Φυσικά όλοι κάνουμε λάθη. Το σημαντικό είναι αν θέλουμε να εξελιχθούμε ως άνθρωποι και να τα διορθώσουμε. Το θέμα που ασχολείται το παρόν άρθρο, αλλά και το βίντεο που ακολουθεί είναι κάποια από τα λάθη που κάνουμε στον γραπτό ή και τον προφορικό μας λόγο.
Καταρχήν ή καταρχάς;
Και τα δύο είναι ορθά, αλλά μας μπερδεύουν λίγο και τις περισσότερες φορές τα χρησιμοποιούμε λάθος! «Καταρχήν», σημαίνει κατά νόμο, κατά κανόνα και «καταρχάς» σημαίνει αρχικά, το πρώτο σε σειρά. Έτσι, για παράδειγμα αν θέλουμε να πούμε: “Αρχικά θέλω να σου πω”, μπορούμε να πούμε: “Καταρχάς θέλω να σου πω”. Αν θέλουμε να πούμε: “Σύμφωνα με τον νόμο…”, μπορούμε να πούμε “Καταρχήν…”.
Με πολύ αγάπη ή με πολλή αγάπη;
Υπάρχει το επίθετο «ο πολύς, η πολλή, το πολύ» και το επίρρημα «πολύ». Η αγάπη είναι ουσιαστικό και μπροστά της παίρνει επίθετο (π.χ. ο ωραίος, η ωραία, το ωραίο). Άρα το σωστό είναι «με πολλή αγάπη». Αντίθετα η δυνατή είναι επίθετο και θα γράψουμε «πολύ δυνατή». Στο βίντεο που ακολουθεί αναλύεται περισσότερο.
Υπέρ του δέοντος ή Υπέρ το δέον;
Θέλοντας να μιλήσουμε για υπέρβαση των δυνατοτήτων μας χρησιμοποιούμε τη συγκεκριμένη φράση. Η σωστή φράση για τη συγκεκριμένη χρήση είναι «Υπέρ το δέον», καθώς αν χρησιμοποιήσουμε τη γενική πτώση μετά τη λέξη «Υπέρ» αλλάζουμε το νόημα και δηλώνουμε υπεράσπιση, όπως συμβαίνει στη φράση «Υπέρ του κατηγορουμένου».
Αυγό ή αβγό;
Γλωσσολόγοι, όπως ο Τριανταφυλλίδης και ο Χατζηδάκις, αναφερόμενοι στην ορθογραφία αυτής της λέξης θεώρησαν πως πρέπει να είναι «αβγό», αφού η πορεία της λέξης είναι η εξής:
Τα ωά, ταωά, ταουά, ταγουά, ταουγά, ταβγά, τα αβγά.
Παρόλα αυτά η λέξη θεωρείτε σωστή και με τους δύο τρόπους ορθογραφίας.
Ότι ή ό,τι
Υπάρχουν και τα δύο, αλλά με διαφορετικό νόημα. Η λέξη «ότι» είναι ειδικός σύνδεσμος και τη χρησιμοποιούμε αντί για τη λέξη «πως», π.χ. «Μου είπε ότι θα έρθει», «Μου είπε πως θα έρθει». Αντίθετα η λέξη «ό,τι» είναι αναφορικός σύνδεσμος και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε αντί της λέξης «οτιδήποτε» ή της φράσης «αυτό το οποίο», π.χ. «Θέλω να μου πεις ό,τι έγινε», «Θέλω να μου πεις οτιδήποτε έγινε», «Θέλω να μου πεις αυτό το οποίο έγινε».
Ζωόφιλος ή φιλόζωος;
Ένα μεγάλο ερώτημα.., αλλά αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς θα έπρεπε να ακολουθήσουμε τη χρήση της λέξης όπως στην αρχαία Ελλάδα και να χρησιμοποιούμε τη λέξη «Φιλόζωος», όταν αναφερόμαστε σε αυτόν που αγαπάει υπερβολικά τη ζωή του. Αντίθετα η λέξη «Ζωόφιλος» είχε πάντα την ίδια έννοια, δηλαδή αυτός που αγαπάει τα ζώα, τα φροντίζει και ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά τους. Η επιλογή δική σας!
Δείτε το Video:
Φανή Συντάκη
MY SOCIAL MEDIA:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/