Πριν πολλά, πολλά χρόνια, κάπου στην Ανατολή, υπήρχε ένα βασίλειο το οποίο είχε έναν πολύ σοφό Βασιλιά. Αυτός ο Βασιλιάς είχε πολλά πλούτη αλλά και πολλούς υπηρέτες. Ήτανε, παρόλα αυτά, καλόκαρδος και φιλάνθρωπος και όσο περνούσε από το χέρι του ήθελε ο λαός του να μην έχει στερήσεις. Και πράγματι, στους δρόμους του Βασιλείου, πιο εύκολα έβλεπε κανείς κάποιο χαμένο φλουρί παρά κάποιο ζητιάνο.
Όπως είπαμε, ο βασιλιάς αυτός είχε πολλούς υπηρέτες. Όμως από όλους τους υπηρέτες, υπήρχαν επτά που ήταν οι εκλεκτοί του. Αυτοί τον εκτιμούσαν ιδιαιτέρως και ο Βασιλιάς τους ανταπέδιδε την εκτίμηση που του είχαν.
Πολλοί που είχαν ζήλια μέσα τους, λέγανε πως οι υπηρέτες αυτοί δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αυλοκόλακες. Αλλά δεν ήταν έτσι. Οι υπηρέτες αυτοί όντως εκτιμούσαν αληθινά τον Βασιλιά τους.
Μια μέρα λοιπόν, ο Βασιλιάς κάλεσε όλη την αυλή και όλοι περίμεναν πως ο Βασιλιάς θα μιλούσε για κάτι πολύ σημαντικό ή πως θα όριζε κάποιο νέο νόμο. Μα να τι έγινε:
Με το που κάθισε στο θρόνο ο Βασιλιάς μίλησε και ανέθεσε στους επτά αγαπημένους του υπηρέτες να πάνε όπου θέλουν στην επικράτεια του Βασιλείου του και να κυνηγήσουν. Το πιο νεκρό ζώο που θα του έφερναν θα στόλιζε τη σάλα του παλατιού. Για να βοηθηθούν θα περνάνε και από ένα βασιλικό σκυλί.
Επίσης, όποιος πήγαινε το πιο όμορφο θήραμα αυτός θα γινόταν μια για πάντα επίσημος Αυλάρχης του βασιλιά. Άλλο κέρδος που θα είχε όποιος πήγαινε το πιο όμορφο θήραμα θα ήτανε πως θα απολάμβανε πολλά πλούτη, μεταξύ των οποίων και επτά κόκκινα ρουμπίνια. επτά πράσινα, σμαράγδια και επτά διάφανα διαμάντια. Οι σαραντεννέα βασιλικοί, σαλπιγκτές, ντυμένοι με πανέμορφες στολές, σάλπισαν και οι υπηρέτες, κατά διαταγή του Βασιλιά τους, έφυγαν όλοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Όλοι το βασίλειο, από τον παπουτσή μέχρι και τον ίδιο Βασιλιά ήθελαν να δουν ποια θα ήταν τα θηράματα που θα έφερναν. Γιατί, η αλήθεια, άλλο είναι να πας κυνηγήσεις απλά μια μπεκάτσα ή ένα αγριογούρουνο και άλλο το να θες να εκπληρώσεις την επιθυμία ενός Βασιλιά. Άλλωστε, ο άνθρωπος που υπηρετούσαν, δεν ήταν απλά Βασιλιάς αλλά ήταν και σοφός. Γύρω του είχε μαζέψει αλχημιστές από την Κίνα, φιλόσοφους από την Ελλάδα, μάγους από την Περσία, μαθηματικούς από την Ινδία, και τους καλύτερους αρχιτέκτονες σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου. Άλλωστε, τα επτά παλάτια του είχαν σχεδιαστεί από αυτούς του αρχιτέκτονες. Ο τρούλος του καλύτερου παλατιού του ήταν φτιαγμένος από καθαρό χρυσάφι. Όταν ο ήλιος ακουμπούσε απαλά τον τρούλο με το φως του, οι αχτίδες του έκαναν τον να λαμποκοπάει χιλιόμετρα μακριά. Όσο για την είσοδο του παλατιού τι να πεις! Είχαν τοποθετηθεί στην είσοδο οκτώ αγάλματα επιβλητικά που το καθένα του είχε επτά μέτρα ύψος. Το πρώτο έδειχνε το Νόμο, το δεύτερο τη Σοφία, το τρίτο την Παιδεία, το τέταρτο την Αυστηρότητα, το πέμπτο τον Λόγο, το έκτο την Εγκράτεια, το έβδομο την Τάξη και το όγδοο τη Σωφροσύνη. Όλοι στο βασίλειο αυτό δε τα έβλεπαν ετούτα ως άσκοπη χλιδή αλλά ως καμάρι. Καμάρωναν όλοι που είχαν τέτοιο παλάτι στο βασίλειο και όταν ερχόταν κάποιος ξένος από μακριά του έδειχναν με περηφάνια το παλάτι του Βασιλιά τους.
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στον ίδιο το Βασιλιά Ο Βασιλιάς είχε πει στους υπηρέτες του να επιστρέψουν σε ένα μήνα ακριβώς. Και έτσι και έγινε.
Με την επιστροφή τους, σάλπισαν οι σαλπιγκτές και όλη η πόλη ζητωκραύγαζε. Όλοι φαινόταν πως είχαν περάσει κακουχίες και στερήσεις μα όλοι τους είχαν το κεφάλι ψηλά. Όλοι ήταν περήφανοι εκτός από τον τελευταίο που έμοιαζε απογοητευμένος. Το πρόσωπό του δεν είχε τη λάμψη των άλλων έξι.
Όταν φτάσανε μπρος στον θρόνο, χτύπησαν τα βασιλικά τύμπανα, έπαιξαν οι τρομπέτες και όλοι συγκεντρώθηκαν σύμφωνα με το επίσημο πρωτόκολλο της αυλής. Όλοι οι αυλικοί χαιρέτησαν ευγενικά το Βασιλιά. Μετά ο καθένας από τους επτά υπηρέτες έδειξε το νεκρό θήραμά του.
- Ο 1ος παρουσίασε στο Βασιλιά μια πανέμορφο ελάφι που είχε σκοτώσει
- Ο 2ος παρουσίασε έναν άγριο και όμορφο λύκο, που είχε σκοτώσει κάπου στα βουνά της χώρας.
- Ο 3ος παρουσίασε το νεκρό λιοντάρι που είχε παγιδεύσει και είχε σκοτώσει.
- Ο 4ος είχε σκοτώσει μια τίγρη και την παρουσίασε με πολύ περηφάνια μπρος στο Βασιλιά.
- Ο 5ος, μιας και ήταν καλός τοξότης, παρουσίασε μπρος στο Βασιλιά έναν αετό που σκότωσε.
- Ο 6ος παρουσίασε μπρος στο Βασιλιά ένα παγόνι που είχε σκοτώσει.
- Ο 7ος όμως δεν παρουσίασε τίποτε.
Όταν τον ρώτησε ο Βασιλιάς, ο υπηρέτης απάντησε ως εξής:
Κάθε ζώο είναι όμορφο όσο ζει. Αν το σκοτώσω είναι κάτι νεκρό. Κάθε τι νεκρό ανήκει στο θάνατο άρα πως θα ανήκε στο Βασιλιά μου;;;
Επίσης πώς θα βάλω αυτό τον καλοσυνάτο σκύλο να γίνει κυνηγός; Αν το κάνω θα του κλέψω την καλοσύνη και θα τον μετατρέψω σε τέρας. Ο σκύλος δε θα είναι πια ο ίδιος. Το δώρο που μου κάνατε δε θα είναι πια το ίδιο.
Γιατί λοιπόν να μετατρέψω το σκύλο σε τέρας;
Γιατί να μετατρέψω το όμορφο σκυλί που μου δώσατε σε κάτι δαιμονικό;
Επίσης, αν επιθυμούσα κέρδη από εσάς όλοι δικαίως θα λέγανε ότι θέλω να κερδίσω από την εκτίμηση που σας τρέφω. Όμως όπως έχουν πει οι αρχαίοι σοφοί «Η επιθυμία είναι ο εχθρός του σοφού». Θα έπρεπε να γίνω εγώ ο ίδιος ένας άσοφος υπηρέτης σας αν ήταν να λάβω κάτι από εσάς σκοτώνοντας κάποιο ζώο.
Και τέλος ας πούμε και αυτό. Αν σκοτώσω ένα ζώο διαπράττω έγκλημα μπρος στο Θεό διότι αυτός έδωσε τη ζωή σε κάθε πλάσμα του κόσμου. Αν λοιπόν σκότωνα ένα ζώο όμορφο που του αρέσει, δεν θα ένιωθε δυσαρέσκεια για μένα όπως αν εγώ ή κάποιος άλλος σας σκότωνε αναιδώς το όμορφο άλογό σας;;; Πραγματικά τι τρομερή θα ήταν πάνω μου η τιμωρία αν σκότωνα ένα όμορφο ζώο. Ο ίδιος ο Θεός Μίθρα δε θα με συγχωρούσε ποτέ! Θα με έριχνε στις επτά κολάσεις του Αριμάν δέκα φορές. Τα πλούτη σε αυτό τον κόσμο είναι όμορφα μα αν αποκτηθούν με κακές πράξεις λίγη σημασία έχουν αφού ο Θεός θα μας κάνει όχι απλά να τα μισήσουμε στη κόλαση αλλά και να λέμε πως ποτέ δε θα έπρεπε να τα θελήσουμε. Αν όμως ο πλούτος μας δεν έχει προέλθει σκοτώνοντας τότε δεν έχει λόγο να μας αγγίξει ο Θεός.
Γι’ αυτούς τους λόγους, ω Βασιλιά μας, δε κατάφερα να φέρω κάτι. Μπρος σε όλους, και ειδικά μπρος σε εσέ, απέτυχα να φέρω εις πέρας την αποστολή μου.
Ο Βασιλιάς θαύμασε τόσο τη σκέψη του που είπε:
Έτσι πρέπει να σκέφτεται ένας σύμβουλος της αυλής μου. Και πράγματι τον έκανε σύμβουλο. Τον συμβουλευόταν έκτοτε για τα πιο σημαντικά πράγματα και όχι μόνο αυτό αλλά έγιναν και καλοί φίλοι.
Όσοι έχουν καλό μέσα στην ψυχή τους και δε πληγώνουν κανένα πλάσμα θα αγαπηθούν τόσο που θα τους θαυμάζουν όλοι ακόμη και….οι Βασιλιάδες
Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A