Η σημερινή είδηση για τον ψαρά που έπιασε έναν λαγοκέφαλο 10 κιλών στη Κρήτη έφερε ανησυχία και πάλι. Η εμφάνισή του στο συγκεκριμένο νησί, τα τελευταία καλοκαίρια, συνδυάστηκε και με επιθέσεις σε ανθρώπους. Γιατί όμως ο λαγοκέφαλος φέρνει αυτή την ανησυχία; Ας τον γνωρίσουμε!
Ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) είναι ένα σαρκοφάγο ψάρι που ανήκει στα είδη – εισβολείς που πέρασαν στη Μεσόγειο από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Αποτελεί ένα επικίνδυνο ψάρι για τον άνθρωπο, καθώς στο σώμα του, κυρίως στο συκώτι, στο έντερο, στις ωοθήκες και στο δέρμα βρίσκεται μία επικίνδυνη τοξίνη, την τετροδοτοξίνη, η οποία μπορεί να επιφέρει στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυική παράλυση έως και θάνατο. Ως ψάρι ο λαγοκέφαλος απαγορεύεται αυστηρά να εκφορτώνεται, να πωλείται και να καταναλώνεται.
Ο λαγοκέφαλος έχει ένα ισχυρό ράμφος, με το οποίο τρώει όστρακα, χταπόδια, καβούρια, σουπιές και άλλα ψάρια. Επίσης το “όπλο” του αυτό του επιτρέπει να καταφέρνει να κόβει αλιευτικά εργαλεία και τα δίχτυα των ψαράδων. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί πως οι λαγοκέφαλοι βγαίνουν στα ρηχά νερά της θάλασσας, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για τους λουόμενους.
Ο λαγοκέφαλος όμως δεν είναι το μόνο είδος ψαριού που πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στη Μεσόγειο. Αποτελεί ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Όλα αυτά τα είδη έχουν ονομαστεί “Λεσσεψιανά“, παίρνοντας αυτό το όνομα από τον κατασκευαστή της διώρυγας, τον Γάλλο μηχανικό Φερδινάνδο Λεσσέψ.
Στη Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να διακρίνουμε και να ξεχωρίζουμε τον λαγοκέφαλο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:
- Κεφάλι που μοιάζει με αυτό του λαγού.
- Έχει πολλές μαύρες βούλες στη ράχη
- Η ράχη του έχει μπλε ασημί χρώμα
- Τα δόντια του είναι κοφτερά
- Όταν νιώθει απειλή φουσκώνει το σώμα του.
Δείτε το βίντεο από έναν τουρίστα στο Ηράκλειο Κρήτης:
Μην ξεχνάμε πως για τη μετανάστευση αυτού του είδους, ακόμη και για την παρουσία του λαγόψαρου στις ελληνικές θάλασσες ευθύνεται ο άνθρωπος. Οι παρεμβάσεις μας στη φύση φέρνουν “διαταραχές” στη φύση και πολλά προβλήματα. Αυτή τη φορά αιτία αποτελεί η Διώρυγα του Σουέζ!
Φανή Συντάκη
MY SOCIAL MEDIA:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/