Όλοι λίγο πολύ θεωρούμε κάτι γρουσουζιά! Έχουμε δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις! Ακούγοντας τη φράση «Μην αφήνεις την τσάντα σου κάτω, για να είναι πάντα γεμάτη» ή μετά από πολύ γέλιο λέμε «Σε καλό να μας βγει!» ίσως αναρωτιέσαι… από πού προέρχονται αυτές οι προκαταλήψεις. Ερευνώντας βρήκαμε τις παρακάτω φράσεις και… πώς προήλθαν…
Έσπασε ο καθρέφτης, 7 χρόνια γρουσουζιάς
Περίεργη προκατάληψη και δε γνωρίζουμε από πού προήλθε. Μία αιτιολογία της δεισιδαιμονίας αυτής είναι πως παλαιότερα πίστευαν ότι ο καθρέφτης μπορεί να παγιδεύσει ένα μέρος της ψυχής, για αυτό σε ορισμένα μέρη τη μέρα της κηδείας καλύπτουν τους καθρέφτες, ώστε να μπορέσει να φύγει η ψυχή και να μην παγιδευτεί σε κάποιον καθρέφτη…
Μην περνάς κάτω από σκάλα. Είναι γρουσουζιά!
Με το πέρασμα του καιρού σίγουρα έγιναν αρκετά ατυχήματα σε κάποιους που περνούσαν απρόσεκτα κάτω από μία σκάλα. Τα ατυχήματα αυτά συνδέθηκαν με το τρίγωνο το οποίο δημιουργεί η σκάλα και το συνδυάζουν με το σύμβολο της Αγίας Τριάδας του Χριστιανισμού.
Είδες μαύρη γάτα; Γρουσουζιά!
Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν πως οι μαύρες γάτες είναι εκπρόσωποι της γατόμορφης θεάς Μπαστέτ και τις λάτρευαν. Η αλλαγή στο συναίσθημα για τις γάτες ήρθε στον Μεσαίωνα, περίπου τον 14ο αιώνα οι άνθρωποι άρχισαν να μισούν τις γάτες και ιδιαίτερα τις μαύρες, γιατί είχαν το χρώμα που συμβόλιζε τα κακά και τα δαιμόνια. Το 1348 οι γάτες θεωρήθηκαν η αιτία της εξάπλωσης της πανούκλας και τις εξολόθρευσαν. Η αλήθεια είναι όμως πως οι γάτες καταπολεμούσαν την πανούκλα αφού έτρωγαν τις γάτες και τους αρουραίους που ήταν η αιτία μόλυνσης. Οι Σκοτσέζοι πίστευαν πως υπάρχει μία τεράστια μαύρη γάτα που έκλεβε την ψυχή των νεκρών πριν πάνε στον Παράδεισο. Στη συνέχεια, τον 16ο αιώνα οι μαύρες γάτες συνδέθηκαν με τις μάγισσες. Τότε πίστευαν πως οι μαύρες γάτες είναι παρούσες στις τελετές μαύρης μαγείας που έκαναν οι μάγισσες και αποθήκευαν τη μαγεία τους μέσα σε αυτές. Έτσι κάπως φτάνουμε στο σήμερα που οι μαύρες γάτες θεωρούνται γρουσουζιά…
Χτύπα ξύλο…
Οι αρχαίοι Έλληνες χτυπούσαν ξύλο και συγκεκριμένα τον κορμό του δέντρου, γιατί πίστευαν πως εκεί ζουν οι Νύμφες. Ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να ζητήσουν την προστασία τους.
Μην ανοίγεις την ομπρέλα μέσα στο σπίτι, είναι γρουσουζιά!
Παλαιότερα οι άνθρωποι πίστευαν ότι μέσα στις ομπρέλες κρύβονταν δαιμόνια. Το μαύρο έρχεται σε συνδυασμό με τις σκοτεινές δυνάμεις των κακών πνευμάτων και έκανε τον κόσμο να πιστεύει πως δεν πρέπει να ανοίγουν μαύρη ομπρέλα μέσα στο σπίτι τους.
Μην τινάζεις το τραπεζομάντηλο έξω το βράδυ…
Οι παλαιότεροι πίστευαν πως όταν τινάζεις το τραπεζομάντηλο που έχει επάνω ψίχουλα από τροφές, τη νύχτα, προσκαλείς τις ψυχές να φάνε!
Ο αριθμός 13 είναι γρουσούζικος!
Πολλοί υποστηρίζουν πως ο αριθμός 13 άρχισε να θεωρείται δυσοίωνος από τους Χριστιανούς, οι οποίοι το υποστήριξαν από τη θέση που καθόταν ο Ιούδας στον Μυστiκό Δείπνο. Φυσικά ήταν η 13η…, οι Βίκινγκ έχουν τον κατεργάρη θεό Λόκι στη 13η θέση και στο Περσικό ζωδιακό κύκλο στο νούμερο 13 βρίσκεται το Χάος! Ο αριθμός θεωρείται τόσο γρουσούζικος που σε πολλά κτίρια του εξωτερικού υπάρχει 12ος όροφος και ο επόμενος είναι ο 14ος!
Παρασκευή και 13, γρουσούζικη μέρα….
Μια από τις πιο διαδεδομένες ικεσίες για το γεγονός που καθιέρωσε αυτή τη μέρα ως γρουσούζικη είναι πως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307 ο πάπας σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Δ’ εξέδωσε μυστική διαταγή θανάτωσης των Ναϊτών Ιπποτών.
Τρίτη και 13
Η Τρίτη θεωρείται εφιαλτική ημέρα για τους προληπτικούς καθώς Τρίτη ήταν η μέρα που η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων και τη συνδύασαν με τον αριθμό 13, ο οποίος όπως είπαμε παραπάνω είναι η θέση του Ιούδα στον Μυστικό Δείπνο.
Βέβαια το φενγκ σούι και η αστρολογία έχουν δημιουργήσει και νέες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες.
Αν πιστεύετε πως όλα αυτά είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο κάνετε μεγάλο λάθος. Τρανταχτό παράδειγμα σε αυτό είναι οι Νορβηγοί. Στη Νορβηγία κρατάνε ακόμη έναν μύθο σύμφωνα με τον οποίο στις 12 η ώρα το βράδυ – 24 Δεκεμβρίου προς 25,, δηλαδή την ώρα που γεννήθηκε ο Χριστός – τα ζώα της φάτνης μιλάνε. Έτσι πηγαίνουν τα παιδιά τους έξω από τις στολισμένες φάτνες και περιμένουν στις 12 η ώρα το βράδυ να ακούσουν τα παιδιά τους να μιλάνε!
Δείτε το video:
Εσείς έχετε προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες; Ή γνωρίζετε από πού προέρχονται κάποιες από αυτές;
Φανή Συντάκη
MY INFO:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/
1 Σχόλια
Προσωπικά δεν πιστεύω τίποτα από αυτές τις προκαταλήψεις και ας μου λέγανε μικρό να τα κάνω χωρίς να ήξερα τον λόγο , μετά κατάλαβα ότι η άνθρωποι επειδή δεν μπορούσαν να εξηγήσουν κάποια πράγματα έφταναν στο σημείο να φτιάχνουν προκαληψεις-δισιδεμονιες αλλά στις μέρες μας όλα αυτά είναι ξεπερασμένα γιατί η ΕΠΙΣΤΙΜΗ όλα αυτά τα έχει αποδείξει ότι δεν ΙΣΧΎΟΥΝ , παρόλα αυτά πολύ ωραίο άρθρο γιατί είχα περιέργεια να μάθω από που έχουν δημιουργηθεί ολες αυτές η προκαταλήψεις- δισιδεμονιες……