Στον ουράνιο θόλο, υπάρχουν δυο σκύλοι. Όχι δε σας κάνω πλάκα. Αλλά εξηγήσω τι εννοώ.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους καλύτερους επιστήμονες της εποχής τους σε θέματα αστρονομίας. Μερικές φορές μάλιστα, χρησιμοποιούσαν ευφάνταστα ονόματα για τους αστερισμούς που έβλεπαν. Δυο απ΄ αυτούς λοιπόν είναι..σκύλοι. Πρόκειται για τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός και τον αστερισμό του Μικρού Κυνός.
Εδώ να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε, σε όσους φίλους – φίλες δε το ξέρουν, πως «κυνός» είναι στη γενική ενικού αριθμού ο σκύλος στα αρχαία.
Ο μέγας κύων συμβολίζει την «Λαίλαπα» (το σκυλί που έπαιρνε μαζί του πάντα ο κυνηγός Ωρίων. Ο αστερισμός του Μικρού Κύνα (του μικρού σκύλου δηλ.) συνδέεται με τον Θεό Διόνυσο, το Θεό της μέθης και του κρασιού. Κάποτε λοιπόν ο Διόνυσος λέγεται πως πήγε στην Αθήνα οπού βασίλευε τότε ο Ικάριος. Ο Ικάριος δέχτηκε το Θεό Διόνυσο με μεγάλες τιμές και έτσι ο Θεός, ως δώρο, του έμαθε πώς να φτιάχνει κρασί. Ο Ικάριος ενθουσιάστηκε και έδωσε στο λαό του να πιει. Όταν όμως οι Αθηναίοι μέθυσαν, μη γνωρίζοντας τι τους είχε κάνει το κρασί, κατηγόρησαν τον Ικάριο πως ήθελε να τους δηλητηριάσει και έτσι τον σκότωσαν. Έπειτα, ο δολοφόνοι του Ικάριου πήραν το πτώμα και το έθαψαν κάτω από ένα δέντρο.
Στο μεταξύ, η κόρη του Ικάριου, η Ηριγόνη, αναζητούσε τον πατέρα της μαζί με την σκύλα της τη Μαίρα….αλλά εις μάτην. Από την απελπισία της, ο Ηριγόνη κρεμάστηκε στο ίδιο δέντρο. Για να τιμήσει τους φίλους του ο Διόνυσος έκανε την Ηριγόνη τον αστερισμό της Παρθένου και το σκύλο της τον έβαλε και αυτόν στον ουρανό ως αστερισμό…τον αστερισμό του μικρού κυνός.
Fan Fact: Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βλέπανε στον αστερισμό του μικρού κυνός τον Θεό Άνουβη, τον Θεό με κορμί ανθρώπου και κεφάλι σκύλου (ή τσακαλιού).
Συντάκτης: Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A