1. Ποιος ήταν ο μάγκας που ανακάλυψε τον καφέ;
Αν περιμένεις να σου είναι γνωστό το όνομά του, θα σε απογοητεύσω! Ο υπαίτιος του αγαπημένου ροφήματος, για πολλούς από εμάς, είναι ένα βοσκός. Στην Αιθιοπία, γύρω στο 600 μ.Χ,. ο Κάλντι παρατήρησε πως τα πρόβατά του ήταν πολύ ζωηρά όταν έτρωγαν έναν συγκεκριμένο καρπό. Ευτυχώς αποφάσισε να τον δοκιμάσει και φυσικά εντυπωσιάστηκε. Όταν πήγε να επισκεφθεί ένα μοναστήρι της περιοχής προσέφερε στους μοναχούς λίγους κόκκους από το φυτό αυτό. Οι μοναχοί το έκαναν ρόφημα και εντυπωσιάστηκαν και αυτοί, αφού τους βοηθούσε στις ολονύχτιες προσευχές τους.
2. Ο καφές έκανε τα καφενεία ή τα καφενεία τον καφέ;
Οι Άραβες πήραν τους κόκκους του καφέ και τους έκαναν ρόφημα. Όχι όμως όπως τους σημερινούς γνωστούς μας καφέδες. Πρόσθεσαν στους κόκκους του καφέ κανέλα, γλυκάνισο, κάρδαμο και γαρύφαλλο (λέω να το δοκιμάσω αυτό…) και αυτό το ρόφημα ήταν η αιτία που άνοιξαν τα πρώτα καφενεία. Ναι! Δεν υπήρχαν πριν… Και βέβαια οι Άραβες δεν άφησαν την ευκαιρία να τους φύγει και κράτησαν για χρόνια το μονοπώλιο της καλλιέργειας του φυτού. Τελικά…πάντα ήταν επιχειρηματικός λαός αυτοί οι άνθρωποι. Έτσι, πήραμε έτοιμα τα…καφενεία, τα αναβαθμίσαμε και προσθέσαμε και το τάβλι.
3. Ποιοι Άραβες; Η Βραζιλία δεν είναι η πρώτη χώρα στην καλλιέργεια του καφέ;
Ο.Κ. είμαι γυναίκα, αλλά θα το παραδεχτώ! Αν ερωτευτούμε εμείς οι γυναίκες δινόμαστε ολοκληρωτικά. Έτσι έπαθε και η σύζυγος του κυβερνήτη των Γάλλων αποίκων στη Γουινέα. Πόσο την καταλαβαίνω! Βέβαια…το παράκανε… Την τύφλωσε ο έρωτας, ξέχασε για λίγο πως είναι παντρεμένη και έδωσε κρυφά σπόρους καφέ στον αγαπημένο της Βραζιλιάνο Francisko de Mello Palheta. Τελικά κάποιοι έρωτες ίσως μένουν στην ιστορία για λάθος λόγους! Οπότε Βραζιλιάνος εραστής ναι, μυστικά κράτους όμως…. όχι.
4. Γιατί μιλάμε για ένα φυτό όταν έχουμε τόσα είδη καφέ;
Εδώ ίσως σας απογοητεύσω, γιατί οι βασικές καλλιέργειες του καφέ είναι μόνο δύο. Για όλα τα υπόλοιπα είδη βάλαμε το χεράκι μας εμείς οι άνθρωποι…. Η πρώτη καλλιέργεια καλύπτει το 70% της παγκόσμιας κατανάλωσης και είναι ο καφές Arabica, ο οποίος έχει λίγη καφεΐνη και ελαφριά γεύση. Η δεύτερη καλλιέργεια είναι η Robusta, ο οποίος στερείται ποιότητας και έχει πιο πικρή γεύση. Από αυτές τις δύο ποικιλίες προκύπτουν χιλιάδες ποικιλίες καφέ και διάφοροι τρόποι παραγωγής (φίλτρου, φραπέ, ελληνικός, espresso και πολλοί άλλοι). Τώρα η καφεμαντεία από ποια ποικιλία προέκυψε… δεν ξέρω!
5. Πώς φτάσαμε να έχουμε κάψουλες και μηχανές espresso;
Αυτό έγινε σε άλλη χώρα και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Το 1970 ο Eric Favre αναζήτησε στην Ιταλία τον τέλειο espresso και τον βρήκε στη Ρώμη. Παρατήρησε πως ένας Barista κατά την παραγωγή του espresso άφηνε να περάσει περισσότερος αέρας και οξυγονώνοντας τον καφέ απελευθερωνόταν περισσότερη μυρωδιά και γεύση. Ο Eric Favre επιστρέφοντας στην Ελβετία έκανε πολλές προσπάθειες και κατέληξε να ελέγξει την πίεση και τη θερμοκρασία στην παραγωγή του espresso με κάψουλες που περιείχαν συγκεκριμένη δοσολογία καφέ και ειδική μηχανή, τη σημερινή μας μηχανή espresso. Eric Favre…σε αγαπάμε!
Η ιστορία του καφέ άρχισε από έναν βοσκό και οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του ήρθαν από έναν barista. Ηθικό δίδαγμα: «Από απλούς ανθρώπους, που ζουν γύρω μας, μπορεί να αλλάξει η ιστορία».
Υ.Γ. Αν κάποιος από εσάς τολμήσει να δοκιμάσει αυτό το πρώτο ρόφημα που έκαναν οι Άραβες (με κόκκους καφέ, κανέλα, γλυκάνισο, κάρδαμο και γαρύφαλλο) ας μας το πει… Ομολογώ πως ακόμη δεν τόλμησα να το δοκιμάσω…. Περιμένω σχόλιο από τον τολμηρό που θα το κάνει.
Και μην ξεχνάτε…. Να κυνηγάτε τα όνειρά σας!
Φανή Συντάκη
▼▼▼▼▼▼▼▼ MY INFO ▼▼▼▼▼▼▼▼
★ FACEBOOK: https://www.facebook.com/fanisintaki/
★ INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fanisintaki/
★ TWITTER: https://twitter.com/fanisintaki
★ YOUTUBE: Fani Sintaki https://www.youtube.com/channel/UCwdIuEjjmYX7xxDRmvqGbGw?view_as=subscriber
▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
2 Σχόλια
σαν τον ελληνικο καφε δεν εχει! χαχαχα πλακα κανω ! πολυ ωραιο αρθρο!
Πολλοί θα συμφωνήσουν μαζί σου. Για εμένα είναι λίγο γενικότερο.. Σαν τον καφέ δεν έχει 😂😂😂