Ναι! Καλά διαβάσατε τον τίτλο… Υπάρχει Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Έχει οριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών να γιορτάζεται κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου και ο σκοπός τελικά είναι σοβαρός! Με αφορμή αυτή την ημέρα ο κόσμος ενημερώνεται και του υπενθυμίζεται η υψηλή διατροφική αξία του αυγού.
Άλλωστε όταν ήμασταν μικροί δεν μας κυνηγούσαν τυχαία να φάμε το αυγό μας…
Γνωρίζετε όμως ότι…:
Ο κρόκος του αυγού είναι μία από τις ελάχιστες φυσικές πηγές της βιταμίνης D.
Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν υγιείς και γερούς απογόνους.
Η διατροφική αξία του αυγού συγκρίνεται μόνο με αυτή του μητρικού γάλατος.
Τα αυγά περιέχουν τη μεγαλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης που μπορούμε να αγοράσουμε. Η πρωτεΐνη του περιέχει το ιδανικό μείγμα αμινοξέων που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να φτιάξει ιστό.
Το αυγό περιέχει ελάχιστες θερμίδες.
Στην Αρχαιότητα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων απαγόρευαν στους αθλητές να τρώνε αυγά γιατί έτσι ανέβαιναν οι επιδόσεις τους.
Το αυγό αδιαμφισβήτητα πια είναι μία από της αρχαιότερες υπερτροφές, καθώς περιέχει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πολλές βιταμίνες (βιταμίνη Α, Β, D και Ε)! Επίσης αποτελεί κορυφαία πηγή ασβεστίου, ιωδίου και σεληνίου, όπως και χολίνης – που βοηθάει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Εσείς έχετε στη διατροφή σας τα αυγά; Σας αρέσουν;
Φανή Συντάκη
MY SOCIAL MEDIA:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/