Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αυτές τις μέρες έχουν “βουίξει” για τη λεγόμενη Συμμορία του Γαλατσίου. Για αυτό το θέμα, αλλά με τελείως διαφορετική ματιά, ο Παναγιώτης Μήλας έκανε ένα βίντεο στο προσωπικό του κανάλι στο YouTube.
Αρχίζοντας ο Παναγιώτης Μήλας, με αφορμή τη Συμμορία του Γαλατσίου, αναφέρεται στην προσωπική του εμπειρία μέσα από τα καθημερινά live που κάνει ο ίδιος στο YouTube και απευθύνεται σε γονείς. Διευκρινίζει πως η ευθύνη της δημιουργίας αυτής της Συμμορίας δεν είναι των παιδιών, αλλά των γονιών. Είναι λάθος γονέων, καθώς η συμμορία αποτελείται από ανήλικους.
Ο Παναγιώτης Μήλας κάνει καθημερινά live τα οποία πολλές φορές διαρκούν μέχρι τις 3:00, 4:00, 5:00 το πρωί. Ανάμεσα στο κοινό που τον παρακολουθεί υπάρχουν παιδιά 12, 13 ή ακόμα και 10 χρονών. Ηλικίες παιδιών που προφανώς εκείνη την ώρα θα έπρεπε να κοιμούνται. Εάν όμως δεν κοιμούνται θα έπρεπε να έχουν επίβλεψη – Τι κάνουν στο ίντερνετ; Πού μπαίνουν; Με ποιους συνομιλούν;
Βέβαια τα lives του Παναγιώτη Μήλα είναι family friendly, έχουν επιμορφωτικό περιεχόμενο. Ένα παιδί όμως, αυτών των ηλικιών, θα μπορούσε να δει τα πάντα στο ίντερνετ. Όπως μπαίνει μέσα στο συγκεκριμένο live, παρακολουθεί και συνομιλεί γραπτώς, έτσι μπορεί να μπει σε οποιοδήποτε live με ακατάλληλο περιεχόμενο, να δει οποιοδήποτε βίντεο με ακατάλληλο περιεχόμενο ή ακόμα και να συμμετέχει σε δράσεις με ακατάλληλο περιεχόμενο. Ένα παιδί χωρίς έλεγχο στο διαδίκτυο είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να οδηγηθεί σε λάθος μονοπάτια, βλέπε τη Συμμορία του Γαλατσίου, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από κάτι που θα δει. Δεν θα έπρεπε βέβαια να επηρεαστεί με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έπρεπε να το επιτρέψει ο γονιός.
Δεν πρέπει ένα παιδί αυτών των ηλικιών να είναι έρμαιο του ίντερνετ – τι θα δει, ποιον θα δει…
Σε αυτό το σημείο ο Παναγιώτης Μήλας τονίζει πως δεν κατηγορεί το περιεχόμενο του ίντερνετ, αλλά κατηγορεί ευθέως τους γονείς οι οποίοι δεν επιβλέπουν τα παιδιά τους και τα επιτρέπουν οποιαδήποτε ώρα της νύχτας να μπουν οπουδήποτε μέσα στον ιστότοπο.
Ένας πολύ σοβαρός λόγος που έχει δει ο ίδιος ο Παναγιώτης Μήλας ως μάρτυρας στα lives του είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως επίβλεψη από γονείς προς τα παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί κάλλιστα από οποιοδήποτε περιεχόμενο στο ίντερνετ.
Σας μεταφέρουμε τα λόγια του:
“Εσείς που είστε γονείς, γιατί έχετε επιτρέψει στα παιδιά αυτών των ηλικιών να μπαίνουν στο ίντερνετ χωρίς επίβλεψη και να έχουν την επιλογή να δουν οτιδήποτε; Γνωρίζετε στην ψυχούλα ενός παιδιού ποια επίπτωση μπορεί να έχουν κάποια βίντεο; Με βασανισμούς, με βιασμούς, με εκτελέσεις ανθρώπων.. Το ίντερνετ έχει τόσο πολύ ακατάλληλο περιεχόμενο για αυτές τις ηλικίες, που μπορεί ένα παιδί να καταστραφεί για πάντα μέσα από εκεί. Μπορεί ένα παιδί να αποκτήσει φοβίες, ψυχολογικά προβλήματα για πάντα.
- Πώς είναι δυνατόν να είσαι γονέας και να μην έχεις έλεγχο τι κάνει το παιδί σου αυτές τις ώρες;
- Πώς είναι δυνατόν να μην έχεις διασφαλίσει ότι το παιδί σου δεν έχει τρόπο να μπει στο διαδίκτυο οποιαδήποτε ώρα θέλει και να δει οτιδήποτε θέλει και θα μπει με την καθοδήγηση του γονέα.
- Γιατί δεν είστε κοντά στα παιδιά σας, φίλοι, να θέλουν τα παιδιά σας να μπουν μαζί σας στο ίντερνετ.
Γονιός δεν είμαι, αλλά αυτά τα ερωτήματα δεν είναι ανάγκη να είσαι γονιός για να σου δημιουργηθούν. Δεν είναι ανάγκη να είμαι πατέρας για να δω ένα παιδί 10-12 χρονών μέσα στο live μου στις 3:00 ή 4:00 και να καταλάβω πως είναι λάθος!
Γονείς, η τεχνολογία είναι πολύ καλή, αλλά και επικίνδυνη σε αυτές τις ηλικίες αν δεν υπάρχει έλεγχος. Παρακαλώ πολύ να είστε πιο υπεύθυνοι με τα παιδιά σας και να μην βλέπουν περιεχόμενο το οποίο μπορεί να το τραυματίσει και μπορεί κάλλιστα να το οδηγήσει μέχρι και σε σύσταση συμμορίας. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα παιδιά που έχουν κάνει τη συμμορία αυτή είναι κακά παιδιά από τη γέννηση τους. Πιστεύω ότι έχει παίξει ρόλο ο περίγυρος τους, η αδιαφορία των γονέων τους και μαζί με τα ερεθίσματα που δεν θα έπρεπε να έχουν αλλά είχαν – χωρίς να υπάρχει έλεγχος και κάποιος να δει πως το παιδί του παίρνει λάθος δρόμο και να επέμβει να το φέρει στον ίδιο δρόμο, το παιδί σου, είσαι υποχρεωμένος απέναντι στο παιδί σου – φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα, στη συμμορία του Γαλατσίου.
Ανήλικα παιδιά να βγαίνουν έξω με σκοπό να κάνουν κακό σε άλλα παιδιά. Αυτό το θεωρώ 100% αποτυχία των γονέων. Ρίχνω όλο το βάρος 100% στους γονείς αυτών των παιδιών. Είναι ένα πολύ στενάχωρο δείγμα και ένα πολύ μικρό δείγμα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.
Βλέπω μεγάλη συμμετοχή πολύ αργά από μικρά παιδιά στα lives μου. Βλέπω σχόλια με πολύ μίσος από μικρά παιδιά. Είναι δυνατόν να είσαι γονέας και να μην έχεις καταλάβει πόσο μίσος έχει μέσα του το παιδί σου και ότι μπαίνει και το εκδηλώνει πίσω από ένα πληκτρολόγιο; Είναι δυνατόν να μην έχεις έλεγχο και γνώση για αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού σου;
Επίσης, όσοι γονείς δεν έχετε την ικανότητα να αντιληφθείτε τι συμβαίνει στο παιδί σας και να το αντιμετωπίσετε, βοηθηθείτε από ειδικούς. Είμαστε στο 2020. Επισκεφτείτε παιδοψυχολόγους μαζί με το παιδί σας, διαβάστε βιβλία. Υπάρχουν άφθονες πηγές γνώσεις – βιβλία, εκπομπές, βίντεο, ψυχολόγοι, ειδικοί. Είμαστε στο 2020, όποιος γονιός θέλει μπορεί να αποκτήσει γνώση στο πώς μπορεί να διαπαιδαγωγήσει και να χειριστεί σωστά τη συμπεριφορά του παιδιού του. Είναι ανεπίτρεπτο το 2020 γονιός να μην ξέρει τι γίνεται με το παιδί του. Όσοι γονείς δεν ξέρετε, δεν υπάρχει δικαιολογία, απλά δεν ενδιαφέρεστε για να μάθετε. Υπάρχει το κλασικό “Θα μου πεις εσύ πώς θα μεγαλώσω τα παιδιά μου;”.
Είναι πάρα πολύ στενάχωρο. Αυτή η συμμορία είναι ένα δείγμα της κακής δουλειάς που έκαναν κάποιοι γονείς με τα παιδιά τους. Είναι πάρα πολλοί γονείς που πετάνε ένα τάμπλετ και ένα κινητό στο παιδί τους για να είαι ήσυχο, να είναι δύο μέτρα μακριά τους και να μην έχουν επίγνωση στο τι μπαίνει και βλέπει το παιδί τους. Μπορεί δίπλα στον γονιό το παιδί να παίρνει τέτοιες εικόνες που θα τραυματίσουν την ψυχή του και θα το οδηγήσουν σε τέτοια μονοπάτια.
Γονείς, σας παρακαλώ πάρα πολύ, να είστε υπεύθυνοι με τα παιδιά σας. Το ίντερνετ για αυτές τις ηλικίες είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Τα παιδιά σας κινδυνεύουν από το ίντερνετ. Πάρτε θέση, να είστε κοντά στα παιδιά σας, ενημερωθείτε. Ρωτήστε ειδικούς, παιδοψυχολόγους. Διαβάστε βιβλία. Πώς είμαι δίπλα στο παιδί μου και πώς το προστατεύω. Έτσι ώστε να μην έχουμε άλλη συμμορία ανηλίκων που βγαίνουν έξω για να κάνουν κακό σε άλλα παιδιά.
Ελπίζω αυτά τα λόγια, να κινητοποιήσουν έστω κι έναν γονέα.”
Δείτε το βίντεο:
Σε ενδιαφέρουν τα βίντεο του Παναγιώτη Μήλα; Τα βρίσκεις χρήσιμα; Για να ενημερωθείς για το επόμενο βίντεο, κάνε εγγραφή και πάτα το καμπανάκι στο κανάλι του.
https://www.youtube.com/user/takismilas