Το 1835 ο Δόκτωρ John Cook Bennett, ο οποίος ήταν και πρόεδρος του Πανεπιστημίου Willoughby στο Οχάιο θεώρησε πως οι ντομάτες θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ορισμένες ασθένειες και έτσι άρχισε η κέτσαπ να πωλείται ως φάρμακο με τη μορφή χαπιών τομάτας.
Θεωρήθηκε πως είναι η θεραπεία για τη διάρροια, τον ίκτερο και τη δυσπεψία. Δυστυχώς όμως πολλά από τα χάπια κέτσαπ δεν παρασκευάστηκαν από τομάτες, αλλά από καθαρτικά.
Έτσι το 1840 η παραγωγή και η εμπορία αυτών των χαπιών ως φάρμακο απαγορεύτηκε.
Βέβαια, σήμερα γνωρίσουμε πως η κέτσαπ έχει και οφέλη για την υγεία μας, λόγω μιας ουσίας που περιέχει. Η ουσία αυτή είναι το λυκοπένιο και είναι αυτή που δίνει κόκκινο χρώμα στις τομάτες.. Το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικό και βοηθάει στις φλεγμονές αλλά και στις κυτταρικές βλάβες που δημιουργούνται από ελεύθερες ρίζες. Το σώμα απορροφά καλύτερα τη χρήσιμη ουσία όταν την παίρνει μαγειρεμένη, έτσι δεν είναι το ίδιο ωφέλιμος ο χυμός τομάτας.
Σήμερα κυκλοφορούν χάπια ντομάτας ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς το ένα από αυτά αντιστοιχεί σε τρία κιλά ντομάτες και σύμφωνα με έρευνες βοηθά στην πρόληψη εμφράγματος.
Φανή Συντάκη
MY INFO:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/