Αμερικανικές εταιρείες κολοσσοί κερδίζουν πολλά χρήματα στην Ευρώπη και πληρώνουν ελάχιστους φόρους, αφού υπάρχει διαφορετικό φορολογικό σύστημα στην Αμερική από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, κάποια από αυτά τα κράτη έβαλαν νέους φόρους, στοχευμένους για αυτές τις εταιρείες.
Η λύση για τις αμερικανικές εταιρείες ήταν απλή. Μετέφεραν το κόστος αυτό στους αποδέκτες των υπηρεσιών τους. Έτσι, η Apple, η Google και η Amazon ανακοίνωσαν αλλαγές στις τιμές των υπηρεσιών τους για αυτές τις χώρες.
Συγκεκριμένα:
Η Apple πληρώνει τον φόρο σε κάθε κράτος, αλλά πλέον προσθέτει αύξηση στις κρατήσεις από τα κέρδη των developers. Με αυτόν τον τρόμο μειώνει τα κέρδη των Developers και η ίδια έχει τα κέρδη που είχε, χωρίς να επωμίζεται την επιπλέον φορολογία του εκάστοτε κράτους. Αυτό έχει ως συνέπεια να κρατήσει από τα κέρδη τους επιπλέον 3% (πριν ήταν 20%) στη Γαλλία, επιπλέον 3% (ήταν 23%) στην Ιταλία, 2% (ήταν 20%) στο Ηνωμένο Βασίλειο και μειώνει κατά 3% (ήταν 16%) στη Γερμανία. Το σημαντικό είναι πως στις τιμές στο App Store δεν υπάρχει κάποια μεταβολή, αλλά τελικά οικονομικά “χαμένοι” βγαίνουν οι developers.
Από την άλλη πλευρά η Google αποφάσισε σε αυτά τα κράτη να αυξήσει το κόστος όλων των διαφημίσεων στο Google Ads και το Youtube.
Η Google αυξάνει τις τιμές όλων των διαφημίσεων που αγοράζονται μέσω Google Ads και YouTube κατά 2% στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα. Να θυμίσουμε πως η Google UK δήλωσε πέρυσι £1.6 δισεκατομμύρια έσοδα και πλήρωσε σε φόρους μόλις £44 εκατομμύρια.
Τέλος, η Amazon βρήκε άλλον τρόπο, ώστε να μην μειωθούν τα κέρδη της σε αυτές τις χώρες. Αποφάσισε και ανακοίνωσε πως από 1 Σεπτεμβρίου οι τρίτοι πωλητές των υπηρεσιών της θα πληρώνουν προμήθεια με αύξηση κατά 2%. Να υπενθυμίσουμε πως έως τώρα οι τρίτοι πωλητές της Amazon UK επωμιζόντουσαν τον φόρο που είναι στο 20%.
3 Σχόλια
Οι τιμές (λιανικής) στο ψηφιακό περιεχόμενο του App Store της Apple είναι σταθερές για όλους τους πολίτες της Ευρωπαικής ένωσης. Σε αυτή τη τιμή αφαιρείται το ΦΠΑ και άλλοι φόροι αν υπάρουν (διαφέρει από από χώρα σε χώρα της ΕΕ) και από αυτά που μένουν το 30% πανε στην Apple και το 70% στον developer. Συνεπώς από την αύξηση του ΦΠΑ ποσοστιαία έχασε η Apple όσο έχασαν και οι developer.
Επίσης η τιμή καθορίζεται της κάθε εφαρμογής καθορίζεται στον developer της. Στο Αpp Store οι τιμές ειναι προκαθορισμενες και επιλέγει ο developer μια από αυτές και στο play store μπορεί να ορίσει την τιμή που θέλει. Συνεπώς οι Apple/Google (στη περίτπωση του Play Store) αφήνουν τους developer να αποφασίσουν αν πάει το κόστος της αυξηση του ΦΠΑ στον αγοραστή ή θα απορροφει την αύξηση του φόρου από τον developer και τους διαχειριστές των store αναλογικά.
Ακίκο αυτό σε ενημερώνει το άρθρο… Σε τρεις χώρες ήδη άλλαξαν όλα αυτά εφόσον υπάρχει πλέον νόμος – ψηφισμένος – για τη φορολογία κάποιων εταιρειών. Επίσης τα ποσοστά που αναφέρεις αλλάζουν από χώρα σε χώρα….
Επειδή δεν ξέρω αν σβήστηκε το προηγούμενο μου άρθρο ή έγινε κάποιο rollback ξαναναφέρω ότι ένα από τα μεγαλύτερα site παγκοσμίως σε θέματα τεχνολογίας διόρθωσε την συγκεκριμένη είδηση λέγοντας ότι η Apple δεν μετέφερε όλο το κόστος του νέου φόρους στους developer. Δεν αναφέρω όνομα του site γιατί δεν ξέρω αν αυτή ήταν η αιτία να σβηστεί το σχόλιο μου.
Συνεπώς το παρακάτω σημείο του άρθρου μεταδίδει λάθος πληροφορία.
“Με αυτόν τον τρόμο μειώνει τα κέρδη των Developers και η ίδια έχει τα κέρδη που είχε, χωρίς να επωμίζεται την επιπλέον φορολογία του εκάστοτε κράτους”
Η Apple διαχειρίστηκε το φόρο όπως διαχειρίζεται ΦΠΑ. Το αφαιρεί δηλαδή από την λιανική αξία του προιόντος και από τα υπόλοιπα το 70% στο developer και το 30% το κρατά η ίδια. Συνεπώς επωμίζεται ένα μέρος από την φορολογία αλλά όχι ολόκληρη.
Αυτά είναι fact. Παρακάτω γράφω την εκτιμηση μου και εξηγώ γιατί ο τίτλος του άρθρου οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
Στα App Store, Play Store, Google Adserve, Admob υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Για μείωση της φοροδιαφυγης οι κολωσοι που τα διαχερίζονται έχουν συμφωνήσει με τα κράτη να παρακρατούν αυτοί το ΦΠΑ και άλλους φόρους για λογαριασμό του developer. Επίπλέον οι περισσότερες πολιτισμένες χώρες επιτρέπουν έσοδα ως φυσικό πρόσωπο (Κύπρος μέχρι 19500 ευρώ το χρόνο, η ελλάδα επίσημα δεν επιτρέπει τέτοια εισοδήματα ) αφορολόγητα χωρίς να κάνεις εξαρξη επαγγέλματος. Τι σημαίνει αυτό; Λόγω της δυνατότητας να γραφτείς σε αυτές τις πλατφόρμες ως (indivindual). o developer, ο youtuber, ο πωλητής ψηφιακού περιεχομένου σε κάποιο store πρακτικά ασκούν ψηφιακές υπηρεσίες και φορολογούνται έμμεσα μέσω των store. Συνεπώς δεν είναι παραλλογη η επιλογή αυτών των κολοσσων να μην επωμίστουν ολόκληρη η φορολογία, γιατί είναι εξουσιοδοτημένοι να χρεώνουν το φόρο του επαγγελματία που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα τους. Έτσι και αλλιώς ψηφιακες υπηρεσίες ασκουν. Το σωστό είναι να κράξουμε τα κράτη που εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές. Δεν τους αρκεί το ΦΠΑ, δεν τους αρκεί ο φορος εισοδήματος σκέφτονται συνεχώς τρόπους για να κάνουν αρπακτές.
Πρόταση: Να φαίνονται τα σχόλια στην αρχική σελίδα για να δώσει κίνητρο στους χρήστες να σχολιάζουμε. Η μισή αξία αυτών των blog είναι τα σχόλια.