Ερευνητές της Google ανακοίνωσαν πως σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει αυτόματες διαγνώσεις του καρκίνου του πνεύμονα.
Οι ερευνητές της Google Health Research – μονάδας ερευνών της Google για θέματα υγείας – στην Καλιφόρνια σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Nέας Υόρκης και Northwestern, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Τσε δημοσίευσαν στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine» την έρευνά τους μέσα από την οποία κατέληξαν στο επίτευγμα το σύστημα της Google να μπορεί να “διαβάσει” την παρουσία κακοηθών όζων στους πνεύμονες, χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια σε όλη αυτή τη διαδικασία. Οι ερευνητές υπογράμμισαν πως πέτυχαν αυτό το αποτέλεσμα μετά από έρευνα αλλά και τροφοδοτώντας το σύστημα με 42.300 υπολογιστικές / αξονικές τομογραφίες.
Στην παρουσίαση της έρευνάς τους αναφέρουν πως το σύστημα δοκιμάστηκε στην ανάλυση 7.716 τομογραφιών και το αποτέλεσμα της διάγνωσης είχε ακρίβεια επιτυχίας 94%, ξεπερνώντας έξι ακτινολόγους που κλήθηκαν να κάνουν κάτι ανάλογο σε ασθενείς χωρίς προηγούμενη αξονική, ενώ είχε σχεδόν ίδια ακρίβεια με τους ιατρούς ακτινολόγους οι οποίοι είδαν πρώτα παλαιότερη τομογραφία του ασθενούς.
Ο επίκουρος καθηγητής Μοζιγιάρ Ετεμαντί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο δήλωσε:
«Οι ακτινολόγοι εξετάζουν εκατοντάδες δισδιάστατες εικόνες ή τομές σε μια μοναδική αξονική τομογραφία, αλλά το νέο σύστημα μηχανικής μάθησης βλέπει τους πνεύμονες σε μια πελώρια μοναδική τρισδιάστατη εικόνα. Η τεχνητή νοημοσύνη του στις τρεις διαστάσεις μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητη στην ικανότητα της να ανιχνεύει τον πρώιμο καρκίνο του πνεύμονα από ό,τι το ανθρώπινο μάτι που κοιτάζει τις δισδιάστατες εικόνες».
Ο Δρ. Ετεμαντί μιλώντας για το νέο αυτό επίτευγμα δήλωσε:
«Το σύστημα είναι σε θέση να κατηγοριοποιήσει μια περιοχή και με αυτό τον τρόπο όχι μόνο μπορούμε να διαγνώσουμε καλύτερα κάποιον με καρκίνο, αλλά επίσης είμαστε σε θέση να πούμε ότι κάποιος δεν έχει καρκίνο, απαλλάσσοντας τον από μια επεμβατική, δαπανηρή και επικίνδυνη βιοψία των πνευμόνων».
Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι για τον νέο αυτό τρόπο διάγνωσης, καθώς πιστεύουν πως θα βελτιώσει τη διαχείριση και την έκβαση της ασθένειας των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα. Προς το παρόν χρειάζεται να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, ώστε τα αποτελέσματα να έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη ακρίβεια σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών.
Φανή Συντάκη
MY SOCIAL MEDIA:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/