Η νόσος Alzheimer τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας και γύρω μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοσούν από αυτή. Βέβαια πολλοί είναι αυτοί που συγχύζουν το Alzheimer με την Άνοια.
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer και αποτελεί μία ευκαιρία να ενημερωθούμε, αλλά και να δούμε πώς μπορούμε να προστατευθούμε όλοι μας!
Τι είναι το Alzheimer;
Το Αλτσχάιμερ είναι μία νόσος που εξελίσσεται σταδιακά και καταφέρνει να καταστρέψει τη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως τον προσανατολισμό και φτάνει μέχρι την έλλειψη αυτοεξυπηρέτησης. Τα εγκεφαλικά κύτταρα του ανθρώπου εκφυλίζονται, καταστρέφονται αρχικά σε αργούς ρυθμούς και με τον καιρό αυτό συμβαίνει όλο και πιο γρήγορα. Έτσι το άτομο που νοσεί φτάνει να χάσει σταδιακά σωματικές λειτουργίες και οδηγείται στον θάνατο.
Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ;
Τα πρώτα συμπτώματα τις περισσότερες φορές δεν είναι “ορατά” στον ασθενή και στο οικείο του περιβάλλον. Ο ασθενής απλά ξεχνάει κάποια πράγματα (ήπια απώλεια μνήμης) και ίσως και τον προσανατολισμό του. Σταδιακά τα συμπτώματα γίνονται πιο σοβαρά καθώς ο ασθενής αρχίζει να μην μπορεί να θυμηθεί το όνομα πραγμάτων και προσώπων, δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις, έχει απάθεια και δε θέλει να ασχοληθεί με κάτι και γενικά παρατηρείται ένας εκνευρισμός και ίσως κάποια πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης.
Ποια είναι τα συμπτώματα στην εξέλιξη της νόσου Alzheimer;
Ο άνθρωπος που νοσεί από τη νόσο δυσκολεύεται να εκφραστεί, χρησιμοποιεί ακόμη και λάθος λέξεις, χάνεται ακόμη και σε δρόμους της γειτονιάς του, η συμπεριφορά του γίνεται απρόβλεπτη και εμφανίζει ψευδαισθήσεις.
Η έγκαιρη διάγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση θα προσφέρει μία καλύτερη καθημερινότητα στον ασθενή, καθώς θα έχει μία σωστή θεραπεία. Σημαντικό όμως είναι πως θα προσφέρει γνώση και πρόγνωση στο περιβάλλον του καθώς θα είναι όλοι προετοιμασμένοι για το επόμενο στάδιο αλλά και θα μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπό τους.
Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη ριζική θεραπεία της νόσου. Τα φάρμακα όμως που χορηγούνται στον ασθενή μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά την εξέλιξη της νόσου, ειδικά αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, στα πρώτα στάδια της νόσου.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από το Αλτσχάιμερ;
Εφόσον η νόσος εκφυλίζει τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούμε να προστατευθούμε με συστηματική πνευματική, αλλά και σωματική άσκηση. Παιχνίδια που μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις νοητικές μας λειτουργίες, όπως η λύση σταυρολέξεων, το σκάκι, αλλά και το διάβασμα. Το ίδιο βοηθάει και η γυμναστική – περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδηλασία – η υγιεινή διατροφή, η κοινωνική ζωή, το σωστό σωματικό βάρος και φυσικά το κάπνισμα που δεν βοηθάει σε τίποτα τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ενημερωθείτε και βοηθήστε να εξασκηθούν και οι άνθρωποι του κοντινού σας περιβάλλοντος!
Φανή Συντάκη
MY INFO:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/