Όλο και περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν την αξία της ανακύκλωσης και την εντάσσουν στη ζωή τους. Συχνά όμως κάνουμε λάθη, όχι από βιασύνη αλλά από άγνοια και έλλειψη παιδείας στο συγκεκριμένο θέμα.
Τα υλικά που ανακυκλώνονται είναι πολλά, πάρα πολλά, με αποτέλεσμα να έχουμε μπερδευτεί και να πιστεύουμε πως όλα αυτά μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε στους μπλε κάδους.
Τα βασικά ανακυκλώσιμα υλικά για τους μπλε κάδους είναι: αλουμίνιο, πλαστικό, γυαλί, χαρτί και το χαρτόνι. Η διαδικασία της ανακύκλωσης όμως δεν είναι τόσο απλή.
Μερικά βασικά λάθη στην ανακύκλωση στους μπλε κάδους είναι:
- Ρίχνουμε κουτιά από την πίτσα ή από ζαχαροπλαστεία που δυστυχώς έχουν λερωθεί και δεν ανακυκλώνονται.
- Πετάμε τα παλιά παιχνίδια, τα οποία αν έχουν πολλά μηχανικά μέρη δεν ανακυκλώνονται.
- CD, DVD και βιντεοκασέτες δεν ανακυκλώνονται.
- Αν θέλουμε να κάνουμε σωστή ανακύκλωση οφείλουμε να αφαιρούμε τα καπάκια από τα μπουκάλια. Φυσικά ανακυκλώνονται και τα καπάκια.
- Πετάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με τη σακούλα που τα είχαμε. Αν η σακούλα δεν είναι ανακυκλώσιμη πρέπει να αδειάσουμε το περιεχόμενό της στον μπλε κάδο και να μη ρίξουμε την ίδια μέσα.
- Δεν συμπιέζουμε τα μεγάλα κιβώτια, τις χάρτινες συσκευασίες.
- Πετάμε μέσα μπαταρίες και λάμπες.
Υπάρχουν υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και ενώ είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμο υλικό δεν ανακυκλώνονται. Αυτά είναι το χαρτί κουζίνας, το χαρτί υγείας, οι χαρτοπετσέτες, οι πάνες και τα χαρτομάντηλα. Σε γενικές γραμμές δεν ανακυκλώνεται κάθε χαρτί το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και είναι βρεγμένο ή λερωμένο με καθαριστικά και άλλα, λερωμένες συσκευασίες από κουτιά φαγητού, καλαμάκια, μικρά κομμάτια χαρτιού, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, CD, DVD, βιντεοκασέτες, τηλεκάρτες και συσκευασίες τοξικών υλικών.
Στους μπλε κάδους ανακυκλώνουμε:
- Χαρτί: βιβλία, έντυπα, χάρτινες σακούλες, τετραπάκ από γάλα, χαρτί περιτυλίγματος, εφημερίδες και περιοδικά.
- Γυαλί: Βαζάκια τροφίμων, μπουκάλια νερού, κρασιού, λαδιού και αλκοολούχων ποτών.
- Πλαστικό: τετραπάκ από γάλα, πλαστικά ποτήρια και πιάτα, μπουκάλια νερού, αναψυκτικού, ποτού, γάλατος, πλαστικές θήκες CD και DVD, κεσεδάκια γιαουρτιού ή βουτύρου, σωληνάριο οδοντόκρεμας.
- Χαρτόνι: κουτιά από μπισκότα, δημητριακά, χαρτοκιβώτια.
Επίσης μπορούμε σε συγκεκριμένα μέρη να ανακυκλώσουμε οικιακές συσκευές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα περιφερειακά τους μέρη, μέταλλα, ρούχα, λάμπες, μπαταρίες….. ακόμη και αυτοκίνητα!
Να σημειωθεί πως τις λάμπες και τις μπαταρίες, οι οποίες είναι και ιδιαιτέρως βλαβερές για το περιβάλλον, στην Ελλάδα οι περισσότεροι δεν τις ανακυκλώνουμε στα ειδικά σημεία.
Και μην ξεχνάς! Κλείσε το καπάκι του μπλε κάδου! Προστάτευσε την ανακύκλωση από τη βροχή!
Φανή Συντάκη
MY INFO:
Youtube: https://www.youtube.com/user/fanouko
Facebook: https://www.facebook.com/fanisintaki/
Instagram: https://www.instagram.com/fanisintaki/
4 Σχόλια
Πολύ ώραιο άρθρο Φανη!
Σ’ ευχαριστώ πολύ Mike 😉
Καιρό είχα να διαβάσω κάτι για την ανακύκλωση.Μπράβο για το άρθρο
Να είσαι καλά Ελένη. Όλοι μαθαίνουμε, ακόμη κι εμείς που τα ψάχνουμε για να τα γράψουμε 😉