Πριν ξεκινήσουμε, να πούμε για όσους-ες δε το γνωρίζουν, πως “άγος” σημαίνει “κατάρα”, “οργή”. Πιο κάτω θα καταλάβετε γιατί κάνουμε αυτήν την εξήγηση.
Κάτι άλλο που αξίζει να αναφερθεί ήταν πως η ικεσία (η έκκληση δηλαδή να δείξει κάποιος έλεος) ήταν ιερή για τους αρχαίους Έλληνες. Μάλιστα προστάτης των ικετών ήταν ο ίδιος ο Δίας, ο ισχυρότερος των Θεών. Για τον λόγο αυτό τον αποκαλούσαν «Ικέσιο». Αλλά στο θέμα μας τώρα.
Καπότε λοιπόν που ο Κύλων είχε αναδειχθεί ολυμπιονίκης (και οποιός άνηκε στην τάξη των ευγενών) θέλησε να εκμεταλευτεί την αυξημένη δημοτικότητα που είχε αποκτήσει. Υπεροβολικά φιλόδοξος, θέλησε να αρπάξει την εξουσία την Αθήνας με το έτσι θέλω. Πριν όμως κάνει ένα τέτοιο τολμηρό εγχείρημα ρωτησε το μαντείο των Δελφών. Το μαντείο του απάντησε:
«ἐν τοῦ Διὸς τῇ μεγίστῃ ἑορτῇ καταλαβεῖν τὴν Ἀθηναίων ἀκρόπολιν»
δηλαδή “Στη μεγαλύτερη εορτή του Δία να καταλάβει την Ακρόπολη της Αθήνας”. (Θουκ. Α’ 126, 4).
Ο Κύλων, πίστεψε πως το Μαντείο αναφερόταν τα Ολύμπια αλλά έκανε λάθος. Το μαντείο αναφερόταν στα Διάσια.
Κατά την διάρκεια της εορτής των Ολυμπίων επιτρεπόταν στους ολυμπιονίκες στην επέτειο της νίκης τους να πηγαίνουν με συγγενείς και φίλους και να κάνουν θυσίες σε διάφορα ιερά της πόλης. Εκμεταλλευόμενος τη συνήθεια αυτή αλλά και τη δυσαρέσκεια εκείνη των Αθηναίων, μαζί με τον αδελφό του και τους οπαδούς του κατέλαβε την Ακρόπολη το 632 π.Χ., (κατ΄ άλλους το 628 π.Χ.). Δεν πέτυχε όμως το σκοπό του γιατί ο τότε επώνυμος άρχων της Αθήνας Μεγακλής, που ανήκε στην ισχυρή οικογένεια των Αλκμαιωνιδών, αντέδρασε δραστήρια και πολιορκώντας την Ακρόπολη ανάγκασε τον μεν Κύλωνα και τον αδελφό του να διαφύγουν στα Μέγαρα, τους δε οπαδούς του να καταφύγουν ικέτες στον βωμό της Πολιάδος Αθηνάς.
Τότε όσοι κατέφευγαν στους βωμούς θεωρούνταν προστατευόμενοι των θεών και συνεπώς ήταν απαραβίαστοι. Οι οπαδοί όμως του Μεγακλή, ενώ τους υποσχέθηκαν πως αν βγουν από το ιερό δεν θα τους πείραζαν, παραβαίνοντας το πανελλήνιο εκείνο ιερό έθιμο, τους φόνευσαν προ του ιερού των Ευμενίδων, τη στιγμή που κατέρχονταν από την Ακρόπολη κρατώντας κατά την παράδοση ταινίες των οποίων η άλλη άκρη ήταν δεμένη στο βωμό, αφού προηγουμένως έκοψαν αυτές τις ταινίες (έτσι, θεώρησαν ότι δεν τυγχάνουν πλέον της Θείας προστασίας).
Αυτή η πράξη ήταν ανόσια και επέφερε το μένος των Θεών!!!
Λοιμός έπεσε στην Αθήνα και τιμώρησε έτσι η Θεία Δίκη την ανόσια αυτή πράξη.
Οι δε οπαδοί του Μεγακλή (που σκότωσαν του ικέτες -οπαδούς του Κύλωνα) θεωρήθηκαν “εναγείς”, δηλαδή “καταραμένοι”.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Φυσικά εδώ να πούμε πως το άρθρο δεν θέλει να προάγει στο σκεπτικό πως ο coronavirus έχει πέσει πάνω μας γιατί είμαστε «εναγείς». Πλέον έχουμε γνώσεις και μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει με τις επιδημίες. Καλούμε έτσι όλους τους συμπολίτες μας να είναι συνετοί και να ακούσουν τις αρχές στις συμβουλές που δίνονται.
Δεν χρειάζεται να νιώσουμε «εναγείς» λοιπόν για κανέναν λόγο.
Συντάκτης: Μάριος Π.
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCD7ZgI8g48KNyeQSwd8CK7A