είναι πως την ημέρα της δίκης αρκετές φορές δεν καλούνται οι μάρτυρες αλλά μόνο ο ενάγων. Με ανώνυμη μήνυση η αστυνομία δεν προχωράει. Σε περίπτωση καταγγελίας η αστυνομία θα πρέπει να πετύχει τη στιγμή που ο δράστης χτυπάει το σκυλί του.
Παθητική κακοποίηση
Παράδειγμα παθητικής κακοποίησης ο Παναγιώτης Μήλας, στο βίντεο που ακολουθεί, αναφέρεται σε κάποιον άνθρωπο που έχει το σκυλάκι του μόνιμα δεμένο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει εσείς οι ίδιοι να βεβαιώσετε πως αυτή η κατάσταση είναι μόνιμη. Το γεγονός πως μπορεί να περνάμε δύο φορές έξω από ένα σπίτι και το βλέπουμε δεμένο, δεν σημαίνει πως είναι μόνιμο.
Μονιμότητα
Για να βεβαιωθεί η μονιμότητα πρέπει να περάσετε διαφορετικές ώρες της ημέρας από εκεί, ακόμα και νύχτα και να το βλέπετε δεμένο. Σε διαφορετική περίπτωση δεν βεβαιώνετε τη μονιμότητα αλλά την υποθέτετε.
Αποδείξεις
Η επιβεβαίωση της μονιμότητας της κατάστασης γίνεται με φωτογραφίες, π.χ. τέσσερις φορές την ημέρα – πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, βράδυ – στις οποίες θα πρέπει να φαίνεται ότι ο σκύλος είναι δεμένος.
Επικοινωνία
Στη συνέχεια δεν πρέπει να πάτε απ’ ευθείας σε καταγγελία ή μήνυση. Καλό είναι πρώτα να προχωρήσετε σε μία ΕΥΓΕΝΙΚΗ επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχουν το σκυλάκι. Το πρώτο που χρειάζεται είναι να μάθετε το “Γιατί είναι μόνιμα δεμένο”. Καλό είναι σε αυτή τη συζήτηση να ενημερώσετε και για τον νόμο σχετικά με την παθητική κακοποίηση, ο οποίος έχει 5.000 ευρώ από το δικαστήριο, 30.000 ευρώ από την αστυνομία και 1,5 χρόνο φυλάκισης από το δικαστήριο. Δεν χρειάζεται να πάμε αμέσως νομικά.
Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να θέλουν γνώσεις και σίγουρα να προσπαθήσουμε να τους ενημερώσουμε για να αλλάξουν οι συνθήκες που ζει το ζώο. Μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως ένας χαλασμένος φράκτης και να φοβούνται μήπως φύγει το σκυλί. Εκεί μπορείτε να βοηθήσετε. Προσπαθήστε να συμμετέχετε στην επίλυση του προβλήματος ώστε να φτιάξει η ζωή του ζώου.
Σκοπός είναι να φτιάξει η ζωή του ζώου, όχι να τιμωρηθεί κάποιος.
Μετά από την ενημέρωση σχετικά με τον νόμο, αλλά και βοήθεια εφόσον χρειάζεται, μένει να επιβεβαιώσετε τον επόμενο καιρό πως έχει φτιάξει η ζωή του ζώου. Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει αυτό, τότε επικοινωνείτε ξανά με τον άνθρωπο και του λέτε πως εφόσον δεν έχει προχωράει σε αλλαγές τότε θα πρέπει να προχωρήσετε νομικά. Τον ενημερώνετε πως έχετε τη μαρτυρία τη δική σας, ενός φίλου σας – εφόσον υπάρχει – και φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες σε αυτή την περίπτωση είναι νόμιμες, εφόσον δεν περιέχουν πρόσωπα, οδό ή πινακίδα αυτοκινήτου και ο χώρος έχει θέα από δημόσιο δρόμο ή από άλλη ταράτσα διπλανής οικοδομής. Ενημερώνετε πως δεν θέλετε να τιμωρηθεί κανένας, αλλά πως θέλετε να φτιάξει η ζωή του ζώου.
Διαφορετικά, εφόσον γίνεται όλο αυτό και δεν αλλάζει κάτι, μόνο τότε πάμε νομικά. Στην περίπτωση αυτή, ο άνθρωπος καταστρέφει τη ζωή του και το σκυλάκι πάει σε καταφύγιο, κάτι που δεν προτιμάμε. Για αυτό ο δρόμος του νόμου είναι η τελευταία λύση, γιατί καταστρέφεται και η ζωή του ανθρώπου και του ζώου. Μόνο αν ο ίδιος επιλέξει να μην αλλάζει με όλα τα παραπάνω και επιμένει στον βασανισμό του ζώου, με αυτόν τον τρόπο, προχωράμε σε μήνυση ή καταγγελία.
Άλλες περιπτώσεις
Όταν ένα σκυλάκι ζει μόνιμα στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα, δυστυχώς αυτή τη σκλαβιά, ο νόμος την τιμωρεί μόνο με 300 ευρώ πρόστιμο. Δυστυχώς μόνο με 300 ευρώ πρόστιμο κοστολογεί το Σύνταγμά μας την αιχμαλωσία ενός ζώου στο μπαλκόνι. Η ποιότητα της ζωής του σκύλου είναι ανύπαρκτη, είναι σκλαβιά, αφού ζει σε ελάχιστα τετραγωνικά, αλλά και όσοι γίνουν μάρτυρες αυτής της εικόνας υποφέρουν το ίδιο. Τα παιδιά από τα γύρω σπίτια μαθαίνουν πως η ζωή του σκύλου μόνιμα στο μπαλκόνι είναι κάτι φυσιολογικό.
Σημαντικό βέβαια είναι πως όταν ένα σκυλάκι ζει στο μπαλκόνι, συγχρόνως καταπατούνται και οι συνθήκες ευζωίας του. Έτσι δεν υπάρχει μόνο το πρόστιμο των 300ων ευρώ για τη ζωή στο μπαλκόνι, αλλά και πρόστιμο 500ων ευρώ για τις συνθήκες ευζωίας του, γιατί ο νόμος επιβάλει καθημερινή βόλτα, ακάθαρτο περιβάλλον, σπιτάκι. Επίσης εάν το σκυλί γαβγίζει σε ώρες κοινής ησυχίας σε εξωτερικό χώρο, τότε υπάρχει πρόστιμο 500 ευρώ. Κάτι που αποδεικνύεται και με βίντεο στο οποίο δείχνετε και το ρολόι με την ώρα και την εικόνα του σκυλιού που γαβγίζει.
Η διαδικασία είναι η ίδια. Πρώτα επικοινωνείτε με τον άνθρωπο και προσπαθείτε να βελτιώσετε τη ζωή του ζώου. Στην περίπτωση που δεν συνεργαστεί καλούμε την αστυνομία. Μπορείτε να καλέσετε τρεις φορές την αστυνομία.
Προσοχή! Για να θεωρείται πως ζει στο μπαλκόνι θα πρέπει η μπαλκονόπορτα να είναι κλειστή.
Δείτε το βίντεο στο οποίο ο Παναγιώτης Μήλας αναλύει το θέμα:
Σε ενδιαφέρουν τα βίντεο του Παναγιώτη Μήλα; Τα βρίσκεις χρήσιμα; Για να ενημερωθείς για το επόμενο βίντεο, κάνε εγγραφή και πάτα το καμπανάκι στο κανάλι του.
https://www.youtube.com/user/takismilas