Αν ρωτήσετε διάφορους «Ποιος άνθρωπος νομίζεις ότι είναι ο πιο ευτυχισμένος;» οι απαντήσεις που θα λάβετε θα είναι έχουν να κάνουν με ονόματα της show-biz, με διάσημους –ες , με ηθοποιούς, με ποδοσφαιριστές, με τραγουδιστές ή με επιχειρηματίες. Ο κοινός παρανομαστής σε όλους όμως θα είναι τα χρήματα.
Ως κοινωνία σκεφτόμαστε λάθος για το θέμα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η ευτυχία δεν έχει να κάνει με το χρήμα αλλά με την δόξα και με το να απολαμβάνει κάποιος καλή φήμη.
Ένα τέτοιο ιστορικό παράδειγμα ήταν και ο Διαγόρας ο Ρόδιος.
Ο Διαγόρας, ήταν γέννημα της Ρόδου και άνηκε σε αριστοκρατική οικογένεια. Όμως δεν ήταν ευτυχισμένος γι’ αυτό όπως θα δείτε παρακάτω. Ο Διαγόρας, αν και είχε αριστοκρατική καταγωγή ωστόσο αγαπούσε τον αθλητισμό και ο ίδιος είχε κερδίσει πολλές φορές σε αγώνες πυγμαχίας.Τρεις φορές κέρδισε σε αγώνες στην Ολυμπία, οκτώ φορές κέρδισε στα Ίσθμια, επτά φορές κέρδισε στα Νέμεα και μια φορά κέρδισε στα Πύθια, στο παγκράτιο. Την αγάπη του για τον αθλητισμό την πέρασε και στα παιδιά του.
Κάποτε, όταν πλέον ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία, στην 83η Ολυμπιάδα, είχε πάει να δει τους αγώνες στους οποίους συμμετείχαν και οι δυο γιοί του: O Δαμάγητος και ο Ακουσίλαος.
Οι γιοί του στέφθηκαν Ολυμπιονίκες. Μετά τη στέψη τους δυο γιοι θέλησαν να τιμήσουν τον πατέρα τους και τον πήραν στους ώμους τους. Έκαναν έτσι το γύρο του σταδίου και όλοι δόξαζαν τον ευτυχή γέρο Διαγόρα, που είχε τόσο καλά παιδιά.
Τότε ακούστηκε κάποιος από το πλήθος να φωνάζει:
Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση (Πέθανε Διαγόρα, μην περιμένεις να ανέβεις και στον Όλυμπο)
Ο Διαγόρας, σαν να υπάκουσε η Ψυχή του, έγειρε το κεφάλι και πέθανε εν μέσω δόξας.
Αυτός ήταν ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Τα παιδιά του τον δόξασαν και του έδειξαν την αγάπη τους. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει ένας πατέρας τις τελευταίες στιγμές τη ζωής του; Αυτό ήταν ευτυχία. Αυτό ήταν μια στιγμή που, ο γράφων πιστεύει, πως όλοι μας πρέπει να ευχόμαστε να ζήσουμε.
Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A