Αυτές τις μέρες όλος ο πλανήτης, αλλά κι η χώρα μας είναι σε κατάσταση καραντίνας λόγω του κορωνοϊού. Το κράτος μας έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι για να μην κινδυνεύσουμε. Κάποιοι από εμάς, όμως, τις αγνοούν επιδεικτικά.
Αντιμετωπίζουν την κατάσταση σα να μην τους νοιάζει αν θα κολλήσουν οι ίδιοι ή οι άλλοι. Σα να μην τους νοιάζει το ότι πεθαίνει κόσμος από την πανδημία. Με απλά λόγια δεν υπάρχει κανένας σεβασμός. Σεβασμός στον εαυτό και κατά συνέπεια σεβασμός προς τους άλλους.
Το θέμα της έλλειψης σεβασμού και τήρησης των οδηγιών κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού είναι απλώς ένα παράδειγμα έλειψης σεβασμού και κατ’ επέκταση έλλειψη κοινωνικής ευθύνης. Γιατί όταν δεν έχει κάποιος (αυτό)σεβασμό είναι δύσκολο να έχει και να καταλάβει τι είναι η κοινωνική ευθύνη.
Σύμφωνα με το βικιλεξικό (https://el.wiktionary.org/wiki/%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82) ο σεβασμός είναι “η εκτίμηση που δείχνουμε σε κάποιο πρόσωπο για τα ψυχικά και πνευματικά του χαρίσματα και τα κάθε λογής προσόντα του, η τήρηση και η εκούσια συμμόρφωση σε νόμο, διάταξη, όρο κλπ
και η συμπεριφορά απέναντι σε κάτι που δεν προσβάλλει ή απειλεί την ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα ή την ίδια την ύπαρξή του”.
Για τον αυτοσεβασμό, ο ορισμός και πάλι από το βικιλεξικό δε διαφέρει ιδιαίτερα: ο σεβασμός και η εκτίμηση που νιώθουμε προς τον εαυτό μας, προς το πρόσωπό μας, συναίσθημα που μας βοηθά να φερόμαστε με αξιοπρέπεια, αποφεύγοντας μειωτικές για την ηθική μας αξιοπρέπεια και αξία πράξεις και ενέργειες (https://el.wiktionary.org/wiki/%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%B5%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82).
Όπως γίνεται κατανοητό από τους παραπάνω ορισμούς αν κάποιος δεν έχει αυτοσεβασμό είναι πολύ δύσκολο να δείξει σεβασμό απέναντι σε άλλα άτομα, στους νόμους ή να έχει σωστή συμπεριφορά σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις. Όταν σέβεται κανείς τον εαυτό του, δεν προβαίνει σε πράξεις που θα δώσουν το δικαίωμα σε άλλους να τον κρίνουν ή ακόμα χειρότερα να τον κατηγορήσουν για κάτι (π.χ. δε φοράς μάσκα και γάντια άρα εσύ μου μετέδωσες τον ιό).
Όταν σέβεσαι τον εαυτό σου, σέβεσαι και τους άλλους κι αναπτύσεις την αίσθηση της ατομικής και κοινωνικής σου ευθύνης (τηρείς τους νόμους, προστατεύεις αδύναμες ομάδες και το περιβάλλον και πολλά άλλα). Όλοι μας μπορούμε ν’ αποκτήσουμε αυτοσεβασμό. Είναι κάτι που χτίζεται μέρα με τη μέρα. Είναι μέρος του να αγαπάμε τον εαυτό μας. Ένας τρόπος να αποκτήσει κάποιος αυτοσεβασμό είναι η ψυχοθεραπεία, κάποια βιβλία ψυχολογίας ή αυτοβελτίωσης και σίγουρα η παρατήρηση της συμπεριφοράς του κι ο εσωτερικός διάλογος: γιατί το έκανα αυτό, τι συνέπειες έχει για μένα και τους άλλους, κι άλλες ερωτήσεις που η απάντησή τους μπορεί να φέρει τον καθένα πιο κοντά στην αλλαγή της συμπεριφοράς του προς το καλύτερο.
Αθηνά Βυτινάρου