Σίγουρα υπάρχουν πολλοί κανόνες με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από σοβαρούς και μεγάλους κινδύνους. Ακόμη και αυτοί ου δεν είναι γονείς, ανησυχούν για τα ανίψια τους, αλλά και για κάθε παιδάκι.
Όλοι οι γονείς έχουν τους δικούς τους κανόνες στα παιδιά τους. Ακολουθούν 10 κανόνες για κάποιους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί και να του στιγματίσει τη ζωή!
1. Μυστικός κωδικός
Μπορεί κάποιος να πλησιάσει το παιδί σας, π.χ. στο σχόλασμα και να του πει πως τον στείλατε να το συνοδεύσετε γιατί πήγατε τον παππού στο νοσοκομείο. Είναι καλό σε αυτές τις περιπτώσεις να έχουμε έναν μυστικό κωδικό που θα τον ζητήσει από τον ξένο και να καταλάβει ότι όντως στείλατε εσείς αυτόν τον άνθρωπο. Αυτός ο κωδικός μπορεί να είναι κάτι αστείο, π.χ. «Το Μερεντάκι έχει ούζι» και φυσικά ανά διαστήματα οφείλουμε να τον αλλάζουμε, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να γνωστοποιηθεί σε τρίτους.
2. Σημείο Συνάντησης
Έχετε σκεφτεί πως αν γίνει κάποιος σεισμός ή ένας ανεμοστρόβιλος, όπως ζήσαμε πολλοί από εμάς πριν λίγο καιρό στη Χαλκιδική και δεν λειτουργούν τα κινητά πού θα βρείτε το παιδί σας ή τη γιαγιά με το παιδί σας; Είναι καλό να έχουμε δώσει ένα σημείο συνάντησης οπότε αν έχει γίνει κάτι σοβαρό και δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε να συναντηθείτε εκεί. Αυτός ο χώρος είναι καλό να είναι κάποιο ανοιχτό σημείο.
3. «Πρόσεχε» – Να το κάνουμε συγκεκριμένο, να το εξηγούμε και να δίνουμε λύσεις
Έχουμε συνηθίσει να λέμε στο παιδί συνέχεια «Πρόσεχε!». Φεύγει για το φροντιστήριο, πάει στο πάρκο του λέμε «Πρόσεχε!». Αν όμως δεν το συμπληρώσουμε και σεν το εξηγήσουμε ίσως αυτό δημιουργεί φοβίες στο παιδί. Φυσικά θα του πούμε να προσέχει, αλλά είναι καλό να είμαστε συγκεκριμένοι, να εξηγούμε τι να προσέχει και να βρίσκουμε μαζί του πιθανές λύσεις.
4. Ποτέ μόνο του σε δημόσιες τουαλέτες.
Έχουμε πολλά παραδείγματα, όπου το παιδί δεν κρατιέται και τρέχει μόνο του στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να συμβεί σε έναν παιδότοπο ή στο πάρκο. Πρέπει να του εξηγήσουμε πως θα τρέξουμε μαζί του, να μας φωνάξει.
5. Ο κανόνας του εσώρουχου
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακολουθούμε τον κανόνα του εσώρουχου από πολύ μικρή ηλικία. Μπορείτε να ενημερωθείτε από το διαδίκτυο για την καμπάνια «Ο κανόνας του εσώρουχου», τον οποίο μπορείτε να τον εφαρμόσετε από την πάνα. Ποιοι μόνο μπορούν να του αλλάζουν πάνα… Ενημερωθείτε για αυτόν τον κανόνα, για ευνόητους λόγους.
6. «Θα είναι το μυστικό μας»
Πρέπει να γαλουχήσουμε το παιδί μας πως αν κάποιος του πει: «Θα είναι το μυστικό μας» να έρθει να μας το πει. Ακόμη κι αν δε θέλει να πει το μυστικό, να μας ενημερώσει πως κάποιος του ζήτησε να έχουν ένα δικό τους μυστικό. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε τον νου μας και να αντιληφθούμε αμεσότατα αν συμβαίνει κάτι.
7. Ποτέ δε βγαίνουμε φωτογραφία με ξένους
Μπορεί να ακούσει το παιδί σας «Αχ! Τι όμορφο κοριτσάκι, έλα να βγούμε μία φωτογραφία». Όχι… ποτέ δε βγαίνουμε φωτογραφία με ξένους!
8. Άγνωστοι
Διευκρινίζουμε στο παιδί ποιοι άγνωστοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι. Του εξηγούμε πως μπορεί να μιλήσουμε κάποια στιγμή σε άγνωστο που μας ρώτησε κάτι αλλά μπορεί αυτός ο άνθρωπος να έχει κάτι κακό στο μυαλό του. Για αυτό του μιλάμε, αν θέλουμε, από μακριά και φυσικά αν θέλει να μας δώσει κάτι δεν το παίρνουμε χωρίς την παρουσία και την έγκριση των γονιών.
9. Αν χαθούμε μέσα σε πολύ κόσμο τι κάνω;
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το παιδί τι θα κάνει σε περίπτωση που χαθείτε σε ένα σημείο με πολύ κόσμο, π.χ. σούπερ μάρκετ ή πολύκεντρο. Μπορείτε να του πείτε πως μπορεί να πάει στο ταμείο και να πει τι του συνέβη ή σε κάποιον σεκιούριτι ή αστυνομικό ή σε κάποιον που έχει στην μπλούζα του κάποιο καρτελάκι. Θα πανικοβληθεί ένα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά θα έχει τη λύση…
10. Το παιδί να γνωρίζει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνσή σας και ίσως και το τηλέφωνό σας
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως σημαντικό είναι το παιδί να ξέρει πώς και από ποια σημεία μπορεί να τηλεφωνήσει στην αστυνομία.
Δείτε το video:
Σίγουρα το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ο γονέας οφείλει να το ακούει προσεκτικά. Εσείς βρίσκετε κάποιον ενδιαφέρον από αυτούς τους κανόνες; Έχετε κάποιους δικούς σας κανόνες να μας γράψετε στα σχόλια ώστε να βοηθηθούμε και οι υπόλοιποι;
Φανή Συντάκη
MY INFO:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/
3 Σχόλια
Μπράβο για το άρθρο. Είναι καλό να ενημερώνεται ο κόσμος
Να είσαι καλά Ελένη. Χαίρομαι για τα καλά σου λόγια
Πολύ ωραίο άρθρο αλλά αν μου επιτρέπετε καλό θα ήταν να μπει και 11ος κανόνας για την προστασία των παιδιών που είναι ο πιο σημαντικός , οι γονείς των παιδιών, γιατί οι γονείς που είναι “αμόρφωτοι” από την πεδία-χαρακτιρα δεν πρέπει να έχουν παιδιά και έτσι θα προφυλαχθούν παιδιά από αυτούς του “γονείς”.