Οι μαχητικές τέχνες είναι τέχνες που χρησιμοποιούνται σε μάχες, σε κάποιες περιπτώσεις οι μάχες δεν έχουν κανόνες, για παράδειγμα κάποιος άοπλος όταν είναι σε αυτοάμυνα και μάχεται εναντίον κάποιου ενόπλου, θα χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε μαχητική τέχνη και τεχνική, χωρίς κανόνες, προκειμένου να αποφύγει κάποιον τραυματισμό και να κρατηθεί στη ζωή. Σε μαχητικά αθλήματα όμως, τα οποία είναι ανταγωνιστικά αθλήματα με φυσική επαφή μεταξύ των αγωνιζομένων (πυγμαχία, πάλη, kickboxing, grappling κ.τ.λ.), όπου έχουμε ελεγχόμενες μάχες, είναι απαραίτητος ο ορισμός κάποιων κανόνων, όπως άλλωστε γίνεται και σε κάθε άθλημα.
Στην Πυγμαχία για παράδειγμα τα χτυπήματα επιτρέπεται να γίνονται μόνο πάνω από τη ζώνη με τις πυγμές, πυγμή ονομάζουμε το χέρι όταν είναι κλειστό με όλα τα δάχτυλα προς τα μέσα. Παλαιότερα οι πυγμαχικοί αγώνες πραγματοποιούνταν χωρίς γάντια, ενώ για την προστασία των λεπτών οστών που βρίσκονται στα χέρια χρησιμοποιούνταν δερμάτινες λωρίδες που τυλίγονταν γύρω από αυτά. Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούνται σήμερα υποχρεωτικά στους αγώνες επίδεσμοι, κατά προτίμηση ελαστικοί. Εκτός από τους επιδέσμους και τα γάντια είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση ελαστικής μασέλας και σπασουάρ για την προστασία των γεννητικών οργάνων. Στην ερασιτεχνική πυγμαχία είναι επιπλέον υποχρεωτική η χρήση κάσκας για προστασία του κεφαλιού.
Οι αγώνες πυγμαχίας στις μέρες μας ακολουθούν ένα σύνολο από κανόνες οι οποίοι στηρίζονται στο κανονισμό που καλείται “Κανόνες Μαρκήσιου του Κουίνσμπερι” (Marquess of Queensberry rules) και δημιουργήθηκαν το 1867 από τον Τζον Ντάγκλας ο οποίος ήταν ο 9ος Μαρκήσιος του Κουίνσμπερι. Ο Τζον Ντάγκλας είχε τον τίτλο του Μαρκήσιου, τίτλος τον οποίο λάμβαναν τιμητικά διοικητές παραμεθόριων περιοχών και αργότερα εξελίχθηκε σε καθαρά τιμητικό τίτλο ευγενείας.
Οι 12 σε αριθμό κανόνες του Μαρκήσιου του Κουίνσμπερι είναι οι εξής:
- Για να έχουμε μια δίκαιη όρθια μάχη πυγμαχίας σε ένα ρινγκ 7,3 τετραγωνικών μέτρων (24 τετραγωνικών ποδιών) ή όσο το δυνατόν πλησιέστερο σε αυτό το μέγεθος.
- Δεν επιτρέπεται πάλη ή αγκάλιασμα.
- Οι γύροι πρέπει να έχουν διάρκεια τριών λεπτών και να μεσολαβεί χρόνος ενός λεπτού μεταξύ των γύρων.
- Αν κάποιος από τους αγωνιζόμενους πέσει από αδυναμία ή από άλλο λόγο, πρέπει να σηκωθεί χωρίς βοήθεια, του δίνονται 10 δευτερόλεπτα για αυτό. Ο άλλος αγωνιζόμενος εν τω μεταξύ πρέπει να επιστρέψει στη γωνία του και όταν αυτός που έπεσε σταθεί στα πόδια του ο γύρος συνεχίζεται μέχρι να λήξουν τα τρία λεπτά. Εάν ένας αγωνιζόμενος δεν μπορέσει να συνέλθει στα 10 δευτερόλεπτα που του δίνονται είναι στην εξουσία του διαιτητή να δώσει τη νίκη στον άλλο αγωνιζόμενο.
- Ένας αγωνιζόμενος που κρέμεται στα σχοινιά σε θέση όπου τα δάχτυλά των ποδιών του μακριά από το έδαφος, θα θεωρείται ότι είναι πεσμένος κάτω.
- Κανένα άλλο πρόσωπο (εκτός από τον διαιτητή και τους δύο αγωνιζόμενους) δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στο ρινγκ κατά τη διάρκεια των γύρων.
- Σε περίπτωση που ο αγώνας σταματήσει με οποιαδήποτε αναπόφευκτη παρεμβολή, ο διαιτητής θα ορίσει τον χρόνο και τον τόπο για την ολοκλήρωση του αγώνα το συντομότερο δυνατό. Έτσι ώστε ο αγώνας να έχει αποτέλεσμα νίκη και ήττα (για τους δύο αγωνιζόμενους αντίστοιχα), εκτός εάν οι υποστηρικτές και των δύο ανδρών (π.χ. χρηματοδότες, εκπρόσωποι ομάδων αγωνιζομένων κ.τ.λ.) συμφωνήσουν να αποσύρουν τα πονταρίσματα (να συμφωνήσουν δηλαδή ότι ο αγώνας δεν θα ολοκληρωθεί).
- Τα γάντια πρέπει να είναι γάντια πυγμαχίας ικανοποιητικού μεγέθους της καλύτερης ποιότητας και καινούργια.
- Σε περίπτωση που ένα γάντι σκάσει (σχιστεί) ή ξεκολλήσει, πρέπει να αντικατασταθεί ώστε να ικανοποιεί τον διαιτητή.
- Ένας άνδρας γονατισμένος στο ένα γόνατο θεωρείται πεσμένος κάτω και εάν χτυπηθεί δικαιούται τα πονταρίσματα (είναι αντικανονικό και ο αθλητής που πραγματοποίησε αυτό το χτύπημα χάνει τον αγώνα με αποκλεισμό).
- Δεν επιτρέπονται παπούτσια ή μπότες με αιχμές ή καρφιά.
- Ο αγώνας από όλες τις άλλες απόψεις πρέπει να διέπεται από τους αναθεωρημένους Κανόνες Ρινγκ του Βραβείου του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τους “Κανόνες Ρινγκ του Βραβείου του Λονδίνου”, που αναφέρονται στον κανόνα 12, οι αγωνιζόμενοι είχαν στην διάθεση τους 30 δευτερόλεπτα για να συνέλθουν μετά από την πτώση τους. Αυτό όμως τους έδινε τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν πεσμένοι, προκειμένου να ξεκουραστούν, ενώ μπορούσαν να σηκωθούν. Αυτό ήταν κάποιο από τα θέματα τα οποία διορθώνονται με τους κανόνες του Μαρκήσιου του Κουίνσμπερι.
Υπάρχουν αγώνες ακόμη και σήμερα όπως αυτός των Mayweather vs Mcgregor τον Αύγουστο του 2017 που κλείνονται και πραγματοποιούνται αποκλειστικά με τους κανόνες του Μαρκήσιου του Κουίνσμπερι. Νικητής του αγώνα αυτού ήταν φυσικά ο Mayweather ο οποίος σε όλη του την μεγάλη καριέρα αγωνιζόταν με κανόνες πυγμαχίας, σε έναν αγώνα όμως μεταξύ των ίδιων, με κανόνες μικτών πολεμικών τεχνών (π.χ. MMA UFC), όπου επιτρέπονται και τα λακτίσματα, δηλαδή γροθιές & κλωτσιές (πυξ & λαξ στα αρχαία), όπως επίσης και τα χτυπήματα όταν ο αντίπαλος είναι πεσμένος κάτω, είναι πιθανό ο Mayweather να έχανε από τα πρώτα κιόλας λεπτά του 1ου γύρου. Εσείς τι λέτε?
Τα καλύτερα στιγμιότυπα από τον αγώνα Floyd Mayweather Jr. vs Conor McGregor αυτό μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο.
MY INFO:
Facebook: https://www.facebook.com/veteranfighters
Instagram: https://www.instagram.com/veteranfighters_in
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC3VayeBe6qmLzS0deOfYcqQ